Fico píše biskupom: BUĎTE TICHO!

3,996
Kultúra smrti

Viacero komentátorov už vypočítalo negatíva prezidentskej kandidatúry Roberta Fica. Napriek veľkému počtu neľavicových kandidátov Fico nemá výhru jasnú a zdá sa, že stráca pôdu aj na trochu nečakanej úrovni.

Ak sa obrana kultúrno-etických otázok dostane v predvolebnej debate do popredia, môže ešte zamiešať karty. Ako dnes píše denník SME, Fico slovenským katolíckym biskupom napísal „direktívny list“, aby rešpektovali politiku vlády, nestarali sa do jej vecí a nedávali veriacim odporúčania, koho majú voliť. Reagoval tak na pastiersky list biskupov spred niekoľkých týždňov dôrazne odmietajúci gender ideológiu a požiadavky na predefinovanie manželstva. V podstate sa tým Fico pridal k liberálnej elite, ktorá sa snaží Katolíckej cirkvi upierať právo učiť svoju sociálnu náuku a dbať na jej uplatňovanie v praxi.

"Fico biskupom napísal 'direktívny list', aby rešpektovali politiku vlády a nestarali sa do jej vecí. V podstate tým Katolíckej cirkvi upiera právo učiť svoju sociálnu náuku."

Od Fica je to veľmi neobvyklý krok. Kým doteraz panoval medzi cirkevnou hierarchiou a ľavicovými vládami viac-menej mier, po narastajúcom tlaku zo Západu na presadzovanie kultúrno-ľavicovej ideológie sa tento stav, zdá sa, naštrbuje. Pastiersky list nebol nasmerovaný iba do vnútra Cirkvi medzi veriacich, bol aj signálom pre vládnucu stranu Smer, že napr. spôsobom tvorby stratégie ľudských práv prekračuje mantinely.

Ficov neverejný spôsob reakcie (napísanie súkromného nezverejneného listu) hovorí tiež o tom, že krokom biskupov sa jednak cíti dotknutý a ohrozený, ale aj to, že do čelného otvoreného stretu s nimi (zatiaľ?) ísť nechce. Ako píše v analýze SME František Múčka, vzhľadom na dosah biskupov na početných slovenských veriacich má na to oprávnené dôvody.

Otázkou je, nakoľko budú otcovia biskupi verní svojej načatej dôslednosti. Rizikom pre kultúru na Slovensku nie sú iba kroky slovenskej exekutívy, ale aj hlasovania Ficových poslancov v Európskom parlamente, ako ukázala kauza okolo „Správy Estrela“, za ktorú všetci prítomní ľavičiari poctivo zdvihli ruky.

Tento rok sme boli svedkami prebudenia kresťanského (resp. konzervatívneho) prostredia. Dvetisíc účastníkov pochodu Bratislava za život, verejný odpor desiatok kresťanských mimovládok a jednotlivcov proti spôsobu tvorby stratégie ľudských práv, neuveriteľných 80 tisíc účastníkov Národného pochodu za život, protesty voči nevhodnej tvorbe učebníc pre malé deti a mnohé iné prejavy ukazujú, že s kresťanským hlasom treba rátať.

Ficova kandidatúra znamená koniec strany Smer v jej doterajšej podobe. Uvidíme, akou cestou sa vyberie na poli kultúrno-etických otázok. Zatiaľ vykračuje v ústrety európskej ľavici.