Dnes je lepšie byť opicou

2,105
Kultúra smrti

25. február 2013 – V Španielsku je momentálne lepšie byť opicou. Teda, ak ste z tých vzácnejších druhov. Vďaka novému zákonu, ktorý schválil španielsky parlament spolu s premiérom Marianom Rajoyom, ľudoopice Hominidi sú chránené od momentu počatia. Tento zákon ich má ochrániť pred potratmi či experimentami s plodmi. Ľudské embryá však ostávajú nechránené a môžu sa na nich vykonávať vedecké výskumy.

Z tohto dôvodu sa pred centrálou vládnej strany Partido Popular zhromaždila skupina goríl. Tie vyšli do ulíc, aby oslávili svoje prvé politické víťazstvo, a taktiež, aby sa opýtali, prečo sa rovnaké práva nepresadia aj voči ľuďom.

Jedna z goríl, ktorá očividne ovláda ľudskú reč, ostro kritizovala pokrytectvo strany. Opice majú právo na život zaručené, zatiaľ čo rovnaká ochrana pre druh Homo Sapiens neexistuje. „Vláda je hluchá, pokiaľ ide o výzvu miliónov Španielov, ktorí žiadajú zrušiť zákon o potratoch,“ vyhlásila gorila búšiac si do hrude. „Ale Rajoy asi skôr reaguje ne volanie divočiny.“

Skupina goríl vyčíňala tak, ako to len opice vedia. Za ich kriku vodca goríl novinárom vysvetľoval, že vyšli do ulíc, aby vyzvali „Rajoya, aby splnil volebné sľuby o ochrane ľudského života od počatia a začal podporovať materstvo a rodinu.“ Napokon dodal, že „neexistuje nič brutálnejšie a neľudskejšie než potrat“.

Samozrejme, že nešlo o skutočné gorily, ale pro-life aktivistov zo španielskej asociácie podporujúcej život Asociación Derecho a Vivir.

Prezident asociácie, Ignacio Arsuaga, vyzval Rajoya, aby splnil svoje volebné sľuby a zrušil zákon o potratoch, ktorý prijal jeho socialistický predchodca. Poznamenal, že „je absurdné, aby zákon ochraňoval životy niekoľkých živočíšnych druhov, no ľudský život nechránil“.

Ochranu ľudského života od počatia by podľa prezidenta asociácie podporila väčšina Španielov, zdôrazňujúc, že už vyše 400 000 Španielov podpísalo petíciu, ktorá žiada anulovanie zákona o potratoch. „Tento zákon má v Španielsku denne na svedomí smrť 300 bábätiek, čo je viac než stotisíc nenarodených detí ročne, a toto si predsa demokratická spoločnosť nemôže dovoľovať,“ uviedol Arsuaga.

Španielsky minister spravodlivosti Alberto Ruiz-Gallardón sľúbil, že do konca marca predloží návrh o zrušení legálnych potratov. „Naša asociácia spolu s miliónom obyvateľov Španielska chce, aby sa tento sľub naplnil,“ dodáva Arsuaga.

My v Public Radio International s hrdosťou podporujeme našich priateľov z Asociación Derecho a Vivir, ako aj všetky gorily, ktoré sa k nim pridali. Taktiež pracujeme na tom, aby sme presvedčili množstvo predstaviteľov Latinskej Ameriky, aby podnikli podobný krok.

Nemáme nič proti ochrane života ohrozených druhov primátov, pokiaľ sa bude ľudský život chrániť rovnako.

Carlos Polo