Arcibiskup Fernández: Ako pápež František mení Cirkev

3,245
Neutral

Taliansky denník Corriere della Sera publikoval 10. mája rozhovor s argentínskym arcibiskupom Victorom Fernándezom, jedným z pápežových najlepších poradcov. Arcibiskup v ňom reflektoval plány pápeža Františka týkajúce sa zmien v Cirkvi, ktoré pápeži, ktorí prídu po ňom nebudú môcť zmeniť.

Pápež najprv zaplnil námestie sv. Petra davmi a potom začal meniť Cirkev,“ povedal arcibiskup.

K otázke týkajúcej sa zdanlivého pribrzdenia niektorých snáh pápeža Františka sa Fernández vyjadril:

Pápež postupuje pomaly, pretože si chce byť istý, že zmeny budú dôsledné. Je potrebné uistiť sa, že zmeny budú efektívne. Pápež vie o ľuďoch, ktorí dúfajú, že nasledujúci pápež vráti veci do pôvodného stavu. Ak postupujete pomalšie, je náročnejšie vrátiť veci späť... Musíme si uvedomiť, že jeho cieľom je zmena, ktorá je ireverzibilná.

Okrem toho, že Fernández je jedným zo štylizátorov prvej apoštolskej exhortácie pápeža Františka, Evangelii Gaudium, bol tiež medzi štylizátormi záverečnej správy z Mimoriadnej synody o rodine, ktorá sa konala minulý rok v októbri. Hovorí sa, že má účasť aj na úpravách pápežovej encykliky týkajúcej sa problematiky životného prostredia. V minulosti pracoval s vtedajším kardinálom Bergogliom v Argentíne a predsedal jeho tímu, ktorý vytváral dokument Rady latinskoamerických biskupských konferencií (CELAM) z Aparecidy 2007.

Na otázku, čo je pravdy na tom, že pápež je vo Vatikáne izolovaný, odpovedal: „Vôbec to tak nie je. Ľudia sú s ním a nie s jeho odporcami.“

Hovoriac o tých, ktorí sú odporcami smeru, akým pápež František ide, poukázal arcibiskup Fernández na kardinála Gerharda Muellera, prefekta Kongregácie pre náuku viery. Hoci o ňom nehovoril priamo, Fernándezova zmienka o jeho nedávnych vyjadreniach, kde hovorí o Františkovi ako o viac „pastoračnom“ a menej teologickom ako bol pápež Benedikt, neumožňuje zameniť si ho s niekým iným. Kardinál dodal, že úlohou Kongregácie je poskytnúť pontifikátu pápeža Františka „teologickú štruktúru“.

Keď niečo také počujete, znie to, akoby bol pápež ich predstaviteľom alebo niekým, kto prišiel, aby spôsobil problémy a potrebuje byť kontrolovaný,“ hromžil Fernández.

Arcibiskup Fernández v žartovných vyjadreniach o kardinálovi Muellerovi uverejnených minulý rok kritizoval jeho snahu, keď bol v minulosti „strážcom“ učenia vo Vatikáne.

Nie, niet tu cesty späť. V prípade, že František už nebude pápežom, jeho odkaz bude stále silný,“ vyjadril sa arcibiskup v rozhovore 10. mája. „Pápež je napríklad presvedčený, že to, čo už povedal alebo napísal, nemôže byť odsudzované ako omyl. V dôsledku toho môže tieto veci v budúcnosti ktokoľvek zopakovať bez toho, aby bol nejako potrestaný.“

Dodal: „A potom, väčšina Božieho ľudu s mimoriadnym cítením nebude pri niektorých veciach akceptovať krok späť.“

Keď Fernández v rozhovore z 21. októbra pre La Nación hovoril o kontroverznej časti záverečného dokumentu Synody týkajúcej sa nepodporenia homosexuality väčšou časťou biskupov, nenechal priestor pre pochybnosti o jeho teologickej orientácii. „Možno to bol nedostatok odhodlania povedať spolu s pápežom Františkom: ,Kto sme, aby sme súdili gayov?povedal.

Na otázku, či pápež spôsobuje v Cirkvi schizmu, Fernández odpovedal:

Nie. Schizmou je, keď sa skupina dôležitých ľudí podieľa na rovnakej precitlivenosti, ktorú reflektuje obrovská časť spoločnosti. K tomuto dospeli Luther a protestanstvo. Teraz však väčšina ľudí stojí za pápežom Františkom, ktorého milujú. Jeho odporcovia sú slabší, než si myslíte. To, že nevyhovujete všetkým neznamená, že podnecujete schizmu.

Napriek popretiu, že voči zmenám pápeža Františka stojí množstvo odporcov, arcibiskup Fernández priznal, že keby sa dnes konalo Konkláve, kardináli by pápeža Františka nemuseli druhýkrát zvoliť. Na otázku možného znovuzvolenia arcibiskup odpovedal: „Neviem, pravdepodobne nie. Ale raz ho zvolili... Ak to teraz niektorí (kardináli) ľutujú, nič sa tým nemení.“