Americkí daňoví poplatníci budú financovať operácie zmeny pohlavia federálnych zamestnancov

1,906
Kultúra smrti

WASHINGTON, USA - Úrad pre manažment personálu vydal nové smernice, ktoré povoľujú úradom financovaným federálnou vládou ponúkať pokrytie nákladov na operácie „zmeny pohlavia“ pre svojich zamestnancov a príslušníkov.

Rozhodnutie prišlo iba dva týždne potom, čo Obamova administratíva zrušila zákaz federálneho financovania zákrokov cez systém zdravotného poistenia Medicare. To znamená, že americkí daňoví poplatníci budú čoskoro sponzorovať tisícky finančne náročných výberových operácií.

V liste z 13. júna Úrad pre manažment personálu (OPM) informoval svojich zamestnancov, že od roku 2015 federálnou vládou financované zdravotné poistenie už nebude musieť vylučovať „služby, lieky alebo pomôcky týkajúce sa transformácií pohlavia.“ Napriek tomu OPM ešte nenariadilo finančné pokrytie týchto služieb. Vládni zamestnávatelia budú mať povolené rozhodnúť sa, či na to poistné pokrytie poskytnú alebo nie. O svojom rozhodnutí musia však OPM písomne informovať a to do 30. júna 2014.

Mara Keislingová, výkonná riaditeľka Národného centra pre transgenderovú rovnosť, pre Washington Blade povedala, že bola potešená rozhodnutím zrušiť zákaz, a tiež varovala, že federálni zamestnávatelia by mohli čeliť právnemu sporu, ak poistné pokrytie nerozšíria a to aj napriek faktu, že ustanovenia OPM to povoľujú.

„Myslíme si, že porušia zákon, ak to poistne nepokryjú. Nie kvôli tomu, čo nariadilo OPM..., ale pretože je to chránená kategória v oblasti pracovnej diskriminácie,“ povedala Keislingová pre Blade. „Trans ľudia sú ochraňovaní Oprávnením VII. Sme teda toho názoru, že ide o nelegálnu sexuálnu diskrimináciu, ak neumožňujú takú starostlivosť pre trans ľudí, akú umožňujú iným.“

Operácie na zmenu pohlavia zvyčajne zahŕňajú hormonálnu liečbu a rozsiahle zákroky plastického chirurga. Podľa Kampane ľudských práv skupine, ktorá presadzuje homosexuálne a transgender záujmy, sa tieto operácie cenovo pohybujú od 25 po 75 tisíc dolárov. Až doteraz bolo všetko federálne financovanie tejto výberovej operácie zakázané z dôvodov fyzických rizík vrátane závažných infekcií, krvácania, poškodenia orgánov a nervového systému, ktoré prevyšovali vnímané prínosy. Predstavitelia Obamovej administratívy však v máji rozhodli, že zákaz bol zastaralý a „už nie zmysluplný,“ keďže bol uzákonený začiatkom osemdesiatych rokov.

„Transsexuálna operácia je bezpečná, efektívna a nie experimentálná,“ uvádza sa v rozhodnutí

Aj keď sa očakáva, že celkový počet operácií na zmenu pohlavia hradených daňovými poplatníkmi bude relatívne nízky, transgender aktivisti hovoria, že skutočná hodnota zrušenia zákazu Obamovou administratívou je v tlaku, ktorý vytvára na štátnych a privátnych poisťovateľov, aby reagovali podľa tohto vzoru.

„Žiadna zdravotná poisťovňa by nemala rozhodovať o tom, či transgender človek bude mať prístup k medicínskej starostlivosti, ktorú im doktor predpíše,“ vyhlásila Rea Careyová, riaditeľka Národnej aktivistickej skupiny gayov a lesbičiek. „Chválime Obamovu administratívu za to, že stoja na správnej strane dejín a čakáme na deň, kedy každý plán individuálneho zdravotného poistenia [v USA neexistuje verejný systém zdravotného ani socialného zabezpečenia, pozn. prekl.] bude musieť jednoznačne ponúkať plné pokrytie medicínskej starostlivosti, ktorú potrebujú transgender ľudia.“

Niektorí prominentní psychiatri otvorene odsúdili operácie „zmeny pohlavia,“ vrátane bývalého hlavného psychiatra Nemocnice Johna Hopkinsa, Dr. Paula McHugha. Mc Hugh kritizoval podporovateľov operácií na zmenu pohlavia za „kolaborovanie so šialenstvom namiesto toho, aby sa pokúsili skúmať, liečiť a v konečnom dôsledku predchádzať im.“

Podľa názoru Dr. Keitha Ablowa, experta na psychiatru a analytika pre Fox News, ktorý sa začiatkom tohto roku vyjadril pre LifeSiteNews, lekárska profesia raz oľutuje rýchlosť, s akou vítala tieto radikálne operácie v úsilí riešiť problém zmätku pohlavnej identity.

„My ako psychiatri nevieme presne, odkiaľ táto fixná a falošná domnienka pochádza,“ povedal Ablow. „A ak sa ukáže, že k ľudom, ktorí si mysleli, že sú zavretí v tele nesprávneho pohlavia, sa mohlo pristupovať inak ako so skalpelom, potom budeme ako odbor zodpovední za to, že sme neboli usilovnejší v hľadaní odpovedí na otázku, odkiaľ to pochádza.“