Žene v štvrtom mesiaci tehotenstva diagnostikovali rakovinu. Napriek tomu odmietla potrat

1,376
Kultúra života

Britka Matilda Tristam odmietla potrat svojho dieťaťa aj napriek tomu, že mala podstúpiť liečbu rakoviny. Matka i dieťa sa majú dobre, a navyše napísala aj novú knihu, ktorá pojednáva o srdcervúcej, a miestami i potešujúcej, ceste tehotenstva s rakovinou.

Tridsaťdvaročná Matilda Tristram napísala knihu Probably nothing [Pravdepodobne nič, pozn. prekl.], ktorá vznikla ako reakcia na nálezu rakoviny hrubého čreva v štvrtom mesiaci tehotenstva. Niečo, čo jej absolútne zmenilo život.

Podľa Hackney Gazette boli symptómy u nej prítomné už viac než rok, ale kvôli jej veku jej neurčili diagnózu.

Mávala som bolesti brucha a postupne sa to zhoršovalo. V čase, keď som už bola tehot, mi bolo zle vždy, keď som jedla,“ povedala.

Potom dostala zdrvujúcu správu, že za tieto ťažkosti môže nádor.

Mala som tri možnosti," povedala Tristram pre Hackney Gazette: „ Mohla som ísť na potrat a neskôr na chemoterapiu, alebo donosiť svoje dieťa až do termínu bez liečby, avšak takýto odklad by mohol ohroziť moje zdravie.“

Nevedeli mi povedať, či to, že budem nosiť dieťa počas chemoterapie, môže spôsobiť problémy, alebo aké veľké je riziko,“ povedala. „Pátranie na internete ma povzbudilo; veľký počet žien, ktoré brali chemoterapiu, boli v poriadku a v poriadku boli aj ich deti. Rozhodli sme sa, že toto riziko teda podstúpime.“

Aj napriek tomu, že rozhodnúť sa pre život nebolo pre Tristram a jej manžela Toma bez nebezpečenstva a nemali pritom ani žiadnu záruku úspechu, Tristram je ďalšou matkou, ktorá šla vpred napriek, jemne povedané, znepokojujúcej prenatálnej diagnostike.

Tristram absolvovala šesťmesačnú liečbu, počas ktorej sa jej narodil zdravý syn James. Až potom jej stanovili jasnú diagnózu.

Práve takéto vážne zážitky pomohli Tristram napísať knihu s komickým nádychom. Tá si získala uznanie pre príjemné odľahčenie tak závažnej témy.

Napísala som, aký absurdný a smiešny sa zdá zvyšok života v porovnaní s tým, čím sme si prešli,“ povedal Tristram. Rozhodne mi to pomohlo udržať si istý odstup od diania v okolí a schladiť svoje emócie.“

Tristram tiež uviedla, že bolo príjemné písať o žartoch, o ktoré sa ona a jej manžel počas tej doby delili. „Je príjemné a uzdravujúce vidieť, ako dobre sa nám to spoločne darilo.“

Tristram, ktorá v súčasnosti propaguje svoju knihu Probably nothing, budú monitorovať pre prípad, že by sa jej rakovina vrátila.