Antikoncepčná tabletka zabila v Japonsku už jedenásť žien

2,312
Kultúra smrti

TOKIO - Japonská vláda považuje antikoncepčnú tabletku zodpovednú za smrť jedenástich žien. Dáva jej za vinu aj viac ako 360 záznamov o závažných vedľajších účinkoch od roku 2008.

Hlásenie štátnej správy pre bezpečnosť liekov požiadalo Japonskú spoločnosť pôrodníctva a gynekológie (JSOG), aby vydala naliehavé varovanie pre ženy, ktoré užívajú túto tabletku,  hlásil Asahi Shimbun.

JSOG varuje, že antikoncepčná tabletka estrogén-progestin je spojená so „zvýšeným počtom hlásení o úmrtiach... v posledných rokoch z dôvodu rozvoja trombózy u žien“.

Hlboká žilová trombóza, krvná zrazenina, ktorá sa tvorí v žile, môže byť smrteľná, keď sa prenesie do iných častí tela, ako sú mozog, pľúca, srdce. Môže spôsobiť ochorenie známe ako pľúcna embólia.

JSOG nabáda ženy, aby prestali brať tabletku ihneď,“ ako si všimnú symptómy spôsobené trombózou“. Mali by ihneď vyhľadať špecialistu. Symptómy môžu zahŕňať bolesti nôh, opuchnuté žily, bolesti v hrudi, zrýchlený srdcový tep a problémy videnia.

Úmrtia a hlásenia závažných nežiaducich účinkov boli spojené s jedenástimi druhmi nízkych dávok antikoncepčných liekov, ktoré sa momentálne distribuujú v Japonsku.

Mnoho výrobcov antikoncepčných tabletiek jasne stanovuje riziká spojené s užívaním lieku na potlačenie prirodzenej funkcie zdravého tela. Farmaceutická spoločnosť Janssen uvádza o svojej tabletke Tri-Cyclen, že riziká zahŕňajú obehové poruchy ako krvné zrazeniny v nohách, rukách, pľúcach, srdci, očiach alebo mozgu. Janssen jasne uvádza, že krvné zrazeniny sú najrozšírenejším závažným vedľajším účinkom, ktorý antikoncepčné tabletky spôsobujú. Zrazeniny sa môžu vyskytovať v rôznych častiach tela.

Štúdia francúzskej agentúry bezpečnosti zdravia a liečiv tento rok zistila, že dvadsať úmrtí francúzskych žien ročne bolo spojených s užívaním antikoncepčnej tabletky, s tabletkami novšej generácie, ktoré spôsobujú viac než dvakrát toľko úmrtí ako staršie tabletky.

Holandské centrum Pharmacovigilance poukázalo na fakt, že kontroverzná hormonálna tabletka Diane-35, užívaná mnohými aj napriek tomu, že ide o neschválenú antikoncepciu, bola zapletená v 27 úmrtiach žien. Väčšina žien, ktoré zomreli, bola mladšia ako 30 rokov. Väčšina z nich zomrela na krvné zrazeniny, ktoré sa začali usádzať v mozgu, pľúcach alebo srdci.

Japonsko momentálne vedie vo svete spomedzi všetkých krajín v poklese počtu obyvateľov. Odborníci predpovedajú, že s japonskou mierou pôrodnosti 1,4 – hlboko pod požadovanou reprodukčnou úrovňou 2,1 dieťaťa na pár - sa zdá, že neexistuje žiadny spôsob, ako by sa dalo zabrániť hroziacej democíde.