Dvojičky narodené týždeň pred koncom britskej lehoty na potrat oslávili prvé narodeniny

1,860
Kultúra života

V Británii je potrat legálny do 24. týždňa, pretože oficiálne autority tvrdia, že až odvtedy sú bábätká „životaschopné.“ Inými slovami, to je najskorší vek, kedy dokážu prežiť mimo maternice bez lekárskeho zásahu.

Ale dvojičky narodené práve v 23. týždni tehotenstva oslávili tento september svoje prvé narodeniny. Napriek tomu, že lekári ich rodičom hovorili, „aby očakávali to najhoršie,“ keď ich matka išla rodiť v minulom roku.

Povedali nám, aby sme očakávali to najhoršie, pretože naše detičky boli narodené tak predčasne,“ hovorí ich matka Nichola Bairdová pre Daily Mail. „Doktori povedali, že keď budem rodiť, tak bábätká narodené do 24. týždňa sú klasifikované ako neživotaschopné, tak sa máme pripraviť na najhoršie.“

Tridsaťročná mamička povedala, že cítila, že sa lekári správajú k jej chlapcom, akoby ani neboli ešte ľudské bytosti. „Cítila som, že sa k ním správajú ako k nejakým plodom,“ povedala Bairdová.

Bábätká Kyle a Jake mali pri narodení veľkosť asi ako ľudská ruka a vážili asi pol kilogramu každé. Ich koža bola taká tenká, že Nichola a jej manžel Colin mali zakázané sa ich dotýkať. Obidvaja chlapci potrebovali núdzovú operáciu, ktorá by uzavrela chlopne na srdiečkach, ktoré sa ešte celkom nevyvinuli. Kyle potreboval ešte operáciu vo vnútri bruška.

Lekári dávali Kyleovi 50 percentnú šancu, že prežije operáciu. Všetko, čo sme mohli robiť, bolo modliť sa a držať sa každého kúska nádeje, ktorú sme mali,“ povedala Nichola pre Daily Mail. „Nikdy sme si nepripustili také myšlienky, že čo by stalo, keby sme ich stratili.“

Po operácii boli obidvaja v naozaj úbohom stave a keďže sme nevedeli, čo sa stane, bolo to strašné,“ dodáva Nichola. „Ale keď som ich prvýkrat oboch držala, bolo to výnimočné, keďže som musela čakať tak dlho, aby som ich vystískala.“

Bábätká nakoniec prišli domov, keď mali 17 týždňov, čiže týždeň po ich pôvodne očakávanom dátume narodenia. Teraz, keď majú rok, vážia viac ako 8 kilogramov každý a vyzerajú, že sa im darí.

Oni sú zázrak,“ povedala mamička o jej chlapcoch. „Keď sa teraz pozerám spätne, uvedomujem si, aké sme mali všetci šťastie.“

Kyle a Jake nie sú jediné predčasné bábätká, ktoré sa narodili ešte pred koncom britskej lehoty na potrat a prežili. V roku 2012 sa tiež narodilo bábätko v 23. týždni a tesnou náhodou sa vyhlo tomu, aby ho lekári nechali zomrieť. Zdravotná sestrička totiž neúmyselne zabudla nožnice na váhe, kde ho potom vážili, a tak sa mu podarilo presiahnuť 400 gramový britský limit, od ktorého bábätká lekári považujú za „životaschopné.“ Dostalo lekársku starostlivosť zachraňujúcu život vďaka tomuto „omylu“ a neskôr sa zdravé vrátilo domov so svojimi rodičmi.

Iné bábätko z 23. týždňa sa narodilo v roku 2011. Lekári prosili jej matku, aby ho dala potratiť pred uplynutím potratovej lehoty, pretože jeho dvojička-sestrička sa narodili osem dní pred ním a zomrela na infekciu. On však zabojoval a proti všetkým predpokladom prežil.

Dokonca aj mladšie bábätká prežili. Kanaďan James Elgin Gill sa narodil v roku 1988 v 21. týždni a 5. dni tehotenstva. Prežil a dnes je z neho zdravý dospelý muž. Je držiteľom svetového rekordu za najskoršie predčasne narodené bábätko, ktoré prežilo spolu s Friedou Mangoldovou, nemeckým dievčatkom , ktoré sa narodilo tiež v 21. týždni a 5. dni tehotenstva v roku 2011.