9 vecí, ktoré by ste mali vedieť o pápežovi Františkovi

5,053
Kultúra života

Dnes bol argentínsky kardinál Jorge Mario Bergoglio z Buenos Aires zvolený za 266. pápeža katolíckej cirkvi. Tu je zoznam deviatich vecí, ktoré by ste o pápežovi Františkovi mali vedieť.

1. Bergoglio sa narodil v Buenos Aires v roku 1936. Jeho otec bol talianskym imigrantom.

2. Je prvým pápežom z Južnej Ameriky. Jedinými kontinentmi, ktoré nikdy nemali pápeža pochádzajúceho z ich krajiny, sú Austrália, Antarktída a Severná Amerika.

3. Je prvým jezuitským pápežom.

4. Má len jednu polovicu pľúc. O druhú polovicu prišiel v puberte kvôli infekcii.

5. Bergoglio je známy svojou osobnou jednoduchosťou. V Argentíne si namiesto arcibiskupského paláca zvolil radšej skromný byt, sám si varil, vzdal sa limuzíny so šoférom a do práce cestoval autobusom.

6. V roku 2010, keď Argentína ako prvá latinskoamerická krajina legalizovala manželstvá rovnakého pohlavia, Bergoglio povzbudzoval duchovenstvo po celej krajine, aby vyzvali katolíkov na protesty proti navrhovanej legislatíve. Jej schválenie by mohlo „vážne poškodiť rodinu“. Zároveň vyhlásil, že adopciami homosexuálmi by boli (deti) „zbavené možnosti ľudského rastu pod dohľadom matky a otca, ako to chcel Boh“.

7. Študoval chémiu, magisterský titul získal na Univerzite v Buenos Aires. Neskôr sa rozhodol stať jezuitským kňazom a v chilskom Santiagu v katolíckom seminári študoval slobodné umenia.

8. Vo veku 76 rokov sa stal deviatym najstarším pápežom zvoleným po roku 1295. (Benedikt, ktorý bol zvolený vo veku 78 rokov, bol piatym najstarším.)

9. Minulý rok Bergoglio prirovnal katolíckych kňazov, ktorí odmietali krstiť deti slobodných matiek, ku farizejom z Kristových čias. „To sú pokrytci dnešnej doby. Tí, ktorí klerikalizujú cirkev,“ uviedol a dodal: „Ježiš nás učí konať inak: Choďte. Choďte a podeľte sa o svoje svedectvo, choďte a pôsobte spoločne s bratmi, choďte a rozdeľte sa, choďte a pýtajte sa. Staňte sa Slovom v tele rovnako ako v duchu.“

Poznámka redaktora LifeSiteNews: K tomuto zoznamu by som rád pridal aj desiaty fakt. Kardinál Bergoglio bol silným odporcom potratov, dokonca aj v prípadoch znásilnenia. V prejave ku zhromaždeniu kňazov a laikov 2. októbra 2007 vtedajší kardinál Bergoglio na obranu života, dokonca aj po znásilnení, povedal: „Nesúhlasíme s trestom smrti,“ ale „v Argentíne ho máme. Dieťa počaté pri znásilnení psychicky chorej alebo duševne zaostalej ženy môže byť odsúdené na smrť“.

Joe Carter