Američan, ktorý daroval lesbičkám spermie, musí teraz platiť alimenty

1,617
Kultúra smrti

 

Za dobrotu na žobrotu. To si asi musí hovoriť Američan, vďaka ktorého spermiám sa jeden lesbický pár dočkal dieťaťa. Matka dieťaťa sa ale neskôr dostala do finančných ťažkostí a súd rozhodol, že biologický otec je za dieťa finančne zodpovedný. Umelé oplodnenie totiž nevykonali lekári

Keď sa lesbické partnerky Jennifer Schreinerová a Angela Bauerová v roku 2009 rozhodli, že chcú dieťa, zverejnili na internetovej sieti Craiglist inzerát. Ich žiadosť zaujala Williama Marotta, ktorý lesbickému páru daroval tri kalíšky svojich spermií. Túto informáciu priniesol český denník idnes.

“Daroval som im genetický materiál a tým to pre mňa skončilo,” hovorí dnes podľa serveru NBC News štyridsaťsedemročný Marotta.

Marotta a obe ženy podpísali zmluvu, že biologický otec nebude mať za dieťa žiadnu finančnú zodpovednosť. Následné umelé oplodnenie ženy vykonali v domácich podmienkach, neasistoval však pri ňom lekár. Na konci roka 2009 sa im narodila dcéra.

Ženy sa neskôr rozišli, matka dieťaťa kvôli chorobe odišla z práce a požiadala štát o pomoc. Úradníci sa obrátili na súd so žiadosťou, aby Marotta stanovil právoplatným rodičom finančne zodpovedným za dieťa. A sudkyňa im vyhovela.

“Jednoducho som im chcel pomôcť”.

“Človek sa nemôže zbaviť svojich rodičovských práv tým, že podpíše nejakú zmluvu, hoci sa na tom obe strany dohodli,” zdôvodnila svoje rozhodnutie sudkyňa Mary Mattiviová. Kansasky zákon totiž hovorí jasne – pri umelom oplodnení musí asistovať lekár. To sa však v tomto prípade nestalo.

Marottov právnik Ben Swinnen povedal, že sa jeho klient proti rozhodnutiu odvolá, pretože nesúhlasí s tým, že muž je považovaný za darcu spermií iba v prípade, že všetko prebehne v nemocnici.

William Marotta so svojou manželkou nemá žiadnych vlastných potomkov, jedno dieťa si však vzali do pestúnskej starostlivosti. Svoje darcovstvo zdôvodnil tak, že chcel jednoducho pomôcť dvom ženám mať dieťa.

Podľa odborníčky na rodinné právo Cathy Sakimurovej z Národného centra pre lesbické práva je Kansas jedným z mnohých štátov, ktoré vyžadujú, aby umelé oplodnenie zaistil lekár. “Samozrejme panuje obava, že darcovia, ktorí chceli iným ľuďom pomôcť mať dieťa, to teraz nebudú chcieť urobiť,” povedala Sakimurová.