Alarmujúci príbeh pápeža, ktorý z očistca naliehavo prosil o pomoc

4,652
Kultúra života

Pápež Inocent III. bol hlavou Katolíckej cirkvi v rokoch 1198 – 1216. Bol jedným z najvplyvnejších a najdôležitejších pápežov svojej doby.

Františkovi z Assisi a jeho skupinke nasledovníkov povolil založenie Rádu bratov minoritov. Zvolal Štvrtý lateránsky koncil, ktorý okrem iných vecí dogmaticky definoval doktrínu o transubstanciácii. Veľmi sa snažil bojovať proti kacírstvu v Európe a zaháňať invázie moslimských vojenských zložiek.

Potom, po 18-ročnom pontifikáte, nečakane zomrel. Nebolo to však naposledy, čo sa prihovoril svetu.

Keď zomrú kresťania, katolíci veria, že môžu ísť priamo do neba, ak si za spáchané hriechy nevyslúžili žiadny význačný dočasný trest. No mnohí kresťania smerujú najprv do očistca, kde sa z milosti Ježiša Krista očisťujú a pripravujú na vstup do prítomnosti Všemohúceho Boha.

Príbeh pokračuje. V deň smrti pápeža Inocenta III. alebo skoro nato sa zjavil svätej Lutgardis z Aywières v Belgicku. Svätá sestra Lutgardis je považovaná za jednu z najväčších mystičiek 13. storočia známu pre jej zázraky, videnia, levitáciu a výnimočne schopnosti učiť.

Keď sa jej pápež Inocent zjavil, poďakoval jej za modlitby počas jeho života, no zároveň jej vysvetlil, že má problém. Povedal jej, že po smrti nešiel rovno do neba, ale nachádza sa v očistci a odpykáva si trest v očistnom ohni za tri konkrétne chyby, ktorých sa vo svojom živote dopustil.

Zúfalo ju teda požiadal o pomoc:

„Ach beda mi! Je to strašné a bude to trvať storočia ak mi neprídeš na pomoc. V mene Panny Márie, ktorá mi vyprosila túto láskavosť, aby som na teba mohol apelovať, pomôž mi!“

Hneď nato zmizol.

Svätá Lutgardis so zmyslom pre naliehavosť rýchlo povedala spolusestrám, čo videla a modlila sa za jeho dušu.

Nezabúdajme sa modliť za duše v očistci!