Britský minister zdravotníctva schvaľuje asistovanú samovraždu

1,454
Kultúra smrti

Je skutočne desivé vidieť, že minister zdravotníctva schvaľuje asistovanú samovraždu ako možnosť starostlivosti o zdravotne postihnutých a starých.

Ale presne toto nedávno urobil liberálny demokrat, minister zdravotníctva, člen vlády zodpovedný za poskytovanie starostlivosti o osoby s demenciou a iných závažných postihnutí, Norman Lamb.

Je naozaj ironické, že to povedal práve v deň, keď generálni riaditelia štyroch hlavných charitatívnych organizácií zastupujúcich seniorov a osoby so zdravotným postihnutím napísali členom Snemovne lordov varovanie o nebezpečenstvách prijatia zákona lorda Falconera o asistovanom umieraní. Deň predtým zástupcovia ľudí so zdravotným postihnutím vyšli do ulíc Westminstru a vyzvali národ k protestu.

Falconerov návrh zákona nie je nič iné, než recept na zneužívanie starších osôb a osôb so zdravotným postihnutím.

Vo Washingtone, kde je zákon o asistovanej samovražde legálny a veľmi podobný tomu, ktorý navrhuje Falconer, až 61% ľudí, ktorí sa rozhodnú pre asistovanú samovraždu udáva, za kľúčový dôvod svojho rozhodnutia strach z toho, že budú záťažou pre svoju rodinu, príbuzných a ošetrovateľov.

Ak bude asistovaná samovražda alebo eutanázia legalizovaná v tomto čase ekonomickej krízy, keď je rozpočet rodín a zdravotníctva pod tlakom, ľudia budú cítiť nátlak, že by mali ukončiť svoj ​​život. Veľmi ľahko ich to bude navádzať k samovražde.

Zneužívanie starších a zanedbávanie rodiny, opatrovateľov a inštitúcií sú reálne a nebezpečné. To je dôvod, prečo sú potrebné silné zákony.

Akákoľvek zmena v zákone umožňujúca asistovanú samovraždu alebo eutanáziu by na zraniteľných ľudí uvalila tlak ukončiť svoj ​​život zo strachu, že starostlivosť o nich sa stane pre druhých finančným alebo emocionálnym bremenom. Toto by osobitne ovplyvnilo najmä starších, chorých, zdravotne postihnutých alebo ľudí v depresii.

Britský parlament oprávnene odmietol legalizáciu asistovanej samovraždy a eutanázie z obavy o bezpečnosť verejnosti už trikrát od roku 2006, v Snemovni lordov (2006 a 2009) a v Škótsku (2010). Opakované rozsiahle rozpravy dospeli k záveru, že zmena v zákone nie je potrebná.

Všetky väčšie skupiny bojujúce za práva zdravotne postihnutých osôb v Británii (vrátane skupín Disability Rights UK, SCOPE, UKDPC and Not Dead Yet UK) boli proti akejkoľvek zmene zákona, pretože veria, že by sa tým na zdravotne postihnutých zvýšil tlak, aby ukončili svoj život.

Ak je o ľudí riadne postarané, vytrvalé žiadosti o eutanáziu sú extrémne zriedkavé, takže našou prioritou musí byť zabezpečenie tejto dobrej starostlivosti, ktorá uspokojuje fyzické, psychické, sociálne a duchovné potreby ľudí a je dostupná pre všetkých.

V súčasnosti je asistovaná samovražda a eutanázia z právneho hľadiska ilegálna. Je to jasné a správne a nie je nutné zákon meniť. Sankcie v prípade porušenia zákona majú pôsobiť ako silný odstrašujúci prostriedok proti vykorisťovaniu a zneužívaniu a zároveň dávajú žalobcom a sudcom smerovanie v ťažkých prípadoch.

Ťažké prípady vytvárajú zlé zákony. Dokonca aj v slobodnej demokratickej spoločnosti existujú obmedzenia ľudskej slobody a zákon nesmie byť prispôsobovaný podľa želaní malého počtu zúfalých a cieľavedomých osôb.

Norman Lamb riskuje, že Britániu povedie cestou Holandska a Belgicka, kde je asistovaná samovražda vnímaná ako lacná voľby starostlivosti o ľudí s demenciou.

Známkou civilizovanej spoločnosti a prvou funkciou vlády je nedať slobodu zúfalým a cieľavedomým, ale chrániť slabých a zraniteľných.