Arcibiskup z Canterbury trvá na potrestaní katedrály kvôli čítaniu Koránu

1,113
Lucia Salomonová
Kultúra smrti

Arcibiskup z Canterbury bol nútený potrestať škótsku episkopálnu katedrálu, pretože čítali Korán, ktorý odmietol Ježiša ako Božieho Syna.

Požiadali Justina Welbyho aby spolu s konzervatívnou skupinou GAFCON UK zakročil po bohoslužbe vo štvrtok minulý týždeň v episkopálnej katedrále sv. Márie, v Glasgowe, pretože bohoslužba obsahovala recitácie z islamskej svätej knihy.

Rečníčka Madinah Javed čítala z predpísaného textu  v predtlačenom hárku bohoslužobných čítaní a vložila doň pasáž, ktorá zreteľne popiera, že Ježiš bol Boží Syn – základná dogma kresťanskej viery.

Zatiaľ nie je isté, či to schválil predstaviteľ episkopálnej katedrály, reverend Kelvin Holdsworth, ktorý sa odmietol vyjadriť pre noviny Christian Today.

Justin Welby, hlava aglikánskej cirkvi v Anglicku, nemá žiadnu prísnu právomoc nad škótskou episkopiálnou cirkvou. Avšak ako duchovný vodca celosvetového Aglikánskeho zväzu cirkví môže na nasledujúcej konferencii svetových aglikánskych vodcov vyvinúť morálny tlak.

Vyhlásenie na webstránke katedrály obhajuje čítania, ale odmieta sa konkrétne vyjadriť v súvislosti s tvrdením, že Ježiš nebol Božím Synom.

Holdsworth napísal: „Zo záujmom sme počúvali príbeh, v ktorom moslimovia hovoria o Ježišovom zvestovaní v Koráne.“

 „Takéto čítania sa uskutočnili v tomto alebo v ďalších kostoloch aj v minulosti a prispeli k prehĺbeniu priateľstva na miestnej úrovni, k väčšiemu povedomiu o veciach, ktoré máme spoločné a viedli k dialógu o spôsoboch, v ktorých sa líšime.“

 Reverend James Paice, člen GAFCON UK Taskforce povedal, že spoločne s ostatnými aglikánmi na všeobecne konzervatívnejšom globálnom juhu: „Sú zhrození z nedostatku disciplíny škótskej episkopálnej cirkvi v pokračujúcom synkretizme a zmätku nad poslaním.“

Z otvoreného listu od Paice vyplýva rozhorčenie z konzervatívnych aglikánov a prichádza s podobnou výzvou po potrestaní ako konzervatívny bývalý biskup z Rochesteru, Nichaela Nazir-Aliho.

„Orgány škótskej episkopálnej cirkvi by mali okamžite odsúdiť toto neuvážené pozvanie,“ povedal vo vyhlásení.

Vyzval tiež arcibiskupa z Canterbury, Justina Welbyho, aby verejne dištancoval Aglikánsku cirkev a širší Aglikánsky zväz cirkví od týchto udalosti.

„Kresťania by mali vedieť v čo ich spoluobčania veria, a to môže zahŕňať čítanie Koránu pre seba, či už v origináli alebo v preklade. Nie je to však to isté, ako to čítať v kostole v kontexte verejnej bohoslužby,“ povedal.

Podobne reverend Dr Gavin Ashenden, kráľovnin kaplán, požadoval od Holdswortha ospravedlnenie a naznačil, že by mal opustiť svoj post.

„Niektorí ľudia stále uvažujú, či má dostatočnú teologickú prezieravosť zostať v takom zodpovednom úrade v tomto napätom čase ako je tento?" napísal na blogu. „Naše vnútorné vzťahy vyžadujú aj integritu a aj právomoc. Stratégia v Glasgowe sa zdá byť na obidvoch prikrátka.“

Christian Today kontaktoval episkopálnu katedrálu a škótsku episkopálnu cirkev kvôli kompletnejšej odpovedi, ale odmietol to ďalej komentovať.

Hovorca pre Lambeth Palace povedal, že sťažnosti by posunuli episkopálnej katedrále sv. Márie ale arcibiskup nemá žiadnu súdnu právomoc, pretože katedrála sa nachádza mimo Aglikánskej cirkvi.