Ako ma "Boh zachránil od samovraždy“: Bývalá ateistka a rocková hviezda Lacey Sturm našla Ježiša

1,926
Lucia Salomonová
Kultúra života

Bývalá ateistka Lacey Sturm má blízko k bolesti a utrpeniu. Možno pre poslucháčov alternatívnej hudby v 21. storočí je skupina Flyleaf povedomá. Ich jediný hit I’m So Sick v texte hovorí sám o sebe a naznačuje veľké množstvo skrytej bolesti. Hlavnou speváčkou tejto piesne bola Sturm.

Keď bola ešte v puberte, spadla do hlbokej depresie a nevidela žiaden zmysel a dôvod žiť. Hovorí, že išlo o priamy dôsledok objatia ateizmu ako svetonázoru, "keď si ateista a život je veľmi ťažký, naozaj tu nie je nijaký dôvod zotrvať...“ V rozhovore s Fox News, Sturm vysvetľuje že detstvo jej prinieslo veľa bolesti a tráum hlavne po nehode jej bratranca. „Keď som mala desať rokov, môjho trojročného bratranca jeho otčim dobil na smrť“. Tento incident zničil akúkoľvek šancu jej viery v Boha, pretože ako by mohol milujúci a všemocný Boh dovoliť, aby sa to stalo. „Moja mama mi stále hovorila o Bohu, ale pamätám si, že vtedy som o tom nerozmýšľala, pretože som sa nevedela zmieriť s tým, ako Boh mohol dovoliť, aby sa niečo také stalo.” V dôsledku tohto hnevu voči Bohu sa  stala ateistkou a cítila znechutenie voči kresťanom.

Neskôr jej myseľ začali napĺňať myšlienky o samovražde. Jej babička, ktorá videla na nej jej utrpenie a emocionálne problémy trvala na tom, aby išla do kostola. Ale takýto postoj bol v rozpore s jej zmýšľaním odkedy mala všeobecne negatívny pohľad na kresťanstvo a takisto aj na kostol. Tak prečo tam ísť? Kresťanov považovala za kritických, plných netolerancie a nenávisti. Ale jej babička stále trvala na tom, aby išla do kostola. Sturm súhlasila, pretože chcela babku upokojiť. Jej plán pre tento deň bol v podstate jednoduchý. Mala ísť do kostola, počas bohoslužby sedieť, ísť domov a spáchať samovraždu.

Avšak Sturm prekvapilo, keď farár viedol od srdca úprimné kázanie o bolesti a problémoch v živote ľudí. Vždy si myslela o kresťanoch, že sú to ľudia ktorí nemajú skutočné problémy alebo nevedia o ťažkostiach a bolesti, ale zdalo sa jej, že farár to popisoval presne tak, ako sa ona cítila. No tam to nekončilo, pretože farár pokračoval v opise pocitov pri samovražde a potom vyhlásil, že sa môžu stretnúť všetci, ktorí prežívajú takéto pocity. Títo ľudia mali vysúpiť z davu a ostatní sa budú za nich modliť. Toto Sturm tak prekvapilo, že pocítila, že potrebuje opustiť to, čo robila predtým. Keď sa pokúsila odísť, v dverách sa stretla so starším kresťanom so slzami v očiach. Muž ju zobral nabok a láskavo sa jej prihováral, zdieľal posolstvo Ježišovej lásky a práve tento rozhovor akoby mohol odstrániť bolesť, ktorú cítila vo vnútri. Zostala prekvapená, že aj keď kresťanov vnímala negatívne, cítila, že tento muž je prirodzený a úprimný a to mu dovoľovalo sa za ňu modliť. “V tom momente,” hovorí Sturm, “deň kedy som plánovala sa zabiť som si uvedomila, že stretnutie s Bohom bolo skutočnejšie než čokoľvek, čo som kedykoľvek od niekoho počula...bola to moja vlastná skúsenosť”.

Moment modlitby mal na ňu obrovský vplyv. Popisuje ako sa jej hriech v prítomnosti úžasného a svätého Boha zdal byť jasný. Ale skôr ako odsúdenie to bola práve Božia láska, odpustenie a túžba znovu zažiť to, čo cítila. Po tom čo zažila nervové zrútenie, dala život Ježišovi a tak skoncovala so svojím pôvodným plánom ukončiť svoj život. "Keď som stretla Ježiša, keď som sa stala kresťankou... cítila som Božiu lásku k iným takým spôsobom, akým som nikdy predtým necítila. Myslieť si, že Božie posolstvo mohlo výjsť navonok a tak veľa ľudí ho mohlo počuť v rovnakom čase, že všetci zrazu pocítili Božiu lásku pre každého - to je to, čo ma ohromuje.

Sturm začala nasledovať Boha a venovať mu svoj čas a talenty, ktoré našla. Avšak stať sa kresťanom neznamená hneď vzdať sa bolesti. Kresťania teraz trpia rôznymi spôsobmi ako vo svojom čase Ježiš a jeho učeníci. Sturm si to uvedomuje ale dovoľuje, aby jej ťažkosti a konflikty posilnili jej vieru. Dokonca aj v samote je speváčka schopná pozrieť sa na Boha v časoch bolesti a utrpenia, „vyrastať bez normálnych možností, ako napríklad jedlo, miesto na bývanie, potom sledovať Boha ako uspokojuje tieto potreby ti dáva oveľa viac viery ako iní ľudia, ktorí majú peniaze v banke a miesto na bývanie.

Sturm odvtedy prešla dlhou cestou. Pokračovala vo svojej hudobnej kariére, zapojila sa do množstva projektov, napríklad práca s Tretím dňom, ktorý vyhral pár nominácii na cenu Grammy pre „najlepšie gospelové vystúpenie.“ Teraz je vydatá a má deti. Nedávno sa pričlenila ku kresťanskej organizácii Billy Graham Evangelistic Association. Objavila sa vo videu pre projekt „My Hope America“ a na otvorení Kázania Franklina Grahama. V roku 2014 Lacey publikovala jej autobiografickú prácu The Reason: Ako som objavila život, ktorý stojí za to žiť, ktorý vyzdvihuje ťažkosti v živote, jej cestu k viere a nádeji, a slúži ako inšpirácia pre tých, ktorí bojujú sami.

Je to jednoducho úžasné svedectvo. Myslím, že empirický a očitý svedecký dôkaz pre aktuálne zázraky ako napr. zázrak uzdravenia, je veľmi podporujúci kresťanský teizmus - myslím duševnú regeneráciu. No samotná práca Ducha Svätého je jedným z najlepších dôkazov, ktorý kedy budeme mať. Úžasné.