Americký biskup vytrháva učenie Cirkvi o homosexualite: "To nebol Ježišov prístup"

1,378
Milko Kostovič
Neutral

Americký biskup, vlani prvýkrát menovaný pápežom Františkom, obhajuje svoje rozhodnutie vystúpiť na konferencii gay aktivistov v apríli 2017, ktorú organizuje "katolícka" skupina odsúdená Vatikánom. Biskup tvrdí, že nasleduje pápežov príklad byť "milosrdný", zatiaľ čo sa prihovára k tým na "okraji." 

Biskup John Stowe z diecézy Lexington v štáte Kentucky by mal vystúpiť na sympóziu New Ways Ministry, ktoré sa uskutoční 28. až 30. apríla v Chicagu. Podujatie sa nazýva: "Justice and Mercy Shall Kiss: LGBT Catholics in the Age of Pope Francis (Spravodlivosť a milosrdenstvo by sa mali pobozkať: LGBT katolíci v dobe Františka).

Stowe bránil svoje rozhodnutie vystúpiť na tejto akcii v rozhlasovom rozhovore z 15. decembra v Mike Allen Radio Show potom, čo redakcia Church Militant priblížila túto záležitosť v správe z 9. decembra.

"Myslím si, že pápež František dáva najavo, že sa musíme inak pozrieť na tieto veci (homosexualita) a myslím si, že František nám tiež dáva príklad, t.j. učenie Cirkvi, ktoré sa nezmenilo, no náš prístup k nemu (učeniu - editor) by mal byť milosrdný," povedal Stone.

New Ways Ministry seba opisuje ako "gay-priateľské duchovenstvo obhajoby a spravodlivosti pre lesby a gayov - katolíkov." Je zástancom "manželstiev" rovnakého pohlavia a súhlasu s homosexuálnym životným štýlom.   

Zakladatelia tejto skupiny, sestra Jeanine Gramick a otec Robert Nugent, boli vyšetrovaní a odsúdení vatikánskou Kongregáciou pre náuku viery v roku 1999 za ich "chybné a nebezpečné" učenie a bola im "natrvalo zakázaná akákoľvek pastoračná činnosť zahŕňajúca homosexuálne osoby." Tomuto príkazu sa obaja vzopreli.  

New Ways Ministry bolo tiež pri dvoch príležitostiach odsúdené Americkou konferenciou katolíckych biskupov (USCCB), a taktiež boli vylúčení z katolíckych podujatí v mnohých diecézach. V roku 2015 im bolo zakázané organizovať podujatie v katolíckej farnosti na Svetovom stretnutí rodín vo Filadelfii.  

V roku 2010, vtedajší prezident USCCB, chicagsky kardinál Francis George uviedol, že katolíci si môžu byť istí tým, že navrhované postoje New Ways Ministry nie sú v žiadnom prípade v súlade s katolíckym učením a táto organizácia nie je oprávnená hovoriť v mene Katolíckej cirkvi či identifikovať sa ako katolícka organizácia. Odsúdenie bolo opätovne potvrdené v roku 2011 washingtonským kardinálom Donaldom Wuerlom, predsedom USCCB Výboru pre náuku.  

No počas jeho rozhlasového rozhovoru, biskup Stowe chybne označil News Ways Ministry ako "duchovenstvo v rámci Cirkvi", ktoré bolo "kontroverzné."

"Prišiel som, aby som spoznal osoby, ktoré sú spojené s New Ways Ministry…a všetci, s ktorými som hovoril, boli praví a skutoční ľudia viery, ktorí sa pokúšajú zladiť svoju sexuálnu orientáciu s Cirkvou, ktorú milujú a v ktorej boli vychovaní," povedal. 

"Cítia bolesť, že ich Cirkev označuje ako "vnútorne nezriadených." Myslím si, že je fér povedať, že jazyk nie je užitočný, hoci sa snažíme a robíme to najlepšie pre vysvetlenie toho, čo jazyk znamená - filozofický systém, z ktorého tento druh jazyka vzniká - ale viete, žijeme v dobe fráz a keď počujeme ten výrok, tak sa to rovná jasnému odmietnutiu. No, to nemôže byť posolstvo evanjelia. To nebol Ježišov prístup," dodal Stowe.   

Katolícka cirkev však nikdy nedefinovala homosexuálnych ľudí ako "vnútorne nezriadených," ale ich činy.

"Opierajúc sa o Sväte písmo, ktoré prezentuje homosexuálne akty ako činy závažnej zvrátenosti, tradícia vždy hlási, že "homosexuálne úkony sú svojou vnútornou povahou nezriadené," uvádza Katechizmus Katolíckej cirkvi. Katechizmus dodáva, že osoby s homosexuálnymi sklonmi musia byť "prijímané s úctou, súcitom a jemnocitom." 

Vlani na jesennom stretnutí amerických katolíckych biskupov, Stowe vyjadril súhlas s odstránením jazyka, ktorý označuje určité činy ako "zlé vo svojej podstate", z volebnej príručky biskupov. Stowe konštatoval, že takýto jazyk nevyjadruje Františkovu predstavu "milosrdenstva."    

Keď sa ho v rozhlasovom rozhovore spýtali, či Cirkev niekedy zmení svoje učenie o homosexualite, začal Stowe kľučkovať. Uviedol, že "zmena príde po dlhom čase spôsobom tým, ako Cirkev pristupuje k množstvu otázok."

"Nemôžeme sa schovať vylúčením samých seba z vedeckého výskumu a z vývoja ľudského poznania," povedal.

Stowe tvrdil, že Cirkev sa "rozvíjala" na morálnych otázkach už predtým, keď uviedol cirkevné odsúdenie úžery ako príklad.

"Cirkev nepočujete odsudzovať banky či celý základ kapitalistického systému - ktorý je založený na úžere, na požičiavaní peňazí. Takže to je niečo, čo sa vyvíjalo v našom chápaní, napriek faktu, že môžete nájsť jasné zákazy úžery v Starom zákone." 

Uviedol tiež, že hoci niekedy Cirkev "odôvodňovala" existenciu otroctva, dnes proti nemu bojuje.

"Nemôžeme povedať, že tieto náuky [o homosexualite] sú imúnne voči stálym zmenám."

Na otázku, či môžu praktizujúci homosexuáli počas svojho života od Cirkvi očakávať, že bude morálne akceptovať ich úkony, Stowe, namiesto potvrdenia katolíckeho učenia v tejto veci, odpovedal: "Nechcem zachádzať tak ďaleko; neviem, či to niekedy bude toho výsledkom." 

Stowe povedal, že ako biskup "sľúbil obhajovať doterajšie učenie Cirkvi." 

Keď sa ho spýtali, ako by reagoval na tých katolíkov, ktorí sú "konzistentní k pravde v priebehu vekov", najmä s ohľadom na cirkevné učenie o ľudskom (sexuálnom) správaní, Stowe, namiesto toho, aby potvrdil, že Kristus a jeho učenia sú rovnaké včera, dnes a naveky, zdanlivo naznačil, že pravda v jednej dobe je iná ako pravda v predchádzajúcej dobe.

"Takže, v ktorých ostatných oblastiach života by [títo Katolíci] nasledovali spôsob myslenia z 1. storočia, z 5. storočia, či z 18. storočia? Slovo Božie sa neustále obnovuje a je neustále nové... [ale] Písmo nám nedáva absolútnu istotu, nedáva nám čiernobiely opis mnohých [morálnych] oblastí, ktorými sa zaoberáme."

No otázku, čo to znamená byť milosrdný k praktizujúcim homosexuálom s rešpektom ku prirodzenému zákonu a účelu sexuality, Stowe odpovedal, že prirodzený zákon je iba jedným "rámcom" z mnohých, ktoré môžu byť využité pri dialógu s veriacimi a neveriacimi o sexualite. Naznačil, že prirodzený zákon má viac čo povedať o homosexuálnych úkonoch, než si katolíci myslia.

"Mohla by tam byť celá oblasť argumentov [o tom], čo nás prirodzený zákon v skutočnosti učí o správaní homosexuálnych osôb. Ak to vidíte prirodzene sa objavovať v živočíšnej ríši, ak to vidíte prirodzene sa objavovať u niektorých druhov, môžu to potom obidva prípady objasňovať, no tiež vyvolávať ďalšie otázky."

Spravodajstvo LifeSiteNews oslovilo biskupa Stowa a spýtalo sa ho, ako zlúčil svoju pozíciu o tom, že Cirkev sa môže  v priebehu času "zmeniť" a "rozvinúť" na morálnych otázkach, akou je homosexualita, s jeho postavením katolíckeho biskupa a jeho prísahou vernosti, no nedostalo odpoveď v čase zverejnenia tejto správy.  

Biskup tiež neodpovedal na otázku LifeSiteNews, či sa neobáva, že jeho prítomnosť na podujatí New Ways Ministry legitimuje otvorený nesúhlas tejto skupiny s cirkevným učením o sexualite.

Počas jeho rozhlasového rozhovoru, Stowe nazval svoje pozvanie na podujatie ako "plody roka milosrdenstva." 

"Bolo by nezodpovedné neprijať pozvanie, ak by to bolo možné," povedal.

 

Nájdi nás na FB: ZA KRESTANSKE SLOVENSKO. čo si myslíte o téme? Napíšte nám do FB komentov.