Francúzsko obvinené za brutalitu pri protestoch za rodinu

3,278
Kultúra smrti

Paríž – Právnik špecializujúci sa na medzinárodné právo podal na Radu OSN pre ľudské práva sťažnosti proti Francúzsku za brutálne zásahy voči pokojným demonštrantom. Nahrávky ukazujú, ako francúzska polícia protestujúcich proti „homosexuálnym manželstvám“ bila, na ženy, mužov, starších ľudí a deti použila slzotvorný plyn a obušky.

18. mája 2013 vo Francúzsku prijali zákon o homosexuálnych manželstvách a adopciách. Hnutie, do ktorého sa zapojili milióny Francúzov, je však odhodlané dosiahnuť zmenu. La Manif Pour Tous, v preklade „demonštrácia pre všetkých“, neustupuje, a to aj napriek snahám vlády protestujúcich zastrašiť a násilne potlačiť.

Od prijatia zákona La Manif prenasleduje prezidenta Francoisa Hollandea farebnými demonštráciami. Je pre nich charakteristická účasť mladých, rodín a starších ľudí, bez akejkoľvek kriminálnej minulosti, ktorí sú presvedčení, že deti majú právo na matku a otca.

Francúzske úrady rozhodli, že pro-rodinní demonštranti sú hrozbou pre verejnosť. Poriadková polícia sa objaví všade tam, kde aj protestujúci. Sú terčom nepodložených kontrol totožnosti, svojvoľných zatýkaní a zadržiavaní, policajnej brutality, ktorá zahŕňa tak fyzické útoky, ako aj použitie slzotvorného plynu. Medzi tými, ktorých polícia napadla slzotvorným plynom, bola aj Christine Boutinová, bývalá ministerka v Sarkozyho vláde, a Jean-Fredrick Poisson, poslanec francúzskeho Národného zhromaždenia.

Správa v denníku Le Figaro odhaduje, že od 26. mája polícia zatkla 1 000 ľudí a 500 zadržala. Viac ako 150 osôb podalo prostredníctvom rôznych mechanizmov žiadosti o odškodnenie.

Pre porovnanie, keď násilné nepokoje prepukli po víťazstve parížskeho futbalového tímu v máji, zatknutých bolo len jedenásť ľudí. V tom istom mesiaci sa počas La Manif demonstration ich počet blížil k číslu 300.

V mnohých prípadoch bolo dôvodom zatknutia nosenie trička s logom demonštrácie – náčrt matky a otca s dvomi deťmi. Štyridsaťosem poslancov žiadalo Hollandea o ukončenie svojvoľných zatýkaní a zadržiavaní.

Od januára sa podľa údajov organizátorov uskutočnili tri masívne zhromaždenia s počtom demonštrantov siahajúcich až k jednému miliónu. Francúzsky minister vnútra Manoel Valls odôvodňuje prítomnosť poriadkovej polície krátkymi stretmi policajných zložiek a „zopár stoviek“ protestujúcich v závere niektorých demonštrácií.

Video záznamy však ukazujú francúzskych policajtov, ako zasahujú proti pokojným demonštrantom, rodinám s deťmi, starším ľuďom alebo zdravotne postihnutým francúzskym občanom, oslepeným slzotvorným plynom. Fotky tiež naznačujú, že agenti tajnej polície mali rozkazy podnecovať násilie a následne s použitím sily potlačiť demonštrantov.

Právny expert na ľudské práva podal na poslednom zasadnutí Rady OSN pre ľudské práva v Ženeve na Francúzsko sťažnosť. Gregor Puppinck z European Center for Law and justice (ECLJ – Európske centrum pre právo a spravodlivosť) hovorí, že Francúzsko - krajina, ktorá o sebe tvrdí, že je príkladom v rešpektovaní ľudských práv - je prvou európskou krajinou, proti ktorej podali sťažnosť na OSN. ECLJ tiež zorganizovala debatu na tému represie počas La Manif na pôde Rady Európy.

Nedávno sa konalo zhromaždenie odsudzujúce proces s 23-ročným Nicolasom Bernardom-Busseom, pokojným účastníkom protestu. Odsúdili ho na dva mesiace odňatia slobody a zároveň mu udelili povinnosť zaplatiť 1 000 Eur. Potom, ako polícia 26. mája obvinila skupinu demonštrantov, sa Nicolas chcel ukryť v reštaurácii. Obvinili ho z vyhýbania sa zatknutiu, hoci voči nemu neexistoval žiadny oficiálny dôvod na zatknutie.

V nadchádzajúcich mesiacoch, a azda aj rokoch, bude francúzsky súdny systém riešiť aspoň desať podobných prípadov. Demonštranti vyhlasujú, že im je jedno, ako dlho bude trvať zrušenie zákona.

Axel, vodca mládeže, povedal účastníkom zhromaždenia násilne rozohnaného políciou: „Náš vnútorný život, náš pokoj, naša láska vytvára najväčšiu silu odporu. A proti tomu vláda nič nezmôže.“