Eucharistia aj pre druhýkrát zosobášených?

1,710
Kultúra smrti

Európske spravodajské plátky priniesli v uplynulých dňoch novinky, ktoré budú zaujímať aj katolíkov v Spojených štátoch amerických. Najdôležitejšou udalosťou bolo publikovanie novej knihy s prednáškami z tohtoročných seminárov, ktoré usporiadala Pápežská rada pre rodinu v januári, vo februári a v marci. Na čele rady stojí arcibiskup Vicenzo Paglia.

Kniha má názov Rodina a Cirkev: nerozlučné spojenie a je siedmou knihou zo série publikácií štvrťročníka Famiglia e Vita. Riaditeľom periodika je otec Gianfranco Grieco. Tu sú témy prednášok: „Manželstvo: Viera, Eucharistia, Disciplína“; „Rodina, Manželská láska a Generácia“ a „Rany v rodine a Nezvyčajné zväzky: Čo nato cirkev?“

Ako uviedol denník La Repubblica 22. júla 2015, kniha ponúka nové argumenty so zámerom umožniť rozvedeným a „znovu zosobášeným“ osobám pristupovať k sviatostiam, hoci aj s obmedzením. Uvádza sa v nej napríklad:

Cesta kajúcnosti, či „via discretionis“ [cesta uváženia alebo dobrovoľná cesta] vyjadruje súhlas s tým, aby mohli rozvedení a znovu zosobášení ľudia pristupovať k sviatosti eucharistie a zmierenia. Takto znie návrh vyplývajúci z trojdňového medzinárodného seminára, ktorý prebiehal za zatvorenými dverami. Stretnutie zvolala Pápežská rada pre rodinu vo svetle blížiacej sa Synody biskupov, ktorá sa má konať v októbri tohto roku.

Dvaja teológovia, Xavier Lacroix a Paul De Clerck prišli s návrhom, aby miestny kňaz najprv zistil, či majú rozvedení ľudia, ktorí sa znovu zosobášia dôkaz o tom, že ich predošlé manželstvo bolo neplatné. La Repubblica uvádza, že ak túto skutočnosť súd nepotvrdí, kňaz môže následne navrhnúť „cestu kajúcnosti“ (spomínané vyjadrenie pripomína slová kardinála Waltera Kaspera). V rámci tohto procesu by dané osoby prehodnotili, či „prispeli k zániku manželstva, či sú si vedomé toho, že prestúpili Boží zákon,“ a nakoniec by sa mohli, ak sa to podarí, „zmieriť s vlastnou minulosťou.“ Autori knihy uvádzajú, že „pokánie by malo verejný charakter,“ aby sa tak dalo najavo, že cirkev berie Božie zákony vážne. Po tomto procese by však „znovu zosobášení“ ľudia, ktorí boli predtým rozvedení, mohli pristupovať k sviatostiam – iba čiastočne - len počas Veľkej noci. Stalo by sa tak aj napriek tomu, že pár by zostávall v stave cudzoložstva.

Odkedy publikáciu zverejnil a dokonca aj verejne predstavil najvyšší predstaviteľ Pápežskej rady pre rodinu, arcibiskup Paglia, kniha vyvolala znepokojenie. Samotný Paglia sa v minulosti dostal do povedomia verejnosti za svoj liberálny a laxný prístup k homosexualite. Pri jednej príležitosti dokonca chváli americký televízny seriál Moderná rodina, ktorý kladne vyobrazuje spolužitie homosexuálneho páru. Webová stránka Crux 14. mája tohto roku uvádza:

Na základe písomných vyjadrení pápeža Františka a v súvislosti s ostatnými vatikánskymi podnetmi vyjadril svoj názor aj arcibiskup Vicenzo Paglia. Vo štvrtok arcibiskup Organizácii spojených národov adresoval vyhlásenie, že vďaka „fenoménu ako je televízna produkcia seriálu ,Moderná rodina‘ a tiež na základe iniciatívy za manželstvá rovnakého pohlavia vyplývajúcej zo značného množstva súdnych prípadov, sa rodina stala predmetom čoraz intenzívnejšieho záujmu a diskusie.“

Dvadsiatehoprvého mája sa arcibiskupa na túto tému priamo spýtal Raymond Arroyo, redaktor televíznej spoločnosti EWTN v relácii The World Over Show. Paglia sa však jednoznačne nevyjadril, či komediálny seriál schvaľuje, alebo nie. Odpovedal: „Toto nie je podstata problému.“ Keď sa Arroyo spýtal, či blížiaca sa synoda zmení cirkevnú náuku alebo prax, Paglia odpovedal takto: „Náuka sa dá rozšíriť a prehĺbiť. Nič nemeníme, snažíme sa ísť do hĺbky, aby sme našli tie správne slová na hlásanie Evanjelia o rodine na celom svete.“

Arcibiskup Paglia nedávno zdôraznil, že na blížiacom sa Svetovom stretnutí rodín vo Philadelphii je vítaný každý. Do svojho pozvania zahrnul všetky druhy rodín a nevynechal ani homosexuálov. Paglia povedal, že nikto by sa nemal cítiť vylúčený a dodal: „Dodržiavame do písmena Instrumentum laboris,“ oficiálny dokument Vatikánu týkajúci sa blížiacej sa Synody.