Ako sa zmenila hodnota žien za sto rokov

2,346
Kultúra života

Od roku 1911 sa 8. marec oslavuje ako Medzinárodný deň žien. S nápadom prišla Clara Zetkinová, členka Sociálnodemokratickej strany v Nemecku. Korene tohto sviatku sa spájajú s volebným právom žien. Je dobré si občas pripomenúť, že ženy nie vždy mali právo voliť, právo pracovať na bezpečnom pracovisku a právo na spravodlivú mzdu. V skutočnosti mnoho žien po celom svete stále tieto základné práva nemá. Internetová stránka propagujúca Medzinárodný deň žien (MDŽ) však vyvoláva skľúčenosť – zameriava sa na kontroverzné, a niekedy až nevkusné, otázky.

Napríklad jedno video ukazuje ako ženy v Istanbule pri „hore bez demonštrácii“ protestovali proti domácemu násiliu. Nie je mi celkom jasné, ako nahota pomáha chrániť ženy pred násilím. Supermodelka na inom videu s názvom „Byť inteligentnou je odteraz sexy“ porovnáva príťažlivosť a boj proti globálnej chudobe. Byť sexy je jednoducho byť sexy, a inteligencia je zrejme o tom byť správnym a krásnym. Ďalej je tam video z Rady spoločností Commonwealthu označujúce „ženy ako iniciátorky zmeny“. Zdôrazňuje dôležitosť zdravia, vzdelávania, príležitostí a finančnej slobody dievčat.

Kým vzdelávacia hodnota prvých dvoch spomenutých videí je pochybná, tretie je absolútne vystihujúce: dievča by malo mať príležitosť rásť a vzdelávať sa, malo by dostať šancu na dobré zdravie, výživu, pravidelnú stravu a rozhodovať o manželstve a živobytí. Tvorcovia videa však ignorujú fakt, že milióny a milióny dievčat nikdy nebudú môcť urobiť tieto rozhodnutia – pretože sa nikdy nenarodili.

Odhaduje sa, že v súčasnosti na svete chýba 200 miliónov dievčat. Príčinou sú potraty založené na selekcii pohlavia a zabíjanie novonarodených dievčatiek. Tieto štatistiky sumarizuje dokument „It’s a Girl“ (v preklade: „Je to dievča“). Názov vystihuje tri smrtiace slová. Dôsledky chýbajúcich dievčat na reálny svet sú zdrvujúce a srdcervúce.

Existuje dostatok dôkazov, že ženy v rozvojovom svete sa využívajú na ľudské experimenty v oblasti antikoncepčných liekov a prístrojov. Ako príklad uvediem odhalenie na Filipínach v roku 1995. Milióny žien bolo presvedčených, že dostali vakcínu proti tetanu distribuovanú organizáciou UNICEF. Vakcína však obsahovala B-hCG, chemickú látku, ktorá natrvalo ničí schopnosť žien rodiť deti. Ženy však o tom neupovedomili. V roku 2004 UNICEF, tentokrát v Nigérii, rozbehol program na zabránenie obrne. Jeho súčasťou však boli aj sterilizačné lieky.

V Indii zasa funguje virtuálny priemysel náhradného materstva: chudobné ženy za peniaze vynosia deti bezdetným párom žijúcim najmä mimo Indie. Indický právny systém túto prax umožňuje, hoci mnoho lekárov priznáva jej neetickosť.

Dr. Arya odsúdil spôsob, akým sa zaobchádza s náhradnými matkami v Indii: „Narábate s ňou, akoby to bol predmet, využívate ju ako továreň.“

Dnes tento lekár otvorene hovorí: „Náhradné matky pochádzajú z chudobných pomerov a nevedia takmer nič o svojich právach. Zákony sa snažia nájsť rovnováhu medzi tým, čo je legálne a čo neetické, ale neetické praktiky stále pretrvávajú.“

V Spojených štátoch amerických náboženské organizácie, ktoré pomáhajú a zachraňujú ženy postihnuté domácim násilím a obchodovaním s ľuďmi, prišli za posledných pár rokov o milióny dolárov vo forme vládnych dotácií. A dôvod? Nevykonávajú potraty, ani neposkytujú potrat vyvolávajúce lieky. To sú totiž služby, ktoré podľa direktívnej Obamacare politiky podmieňujú finančnú podporu vlády. Nedávno obnovený Zákon na ochranu žien pred násilím, ktorého cieľom je pomôcť ženám-obetiam domáceho zneužívania, znemožní katolíckym útulkom dostať tieto dotácie (viac informácií nájdete aj po kliknutí sem).

Štátne školy v meste New York údajne tisícom maloletých dievčat rozdávali tzv. „tabletky po“ bez upovedomenia rodičov. Tieto lieky môžu spôsobiť hnačku, migrény, vracanie, alergické reakcie, vážne bolesti brucha a mimomaternicové tehotenstvo. A toto všetko patrí k tým miernejším vedľajším účinkom.

V meste Muskegon v Michigene nedávno zatvorili potratovú kliniku po zistení viacerých porušení zdravotníckeho kódexu: „používanie injekčných ihiel z nezabezpečených kontajnerov, na viacerých miestach na zemi aj stenách bola krv, z umývadle v izbe pacientov vytekala zo sifónu voda a v operačnej sále sa nachádzali nezakryté vedrá s neznámymi tekutinami“.

Pri oslavách Medzinárodného dňa žien si určite môžeme pripomenúť úspechy, ktoré oceňujú hodnotu žien a podporujú skutočnú ľudskú slobodu. Takú slobodu, ktorá znamená právo na život od momentu počatia, právo na vzdelanie, na zdravie, na pomoc od organizácií, ktoré sa starajú o dobro žien. Ale aj slobodu neprijať vládne programy týkajúce sa antikoncepcie, potratov a sterilizácií. Od prvej oslavy MDŽ dosiahli ženy značný pokrok, je však ťažké uvoľniť sa a radovať, keď toľké z nás tu na tejto oslave chýbajú.

Elise Hiltonová