Američania vyjadrili solidaritu s Írskom v boji proti potratom

1,404
Kultúra života

WASHINGTON, D.C. - Írsko je jednou z mála krajín západného sveta, kde je nenarodené dieťa chránené pred zabitím v maternici matky. Pro-life aktivisti z USA sa rozhodli podporiť svojich írskych kolegov v ich snahách o udržanie súčasného stavu navzdory narastajúcim útokom.

Pred írskou ambasádou vo Washingtone, D.C. sa ich zišlo zo dve desiatky. Zorganizovali tlačovú konferenciu a modlili sa, aby Írsko zostalo verné svojim pro-life koreňom.

„Stojíme za pro-life Írskom, pretože vieme o devastačných následkoch legalizácie potratu v USA. Prinieslo to smrť viac ako 55 miliónov nenarodených dievčatiek a chlapcov, viktimizáciu miliónov žien a rozpad nespočetného množstva rodín, uviedla Kristan Hawkinsová, prezidentka organizácie Students for Life of America.

„Začať meniť náš národ po prípade Roe vs. Wade nám trvalo viac ako štyridsať rokov. Teraz však máme šancu použiť medzinárodný nátlak na zastavenie podobného prípadu v Írsku. Teraz je čas vyjadriť našu solidaritu s pro-life aktivistami v Írsku, ktorí s odvahou bránia nenarodených a zabraňujú genocíde miliónov írskych detí.“

Írska vláda prednedávnom prišla s návrhom zmeny zákona o potratoch, ktorý by umožnil interrupciu počas celých deviatich mesiacov tehotenstva v prípade ohrozenia života matky alebo ak je u nej riziko spáchania samovraždy.

Miestni pro-life aktivisti vyhlásili, že novelizácia nie je potrebná. Írsky zákon už teraz umožňuje lekárom vykonávať zákroky - ak sú nevyhnutné na záchranu života matky, ktorými môžu neúmyselne spôsobiť smrť nenarodeného dieťaťa. Podľa ich vyjadrení tiež neexistuje žiadny dôkaz o tom, že vykonanie potratu pomôže matke so samovražednými sklonmi. Výnimka pre samovražedné prípady len otvorí dvere jej širokému zneužívaniu.

Tvrdia, že návrh by sa takmer s istotou ukázal byť ranou, ktorá má oslabiť írsku obranu nenarodených. Je to prvý krok k zavedeniu potratov na požiadanie.

V USA žije viac ako 36 000 000 írskych Američanov a podľa pro-life organizátorov protestu pred ambasádou „väčšina z nich“ neschvaľuje snahu írskej vlády zlegalizovať potraty.

Reverend Patrick J. Mahoney, hlavný organizátor protestu, sa v Írsku angažuje už dlhší čas. Pred 23 rokmi viedol pokojný pochod z Dublinu do Belfastu s modlitbou za skončenie sektárskeho násilia. Minulý mesiac prešiel vyše stošesťdesiat kilometrov modliac sa za udržanie Írska ako krajiny bez potratov.

„Ako írsky Američan som bol vždy hrdý na svoje írske dedičstvo a históriu, vyhlásil Mahoney. „Krajina mojich predkov má bohatú históriu v literatúre, umení, hudbe, rodinnej lásky a hlbokého záujmu o chudobných a ľudí v núdzi po celom svete.“

„Je smutné, že írsky premiér Enda Kenny nielen porušil svoje slovo a dôveru verejnosti pokusom presadiť potraty potom, čo sľúbil, že tak neurobí, ale ničí aj bohatú tradíciu, ktorú si Írsko udržiavalo celé storočia ako národ, ktorý prijíma a ctí svoje deti,“ dodal.

„Vyzývame vládu Írska, aby sa postavila za ľudské práva, za spravodlivosť pre všetkých a udržala Írsko bez potratov. Modlime sa, aby sa Írsko poučilo z chýb, ktoré urobila Amerika v otázke potratov a nikdy na írskej pôde neumožnila násilie, ktoré sa s potratmi spája.“

Kate Bryanová, riaditeľka organizácie Live Action, súhlasila: „Ženy a ich deti si zaslúžia viac ako brutalitu potratov.“

„Ako hrdá vnučka írskeho imigranta som vždy milovala čistotu svojho írskeho dedičstva,“ vyhlásila Kathleen Henneseyová, riaditeľka pre komunikáciu organizácie Christian Defense Coalition. „Írsko je národ so stáročia trvajúcou tradíciou statočného podporovania ľudských práv. Matky tu boli vždy oceňované a chránené a deti tohto národa – narodené, aj ešte nenarodené, boli prijímané s veľkou úctou.“

„Prosíme írsku vládu, aby zastavila túto šialenú jazdu, na ktorú chce nastúpiť a zísť tak z cesty života potvrdzujúcej hodnotu nenarodeného dieťaťa, ktorá vám bola taká drahá počas celej doterajšej existencie! Zachovanie tejto prísahy je dôležité najmä pre ženy a pre deti! Prosím, poučte sa z našich chýb, z chýb nášho národa... je to výsmech spravodlivosti... nie ľudské právo, ani právo žien.“