Ateista Downkins: Deti s downovým syndromom treba potratit. Sarah Palinová: Moje dieťa má ‚jedinečný druh krásy‘

2,983
Kultúra života

Bývalá kandidátka na vice-predsedníčku americkej strany republikánov Sarah Palinová, ktorej syn Trig má Downov syndróm, ponúkla nedávno na facebooku stručnú odpoveď evolučnému biológovi Richardovi Dawkinsovi po tom, čo tento známy ateista povedal, že zvoliť život pre dieťa s Downovým syndrómom je „nemorálne“.

Pán Dawkins, dovolila by som Vám stretnúť sa s mojím synom, ak by ste sľúbili, že otvoríte svoju myseľ, oči a srdce jedinečnému druhu dokonalej krásy,“ napísala Palinová. „No keď Vás prosím o to, aby ste boli tolerantný, musím upozorniť Triga, že tiež musí byť tolerantný, pretože na povrchu môže na Vás hľadieť istým spôsobom nevhodne. No uisťujem Vás, že je zdvorilý!

Palinová sa stala niečím ako hovorkyňou rodičov hendikepovaných Američanov. V roku 2010 žiadala o prepustenie vtedajšieho poradcu Bieleho domu Rahma Emanuela za jeho vyjadrenie, že plány liberálnych skupín na vedenie reklám proti umierneným demokratom boli „ [vulgarizmus] retardované“.

Palinovej posledné komentáre prišli vo chvíli, keď Dawkins čelí medzinárodnému odsúdeniu zo strany aktivistov ligy  Downovho syndrómu a pro-life lídrov.

Dawkins povedal na Twitteri, odporučil ženám ktoré čakajú dieťa s Downovým syndrómom, „aby išli na potrat a skúsili to znova.“ V inom tweetovom príspevku vyhlásil, že potratiť dieťa s Downovým syndrómom je prejav civilizovanosti a súcitu.

Neskôr ospravedlnil za to, že spôsobil toto pobúrenie, ale tiež obhajoval svoje vyjadrenia.