23 spôsobov ako budovať civilizáciu lásky

1,763
Kultúra života

Herečka Kristen Bellová nedávno obdarovala štyridsať nastávajúcich matiek. Veľmi štedrá herečka vo vysokom štádiu tehotenstva, ktorá nahrala hlas Anny v Disneyho filme Ľadové kráľovstvo (Frozen), darovala 91 500 dolárov štyridsiatim matkám v núdzi na dojčenské podprsenky značky Bravado a odsávačky mlieka značky Medela. V článku Lesley Messerovej z Good Morning America Bellová hovorí: „Rozumiem potrebe mať základné nástroje potrebné na zabezpečenie novorodenca. Ale ešte viac som si vedomá nesmiernej hodnoty podporných systémov zabezpečujúcich úspech na ceste materstva. Akákoľvek podpora a pomoc, ktorú môžem ponúknuť novým mamičkám v núdzi, je pre mňa aj naďalej obrovskou prioritou.“

Vedieť, že niekto z Hollywoodu prispieva k budovaniu kultúry života a lásky je veľmi povzbudzujúce.

Ako pro-life orientovaná matka dvoch detí sa snažím vymyslieť spôsoby, ako pomôcť svojej rodine formovať súcitné a milujúce srdcia k životu vo všetkých štádiách. Hoci väčšina z nás nemá 91 500 dolárov, ktoré by mohla darovať tehotným ženám, existuje mnoho iných spôsobov, ako tejto veci obetovať svoj čas, talenty a dary. K tomu, čo Kristen štedro spravila, prinášame 23 jednoduchých a praktických spôsobov, pomocou ktorých môžeme propagovať, podporovať a budovať kultúru súcitu a dôstojnosti v našich komunitách.

1. Modlite sa za priateľky a členov rodiny a ich ešte nenarodené dieťa počas celých deviatich mesiacov tehotenstva.

2. Utvrdzujte v deťoch ich hodnotu a často im pripomínajte, že sú osobitným darom pre ostatných.

3. Čítajte vašim deťom knihy, ktoré posilňujú dobré hodnoty napríklad Princezná a bozk. Ide o krásny príbeh princeznej, ktorá sa odmietla usadiť a čaká na muža, ktorý si ju bude vážiť a milovať ju. Keď sa vydá, dá mu veľký dar – svoj prvý bozk.

4. Investujte do DVD nosičov, ktoré môže vaša rodina sledovať a učiť pri tom deti o kráse života, ako napríklad kreatívne stvárnené pro-life kreslené príbehy Fantastická cesta Stiffa a AJeja od produkčnej spoločnosti Lumen Entertainment. Príbehy sú zábavné s pro-life zameraním.  

5. Čítajte pro-life knihy napríklad Ruth Pendergast Sisselová – „Miraculous Me“ alebo romány pre dospelých ako „Lily Trilogy“ od Sherry Boasovej, ktorá píše o živote dievčaťa s downovým syndrómom, ktoré malo svojím nádherným životom ovplyvnilo kultúru.  

6. Zdieľajte fotky ešte nenarodených detí alebo modely plodu, ktoré odhaľujú krásu života rastúceho pod srdcom ženy.

7. Darujte materské oblečenie a pomôcky a nechajte vaše deti vybrať hračky a oblečenie, z ktorého vyrástli, ktoré darujete centrám pre matky s deťmi v núdzi.

8. Noste tričká s pro-life posolstvom.

9. Modlite sa pred potratovými klinikami alebo sa zapojte do programu 40 dní za život.

10. Napíšte pohľadnice alebo listy s povzbudením a pošlite ich tehotným ženám, ktoré žijú v azylových domoch napríklad Maggie Place v Arizone.

11. Napíšte listy ako podporu pre politikov, ktorí podporujú a hlasujú za pro-life iniciatívy.

12. Prijmite počas sviatkov rodinu a poskytnite jej dobré jedlo a darujte darčeky.

13. Podeľte sa o svoj majetok a povzbuďte svoje deti, aby darovali nejaké zo svojich vlastných peňazí organizáciám, ktoré podporujú život ako je LifeSiteNews alebo tehotenské núdzové centrá.

14. Vezmite svoju rodinu a slúžte v organizácii, ktorá rozdáva jedlo alebo inak slúži chudobným a ľuďom v núdzi.

15. Vymyslite, aký náhodný skutok dobra a súcitu môžete urobiť pre ostatných.

16. Zorganizujte s vašou rodinou zbierku plienok pre deti či dospelých alebo pomôžte zbierať peniaze pre tehotenské núdzové centrá alebo domovy dôchodcov.

17. Zúčastnite sa pochodu alebo zhromaždenia za život.

18. Navštívte pro-life akcie organizované farnosťou, diecézou alebo inou organizáciou.

19. Dajte svojim deťom na oblečenie alebo na školskú tašku odznak s nožičkami alebo pro-life nálepky.

20. Choďte so svojou rodinou pomôcť do domova pre dôchodcov. Ak hráte na nejakom hudobnom nástroji alebo máte talent zabávať, môžete pripraviť predstavenie pre ľudí, ktorí tam žijú.

21. Namiesto narodeninových darčekov požiadajte vašich priateľov a rodinu, aby darovali veci tehotenským núdzovým centrám, domovom dôchodcov alebo pro-life organizáciám.

22. Pred a po pôrode ponúknite rodičke, že jej a jej rodine navaríte alebo prinesiete jedlo. Pomôžete jej tak v období, ktoré môže byť veľmi vyčerpávajúce.

23. Zbierajte peniaze pre niekoho, kto trpí nevyliečiteľnou chorobou, aby sa nemusel báť o peniaze, prípadne aby si vďaka vyzbieraným peniazom mohol dovoliť dodatočnú alebo alternatívnu zdravotnú starostlivosť.

Tento zoznam nie je síce vyčerpávajúci, ale dúfame, že obsahuje veci, ktoré môže začať robiť každý z nás spolu so svojou rodinou, a tak aktívne prispievať k budovaniu kultúry, ktorá má potvrdzovať a podporovať dôstojnosť života a lásky.