Ako ťa môže zlomené srdce dostať bližšie k Bohu?

1,694
Kultúra života

Naše srdcia sa dajú zlomiť rôznymi spôsobmi. Niektorí majú zlomené srdcia kvôli rozpadnutému vzťahu, zrade zo strany priateľa, niekedy kvôli odmietnutiu, alebo ich niekto opustil. Možno netrpíme rovnakou bolesťou, no pravdou je, že cítime rovnaké emócie a cítime sa hrozne... pokiaľ s tým niečo neurobíme.

Ľudia hovorievajú, že zlomené srdcia majú vždy svoj dôvod. Cieľom nie je zlomiť ťa, ale práve naopak, posilniť ťa. Musím s tým súhlasiť. Verím, že keď sa zlomené srdce zahojí, stane sa z teba silnejší a viac sebavedomý človek. Okrem týchto životných lekcií sa však kvôli zlomenému srdcu naučíš jednu dôležitú vec a to, že teraz sa veľmi podobáš Bohu.

Keď si zranený, budeš sa pýtať prečo Boh dopustil, aby si si prežil všetkú tú bolesť. No uvažoval si niekedy nad tým, ako sa cíti Boh, keď mu lámeš srdce ty? Vždy, keď hrešíme, lámeme srdce Bohu. Vždy, keď niekto odmieta Jeho lásku, láme mu to srdce. Ide o to, že Boh mohol stvoriť ľudí, ktorí by ho slepo nasledovali. Ľudí, ktorí by nemohli robiť žiadne rozhodnutia. Boh nám však dal slobodnú vôľu, aby sme sa mohli rozhodovať sami. Tak veľmi nás miluje a napriek tomu mu lámeme srdce.

Zlomené srdce by nemalo byť len o tebe. Áno, naučíš sa vďaka tomu veľa, no nie je to iba o tebe. Zlomené srdce ťa má priviesť bližšie k Bohu, pretože takto Ho lepšie pochopíš a zistíš, prečo je práve On tým jediným, ktorého v živote skutočne potrebuješ. Poďme sa zamyslieť nad týmito bodmi:

1. Zrada

Ak ťa niekedy zradil priateľ, kolega alebo milovaná osoba, určite vieš, aké ťažké je znova nadobudnúť stratenú dôveru. Boha mnohokrát zradili ľudia, ktorým veril a aj napriek tomu ich neprestal milovať.

Čo sa z toho môžeme naučiť? Po prvé, ak môže Boh odpustiť ľuďom, ktorí ho zradili, môžeš to urobiť aj ty. Po druhé, ak nás Boh neprestáva milovať napriek našim zradám, my by sme mali robiť to isté.

2. Odmietnutie

Najľahší spôsob, ako zlomiť srdce je odmietnuť ho. Ak napríklad človek, ktorého miluješ tvoje city neopätuje, odmietnutie ťa prinúti spochybniť mnoho vecí. „Prečo ťa nedokáže milovať?“ „Prečo nie si pre ňu/pre neho dosť dobrý?“ „Nevyzeráš dobre?“ Také otázky spochybnia tvoju hodnotu a sebaúctu, čo často končí smútkom.

V živote sa nemôžeme úplne vyhnúť odmietnutiam. Určite však vieš, že Boh bol tiež odmietnutý veľakrát. Aj milosrdný a dobrotivý Boh je stále odmietaný a napriek tomu nás neprestáva milovať. Ak ťa miluje Boh, buď si istý, že za to stojíš a že si pre neho veľmi dôležitý.

3.  Opustenie

Opustila ťa milovaná osoba? Nie je ľahké vysporiadať sa s opustením, zvlášť ak nevieš pochopiť, prečo ťa niekto opustil a takto zranil. No nemôžeme dostať všetky odpovede, ktoré hľadáme a často sa život vyvinie práve takto. Musíš len jednoducho veriť Jeho plánu.

Aj Ježiš často cítil bolesť kvôli tomu, že ho niekto opustil. Keď bol ukrižovaný, Jeho učeníci ho opustili.  Vždy si pamätaj, že nie si sám a že Boh ťa nikdy neopustí.

Takže čo nám tieto body hovoria? Po prvé, Boh mal mnohokrát zlomené srdce a napriek tomu nás neprestáva milovať a stále nám odpúšťa. Po druhé, keď pochopíme, ako veľmi sa toto utrpenie a súženie podobá Božiemu príbehu, pomôže nám to nájsť útechu v tom, že Boh presne vie, ako sa cítime a presne vie, ako uzdraviť naše srdcia. A nakoniec pamätaj, že mať zlomené srdce nie je nikdy až také zlé. Je to Boží spôsob, ako ti povedať: „Som vždy tu.“

Takže keď ti nabudúce niekto zlomí srdce, vítaj to s otvorenou náručou. Boh ťa volá, aby si sa rozbehol do Jeho náručia a našiel útočisko v Jeho láske. V momente, keď si uvedomíš, že Boh je s tebou v tomto období bolesti, budeš k Nemu bližšie a buď si istý, že ak ti zlomia srdce hoci aj miliónkrát, Boh ho uzdraví a budeš dvakrát šťastnejší.

Nájdi nás na FB: ZA KRESTANSKE SLOVENSKO. Co si myslíte o téme? Napíšte nám do FB komentov.