Biely dom si uctil „Šampiónov zmeny“‘ transgenderovou filmovou nocou

980
Kultúra smrti

Biely dom prednedávnom oznámil, že usporiada premietanie pripravovanej transgender drámy The Danish Girl (Dánske dievča) a transgender seriálu od Amazonu s názvom Transparent. Celé podujatie malo byť súčasťou nového programu Bieleho Domu s názvom „LGBT umelci - Šampióni zmeny“.

Podľa tlačovej správy Bieleho domu okrem premietania, ktoré sa uskutočnilo 23. novembra, Biely dom vyznamenal deviatich jednotlivcov „za ich šikovnosť v obhajovaní LGBT komunity“.

Týmto podujatím tiež oslávili Spomienkový deň transgenderov, ktorý sa v súčasnosti slávi 20. novembra.

Vo filme The Danish Girl, ktorý bol na trh uvedený 27. novembra, hrá v hlavnej úlohe minuloročný víťaz Oscara v kategórii najlepší mužský herecký výkon, Eddie Redmayne. Tentoraz hrá dánskeho maliara Liliho Labeho, ktorý sa v roku 1920 stal jedným z prvých zdokumentovaných prípadov osoby, ktorá podstúpila operáciu na zmenu pohlavia. Film už vzbudzuje vážne Oscarové fámy. Tí, ktorí sú zasvätení do udeľovania týchto ocenení totiž hovoria, že Redmayne by mohol tento rok zopakovať svoje víťazstvo za najlepší mužský herecký výkon.

Seriál Transparent od Amazonu medzitým začne od 11. decembra vysielať svoju druhú sériu. Seriál, ktorý za svoju prvú sériu získal mnohé Zlaté ceny Emmy a Zlatý glóbus, ťaží zo sledovania istej rodiny z Los Angeles. Rodiny, ktorá prekonáva gender „prechod“ patriarchu Morta Pfeffermana na Mauru Pfeffermanovú (v hlavnej úlohe Jeffrey Tambor).

Akcia LGBT „Šampióni zmeny bola v pondelok 23. novembra o siedmej večer stredoeurópskeho času naživo vysielaná aj na internetových stránkach Bieleho domu.

Nižšie uvádzame deväť jednotlivcov, ktorí mali byť podľa Bieleho domu na tomto ročníku podujatia vyznamenaní:

Marco Castro-Bojorquez – Los Angeles, Kalifornia

Marco Castro-Bojorquez je lektorom kurzov v kalifornskom Los Angeles, v západnej pobočke organizácie Lambda Legal. Marco je zodpovedný za koordináciu a implementáciu rôznych vzdelávacích a podporných úsilí organizácie Lamba Legal [Ide o najstaršiu organizáciu zaoberajúcu sa právnou obhajobou LGBT, pozn. prekl.]. Bol producentom a režisérom niekoľkých krátkych filmov a dokumentov, vrátane oceneného dokumentu Tres gotas de Agua (Tri kvapky vody, 2013). Ide o krátky film o latinskoamerických imigrantkách a zároveň matkách a o dopade, aký na nich má to, že ich deti prechádzajú procesom zverejnenia svojej homosexuality. V roku 2015 mal premiéru film El Canto Del Colibri (Kolibríkova pieseň), čo bol dokument o latinskoamerických imigrantoch a otcoch, ktorých LGBT deti dajú najavo svoju homosexualitu.

Fiona Dawson – Silver Spring, Maryland

Fiona Dawson založila spoločnosť TransMilitary, ktorá má podporovať transgenderovú rovnosť prostredníctvom médií. Tie majú vzdelávať, zabávať aj inšpirovať. Projekt sa veľmi dôverne delí so životnými príbehmi amerických vojakov, transgenderov, ktorí pracovali vo vojsku aj pod hrozbou prepustenia. Bola režisérkou a producentkou krátkeho dokumentárneho filmu s názvom „Transgender, at War and in Love“ („Transgender vo vojne a v láske“),  ktorý skúmal verejnú mienku. New York Times jej následne zadal zakázku a teraz pracuje na celovečernej verzii filmu. Americká imigrantka Fiona bývala v Houstone, v štáte Texas a viac než desať rokov pracovala v neziskovom sektore. V roku 2010 bola zvolená za patrónku mestského LGBT „pride“ pochodu. Je hrdou členkou bisexuálnej komunity a pracuje v Národnej rade koordinátorov kampane pre ľudské práva (angl. skr. HRC). V súčasnej dobe je Fiona aj v rade predstavenstva Národnej asociácia lesbických a homosexuálnych novinárov (angl. skr. NLGJA).

Jess Dugan – St. Louis, Missouri

Jess Dugan je umelkyňa, ktorej dielo skúma problematiku pohlavia, sexuality, identity a komunity. Posledných desať rokov fotografuje v rámci LGBT komunity. Je pevne presvedčená o transformatívnej sile fotografického vyobrazovania. Jej práce sa pravidelne vystavujú na medzinárodnej úrovni a sú súčasťou stálych zbierok niekoľkých veľkých múzeí. Jej aktuálny projekt To survive on this shore (v preklade „Prežiť na tomto pobreží“) kombinuje fotografie starších transgender osôb a osôb so zmeneným pohlavím s rozhovormi o ich životných skúsenostiach v súvislosti s pohlavím, identitou, vekom a sexualitou a poskytuje veľmi detailný pohľad na zložitosť starnutia transgender osoby v Spojených štátoch.

Joanna Hoffman – Brooklyn, New York

Joanna Hoffman má 12- ročné skúsenosti s poéziou kritiky. Jej kniha poézie „Running for the trap door“ („Kandidatúra na padacie dvierka“) bola nominovaná na ocenenie Lambda Literary Award a dostala sa na zoznam Americkej knižničnej asociácie ako odporúčané LGBT čítanie na rok 2014. Vystupovala so svojím sólovým prednesom poézie „Personal is Political: These simple truths“ („Osobné je politické: Tieto jednoduché pravdy“). V ňom sa venuje téme šikanovania, homofóbie, rasizmu a duševného zdravia a správania. Texaský republikán Ted Poe si vyskúšal [jej] semináre s mládežou, ktoré má v komunitných centrách LGBTQ, na scénach, vysokých školách a univerzitách po celej krajine. Pracuje v neziskovej organizácie Peace is Loud („Pokoj je hlasný“).

AJ King - Washington, D. C.

AJ King je zakladateľom programu Breaking Ground („Zlomový bod“). Tento program, predtým známy ako „Brother 2 Brother“ („Brat bratovi“), sa zameriava na afroamerických transgender mužov a mládež vo Washingtone, D. C. Prostredníctvom muzikálov im predstavujú svoje životné príbehy a dávajú im spoznať nenásilné riešenia konfliktov. Program začal ako projekt niekoľkých priateľov a rozvinul sa až do úplného programu predloženého na národnej konferencii NAESM o HIV/AIDS. V rámci tohto programu možno nájsť školenie o sociálnej spravodlivosti, vodcovské vedenie, ako aj bezpečný priestor, ktorý účastníkom umožňuje podeliť sa so svojimi životnými príbehmi a potom tieto príbehy odprezentovať na javisku. Tento program v októbri 2014 ukončil svoj posledný cyklus dvoma vypredanými prestaveniami v Anacostia Arts Center.

Pidgeon Pagonis – Chicago, Illinois

Mgr.Art. Pidgeon Pagonis je intersexuálny aktivista. Je bývalým koordinátorom projektu Inter/Act z dielne Communications & Operations Manager a Youth Leadership. Inter/Act je intersexuálny projekt pre mládež v rámci organizácie Informed Choice, čo je organizácia bojujúca za zákonné práva intersexuálnych detí a ich rodín. Od roku 2006 sa snažia zviditeľniť otázky týkajúce sa intersexuálnej komunity tým, že po celom svete usporadúvajú rôzne semináre a prezentácie.

Lee Levingston Perine - Washington, D. C.

Lee Levingston Perine je zakladateľom skupiny „Makers Lab“ vo Washingtone, D. C. Prostredníctvom skupiny „Makers Lab“ vybudoval a podporil queer komunitu, a to tým, že vytvoril priestor, v ktorom sa oslavuje queer život, umenie a kultúra. Od jeho spustenia v auguste 2015 Lab vo svojom regióne vytvoril – a spolupracoval pri vytvorení – tridsiatich piatich kultúrnych podujatí. Lab nedávno dostala grant na projekt Last night (Posledná noc). Ide oprojekt, ktorý zhromažďuje príbehy o afroamerickom queer prostredí vo Washingtone, D. C.; Lee predtým založil a viedol butik Lovebus Events & Design, ktorý organizoval i rôzne spoločenské podujatia, pričom sa špecializoval na svadby párov LGBTQ.

LJ Roberts – Joshua Tree, New York

LJ Roberts je výtvarným umelcom, ktorý vo veľkom meradle vytvára rôzne pletené celky, detailné výšivky, sieťpotlače a koláže. Jeho práce sa z feministického hľadiska pozerajú na vzájomné prekrývanie trans a queer politiky, aktivizmu, protestu, umeleckej zručnosti a ustavične sa šíriacej epidémie AIDS. Medzi ich pripravované projekty patrí aj projekt, ktorý spolupracuje so skupinou Visual AIDS. Cieľom tohto projektu je v rámci pripravovanej výstavy Brooklynského múzea Agitprop! [v repkl. „Agitka“ – umelecký agitačný výtvor] vytvoriť príručku o bezpečnejšom sexe, ktorá by bola zameraná na ženy, ktoré majú kladný vzťah k sexu [angl. „sex-positive woman“. Slovom „sex-positive“ sa nazýva prístup k sexualite, ktorý všetky prejavy sexuality prijíma ako zdravé. Vôbec pritom nepozerá na cieľ a prirodzenosť sexuality. Ak s danou formou sexuality súhlasia všetci jej aktéri, tak je podľa tohto prístupu dovolená a prospešná. Pozn. prekl.].

Steven Romeo – Birmingham, Alabama

Steven Romeo je zakladateľ, riaditeľ a hlavný výtvarník organizácie Change Project („Projekt Zmena“) so sídlom v Birminghame, štát Alabama. Change Project je organizáciou zameriavajúcou sa na umenie a rozprávanie [životných] príbehov, ktorá sa usiluje o transformáciu diskriminácie namierenej voči všetkým LGBTQ ľuďom (Lesbičkám, homosexuálom, bisexuálomtransgenderqueer osobám) a o premenu tejto diskriminácie na ich prijatie. Využíva pri tom umelecké fotografie, kampane na sociálnych sieťach, vzdelávacie podklady či spoluprácu s organizáciami zasadzujúcimi sa za sociálnu spravodlivosť. Prvá výstava Stevenovho umenia s názvom „Naše telá, naše životy“ divákov pozýva, aby premýšľali nad rozdielmi medzi tým, ako chcú byť nazývaní LGBTQ ľudia a ako ich nálepkuje spoločnosť, v ktorej žijú. Steven v súčasnosti študuje na University of Alabama v Birminghame a pracuje na svojom magisterskom titule v odbore verejnej správy so zameraním na riadenie neziskových organizácii.