Európsky parlament útočí na Litvu a jej zákony proti homosexualite

1,720
Kultúra smrti

FRANCÚZSKO, Štrasburg, január 2011 (LifeSiteNews.com) - Európsky parlament zavrhol návrh zákona, ktorý má zabrániť “verejnému propagovaniu homosexuálnych vzťahov” v Litve. Návrh žiada pokuty od €580 do €2 900. Ešte však nebol schválený parlamentom Litvy. Je v procese diskusií.

 Plenárne zasadanie Európskeho parlamentu v Štrasburgu 19. januára hlasovalo za rozhodnutie o “porušovaní slobody prejavu a diskriminácie na základe sexuálnej orientácie v Litve.”

 Výsledkom rozhodnutia je výzva pre litovskú vládu, aby “umožnila neplnoletým voľný prístup k informáciám ohľadom sexuálnej orientácie.” Proces urýchlili koalícia liberálov, socialistov, Strany zelených, Spojených európskych ľavičiarov a Škandinávskych zelených ľavičiarov, v spolupráci s hlavnými európskymi lobistami za homosexuálov.

 Rozhodnutie prišlo po sérii “znepokojujúcich udalostí”, ako napríklad pokus litovských úradov o zákaz pochodu “gay pride” ako aj “zanietené, výhražné a nenávistné prejavy popredných politikov,” povedali členovia Európskeho parlamentu (EP).

 Členovia EP tiež namietali proti rozhodnutiu litovskej komisie školstva, ktorá rozhodla vymazať “sexuálnu orientáciu” zo zoznamu práv hodných ochrany v zmysle zákona školstva.

Európsky parlament

 Rozhodnutie citovalo spis Agentúry základných práv – “Homofóbia, transfóbia a diskriminácia na základe sexuálnej orientácie a pohlavnej identity” z novembra 2010, podľa ktorého litovský zákon “by mohol trestať takmer akýkoľvek prejav, zobrazenie alebo informovanie o homosexualite.”

 Mimovládna organizácia za demokraciu s názvom Výskum európskych hodnôt (European Dignity Watch - EDW) odsudzuje toto rozhodnutie. Podľa nej porušuje litovskej národnú nezávislosť, a navyše nespadá pod kompetencie EP.

 “Európsky parlament znovu ignoruje princíp subsidiarity,” povedala riaditeľka EDW Sophia Kubyová. “Toto rozhodnutie je ideologicky motivovaným porušením princípu subsidiarity.”

 Rozhodnutie podporovali a presadzovali členovia EP zastávajúci “radikálne názory” s podporou silných homosexuálnych lobistov v Európe.

“Keďže rozhodnutie vyzýva na zásah Európskeho parlamentu, utláča členské štáty a ich samostatnosť. Navyše vyzýva na ďalšiu dokumentáciu celého prípadu v zmysle európskych zákonov, ako aj dokumentovanie postupov, ktoré boli už aj tak dostatočne pokryté inými prostriedkami.“

 Toto nie je prvý prípad pokusov EP anulovať litovské zákony na príkaz homosexuálnych aktivistov a ich podporujúcich členov EP. V júni 2009 litovský parlament zakázal šírenie akýchkoľvek materiálov propagujúcich homosexualitu, bisexualitu alebo polygamiu neplnoletým. Toto rozhodnutie podnietilo EP odsúhlasiť prehlásenie, v ktorom žiadajú Litvu, aby prehodnotila tento zákon, ktorý je podľa nich „homofóbny.“

 EDW varuje európskych lídrov, že politická kultúra tak vychvaľuje „rovnosť“, že až paradoxne systematicky utláča slobodu náboženského prejavu. Smernica Európskej Únie o rovnocennom prístupe sa podľa Kubyovej „zameriava na vnucovanie štátnej kontroly v sociálnych a ekonomických rozhodnutiach vo veľmi širokom chápaní.“

 

 

 

 

Hilary White