Bilbord radí etiópskym ženám: „Tabletka po“ vyrieši „neočakávané“

1,961
Kultúra smrti

Pre bežného pozorovateľa je zámer tohto obrovského bilbordu dvojznačný. Avšak pre mladé etiópske ženy predstavuje krásna mladá žena na ňom symbol sebadôvery a „pokroku“. Dokonca i cieľovému publiku chvíľu trvá, kým si uvedomí, že produktom, ktorý reklama propaguje, je malé fóliové balenie v ruke ženy, ktoré na bilborde zaberá len zlomok priestoru. Taktikou reklamy je najskôr predať obraz prosperity a krásy chudobným mladým ženám z mesta Awassa v Etiópii. Následne bilbord smelo tvrdí, že jeho produkt je neoddeliteľnou súčasťou tohto vytúženého životného štýlu. Bilbord propaguje vysokú dávku antikoncepčného levonorgestrelu ako pomoc pri „neočakávanom“. Ten je nebezpečný práve vo svojom klamstve, že je kľúčom k progresívnemu životnému štýlu, a napriek tomu sám o sebe nepredstavuje nijaký veľký problém. Ide iba o nepatrný aspekt každodenného života, nie je sa čoho báť.

Ľahkovážny postoj, ktorý bilbord propaguje, hlása, že ľudská sexualita nie je dôležitá. Mať neplánovaný sex je v poriadku, pretože za okamih sa môžete postarať o akékoľvek nežiadúce následky: „Keď máte nechránený sex, vezmite si tento liek do piatich dní a zabránite tak neplánovanému tehotenstvu.“ Väčšina žien, ktorá uvidí a prijme nenápadné posolstvo, sa nebude obťažovať, alebo jednoducho nemá prostriedky na to, aby si liek na internete vyhľadala a dozvedela sa o jeho znepokojujúcich nežiadúcich účinkoch. Ženy môžu byť presvedčené, že vďaka tomuto zázračnému lieku je bezpečné mať sex bez toho, aby vedeli, že nezabraňuje prenosu HIV/AIDS. Propagácia môže situáciu dokonca ešte zhoršiť, pretože ženy si budú myslieť, že existuje „bezpečný“ spôsob, ako sa vysporiadať s „neočakávaným“.

Tieto ženy si neprečítajú vedeckú literatúru o antikoncepcii na báze levonorgestrelu, ktorá dokazuje, že látka môže vyvolať potrat tým, že zabráni uhniezdeniu ľudského embrya. Tí, ktorí liek predávajú, však ako vždy tvrdia, že „by nemal ovplyvniť alebo ukončiť existujúce tehotenstvo“.

A teraz hovoríme iba o fyzických účinkoch. V uisťujúcom pohľade sebavedomej ženy na bilborde nevidíme, ako hormonálna antikoncepcia vedie – ako teraz uznáva i mnoho sekulárnych spisovateľov- k objektivizácii a oslabeniu žien.

Bohužiaľ, falošný pocit jednoduchosti posolstva zrejme presvedčí mnoho mladých žien. Pre tie, ktoré sa ešte stále cítia nesvoje alebo odolávajú myšlienke užívať tento liek, vyzdvihuje bilbord Medzinárodnú federáciu pre plánované rodičovstvo (IPPF) ako agentúru, ktorá podporuje „zdravie žien“.

Bilbord útočí zo všetkých strán. Ako zbrane proti mladým ženám využíva ich túžby a ctižiadostivosť, ich neistoty a obavy, a dôveru v zdravotníckych odborníkov. Falošná ponuka slobody a moci sa prezentuje ako prostriedok využívania citlivých a zraniteľných – a to všetko v mene zdravia žien.

Čo tak ďalší bilbord, na ktorom by bola žena, ktorá zistila, že mať pravú lásku a lepšie zdravie znamená odmietnuť toto posolstvo? A jej odkaz pre ženu držiacu fóliové balenie lieku: „Nie, ďakujem!“