ŠTÚDIA: Zlyhanie katechézy? 50 rokov po IIVat. koncile niet katolíckej viery.

2,539
Kultúra smrti

Celosvetový prieskum verejnej mienky zrealizovaný medzi ľuďmi, ktorí sa hlásia medzi katolíkov, poukazuje na výrazný nesúhlas mnohých členov Cirkvi s katolíckou náukou.

V prieskume, ktorý uskutočnila španielska televízna stanica Univision, väčšina z 12 038 opýtaných katolíkov v 12 krajinách vyjadrila nesúhlas s katolíckou náukou v otázkach týkajúcich sa potratov, 'manželstiev' ľudí rovnakého pohlavia a používania antikoncepcie. Cirkev odmieta všetky tri.

Podľa prieskumu až 87 percent opýtaných vyjadrilo podporu pápežovi Františkovi, 57 percent katolíkov si myslí, že potraty by mali byť „v niektorých prípadoch“ legálne, z toho 9 percent ich schvaľuje v každom prípade. 78 percent respondentov je za používanie antikoncepcie, 66 percent podporuje 'manželstvá' rovnakého pohlavia a 51 percent verí, že ženy by mali byť svätené za kňazov.

38 percent respondentov verí, že rozvod a nové manželstvo uzatvorené mimo Cirkvi je hriech a 47 percent verí, že kňazi by mali mať dovolené ženiť sa.

Prieskum sa uskutočnil v deviatich jazykoch na piatich kontinentoch. Univision hovorí, že 12 krajín, v ktorých respondenti žijú,„reprezentuje 61 percent svetovej katolíckej populácie“. 

Krajiny, ktorých sa prieskum týkal, sú: Mexiko, Brazília, Argentína, Kongo, Kolumbia, Španielsko, Francúzsko, Taliansko, Filipíny, Poľsko, Uganda a Spojené štáty americké. Africké krajiny a Filipíny najviac súhlasili s katolíckym učením, zatiaľ čo Spojené štáty a európske krajiny boli častejšie v rozpore s týmto učením.

Katolícky bloger Matt Walsh povedal pre LifeSiteNews, že „sa musí smiať, keď moderní americkí ľavičiari kritizujú Katolícku cirkev za to, že je 'zastaraná' a rozdávajú rady ako by mala zostať 'dôležitou'.  Oni sú vždy súčasťou nejakej inštitúcie - médií, Hollywoodu, vlády – ktorá je tu len zlomok času, v ktorom existuje Cirkev.“

„Cirkev je nadčasová a vydržala týchto 2000 rokov práve preto, že sa nebojí, že nebude 'dôležitou' pre nejakú konkrétnu dobu alebo nejaký konkrétny filozofický trend,“ povedal Walsh. „Cirkev pretrvá napriek všetkým dobám a trendom tým, že zostane priama a pravdivá.“

Zatiaľ čo je Cirkev občas obviňovaná z toho, že je 'posadnutá' otázkami, ako sú potraty a homosexuálne 'manželstvá', katolícki komentátori viackrát kritizovali výsledky prieskumu ako tí, o ktorých Univision v jednej časti prieskumu zistil, že vo väčšine farností nedostatočne kážu o závažných morálnych otázkach. Arcibiskup Bostonu, kardinál Sean O'Malley, nedávno poznamenal pre Boston Herald, že „bežný katolík počuje vo farnosti kázeň o potratoch možno dvakrát za rok. Nikdy nebude počuť kázeň o homosexualite alebo homosexuálnych manželstvách. Nikdy nebude počuť ani kázeň o antikoncepcii.“

Walsh povedal pre LifeSiteNews, že mnoho respondentov prieskumu „nie sú vôbec katolíkmi. Vyznávajú Náboženstvo vlastného Ja – sami seba iba nazývajú katolíkmi, pretože to im prepožičiava dôveryhodnosť, keď kritizujú katolicizmus“.

Prieskum Univision sa spoliehal na respondentov, ktorí sami seba identifikovali ako katolíkov a nerozlišoval medzi praktizujúcimi katolíkmi a nepraktizujúcimi či málo praktizujúcimi katolíkmi.