30 spôsobov pre otcov ako môžu „strácať čas“ so svojimi deťmi

2,157
Kultúra života

Svätý Otec František tento týždeň na jednej zo svojich audiencií povedal: „Dokonca už ako biskup Buenos Aires som varoval pred pocitom osirelosti, ktorý dnešné deti prežívajú. Pravidelne som sa pýtal otcov, či sa s deťmi hrajú; či majú odvahu na to, aby z lásky strácali čas so svojimi deťmi. Ach, odpoveď však nebola dobrá. Väčšina povedala: „Ale, nemôžem, pretože mám toľko práce...“ A tomu vyrastajúcemu dieťaťu chýbal otec. Nehrával sa s ním, nestrácal s ním čas.“

Pápež tým chcel povedať, že keď chýba otec, deti sú občas akoby „sirotami uprostred rodiny“. „Niekedy sa zdá, že otcovia dobre nevedia, aké miesto majú zaujať v rámci rodiny a ako majú vychovávať deti.“

Mnoho dospievajúcich, s ktorými som rozprávala a ktorí sa so mnou v minulosti podelili so svojou zlomenosťou, by potvrdilo tieto priame slová pápeža Františka. Majú pocit, že sú sirotami v rámci rodiny; žijú s otcami, ktorí sú v ich prítomnosti, ale nikdy nie sú skutočne prítomní.

Vzala som na vedomie tento rozšírený jav a rozhodla som sa, že by som si mala vziať nielen muža, ktorý by sa mi mohol zaviazať, že bude dobrým manželom, ale ktorý by tiež dokázal, že je schopný byť starostlivým a prítomným otcom. Ja som mala otca, ktorý bol prítomný a to isté som chcela i pre svoje deti. Tým, že som si vzala Douga, som vyhrala jackpot!

Môžem sa s vami podeliť o spôsoby, akými môžu muži „strácať čas“ so svojimi deťmi, pretože som ich svedkom vo svojom vlastnom dome.

Tu je päť spôsobov, pomocou ktorých môj manžel „stráca čas“ s našimi deťmi:

1. Čas raňajok: Každé ráno môj manžel naservíruje našim deťom ich cereálie, sedia pri pulte a rozprávajú len tak o ničom.

2. Čas túlenia: Každé ráno a často aj pred spaním sedí môj manžel s deťmi na gauči a túlia sa k sebe. Žiadne zbytočné ozdoby, žiadne slová, žiadny zbytočný rozruch – len tak sedia blízko pri sebe a užívajú si vzájomnú spoločnosť.

3. Modlitba: Pred spaním alebo niekedy aj ráno Doug číta našim deťom ich Bibliu a deti sa ho pýtajú otázky a on načúva a odpovedá im tak, aby rozumeli.

4. Čas hry: Môj manžel sa snaží nájsť si čas aj na to, aby zápasil s mojím synom a na to, aby bol tanečným partnerom mojej dcéry počas jej nočných baletných predstavení.

5. Off-line čas: Namiesto toho, aby môj manžel surfoval na svojom telefóne na internete, snaží sa sledovať a potvrdzovať veci, ktoré deti robia počas toho, keď sa sami hrajú, aby vedeli, že si ich všíma a aby vedeli, že to, čo robia, je dôležité.

Som rád, že František použil slová „strácať čas“, pretože byť otcom, ktorý je prítomný, nevyžaduje veľa fantázie, plánovania alebo vymýšľania. Deti sú celkom jednoduché. Chcú len, aby vedeli, že sú milované, že na nich záleží a že sú v bezpečí. O týchto veciach ich často uistia zdanlivo bezvýznamné skutky a činnosti.

Na záver tohto blogu som poprosila o pomoc niekoľkých priateľov na Facebooku, ktorí sa so mnou podelili o spôsoby, akými trávia čas so svojimi deťmi alebo ako ho s nimi trávili ich otcovia; [veci,] ktoré v nich zanechali stopu, priniesli im radosť a zanechali [im] množstvo spomienok. Tu je tridsať nápadov pre otcov ako so svojimi deťmi „strácať čas“.

1. Zápasiť s deťmi.

2. Hrať sa na dvore na naháňačku.

3. Čítať množstvo príbehov z kníh.

4. Učiť ich hrať na hudobnom nástroji.

5. Naučiť sa každý týždeň naspamäť jednu báseň a recitovať ju ako rodina.

6. Prihlásiť sa spoločne na bojové umenia či výtvarný krúžok.

7. Pracovať spolu v záhrade.

8. Naháňať sa okolo domu.

9. Tancovať pri hudbe.

10. Ísť na rande otec-dcéra alebo otec-syn, aby tak vzájomne strávili čas.

11. Ísť kempovať alebo chytať ryby.

12. Spolu sa modliť alebo čítať Písmo.

13. Kúpať sa v bazéne.

14. Sledovať spolu rozprávku alebo film.

15. Robiť spolu raňajky.

16. Hádzať si spolu do koša.

17. Poskladať puzzle.

18. Kresliť si alebo si maľovať.

19. Klásť triviálne otázky.

20. Vymýšľať si príbehy a hovoriť im ich.

21. Rozprávať sa o nejakej aktuálnej udalosti.

22. Navštíviť vysokoškolské športové hry.

23. Urobiť si roadtrip.

24. Lyžovať sa spolu.

25. Hrať stolný tenis alebo stolné hry.

26. Počúvať hudbu.

27. Pomôcť s domácimi úlohami.

28. Stavať si Lego.

29. Zúčastniť sa spolu koncertu.

30. Prečítať si spolu tú istú knihu a porozprávať sa o nej.

Toto sú len niektoré z roztomilých spôsobov, akými moji priatelia na Facebooku alebo ich otcovia upútali alebo nadchli svoje deti. Akými spôsobmi „strácal čas“ s tebou tvoj otec?