Španielske rodiny v tvrdom boji

1,833
Kultúra smrti

Novopublikovaná správa o stave rodiny v Španielsku odhalila vážne štrukturálne deficity a nedostatočnú vládnu podporu.

Španielsky inštitút rodinnej politiky (Instituto de politica Familiar España) vydal štúdiu o vývoji rodiny v Španielsku 15. mája 2014, kedy sa zároveň slávi Medzinárodný deň rodiny.

Štúdia začína pohľadom na nízku pôrodnosť v krajine. Počet narodených detí klesol každý rok o 116 tisíc v porovnaní s rokom 1980 a znížil by sa ešte viac, nebyť značného počtu narodených detí matiek prisťahovalcov - takmer 87 000 v roku 2012.

Priemerný počet narodených detí na jednu ženu v Španielsku je počas jej života len 1,32, čo je výrazne pod úrovňou 2,1, ktorá je potrebná na zabezpečenie stabilnej populácie. To kladie Španielsko pod priemer Európskej únie, ktorý je 1,58 - a je krajinou s treťou najnižšou pôrodnosťou v EÚ, tesne nad Portugalskom s 1,28 a Poľskom s 1,30.

Ak bude súčasná úroveň pôrodnosti pokračovať bezo zmeny do roku 2050, takmer tretina - 32,1 % - obyvateľov Španielska bude mať 65 alebo viac rokov.

Správa uvádza, že existujú značné regionálne rozdiely v úrovni plodnosti, a to v rozmedzí od viac ako 1,5 dieťaťa na ženu až po ledva 1 v niektorých oblastiach, ako je Astúria, Kanárske ostrovy a Galícia, ktoré sú v dolnej časti tabuľky.

Priemerný vek žien pri narodení prvého dieťaťa aj naďalej stúpa a teraz dosiahol 31,56 rokov. Ide o najvyšší vek v celej Európskej únii a bol by ešte vyšší, keby nebolo mladších nešpanielskych matiek, ktorých vekový priemer je 28,9.

Ďalšia pozoruhodná zmena v posledných desaťročiach je osemnásobný nárast v percentách pôrodov nastávajúcich mimo manželstva. V roku 2012 dosiahlo toto číslo hodnotu 38,9 %. To je tesne pod úrovňou EÚ, ktorá je 39,3 %. Avšak nárast narodených detí mimo manželstva zaznamenalo v poslednom čase Španielsko vo vyššej miere než EÚ.

Potrat

Pokiaľ ide o tému potratu, ústav v správe uviedol, že v období 1992-2012 došlo k nárastu o 150 % - konkrétne zo 44.962 na 112.390 potratov. Potrat je teraz jednou z hlavných príčin úmrtí v Španielsku a od roku 1985, kedy bol prvýkrát legalizovaný, bolo doteraz vykonaných vyše 1,8 milióna potratov.

V absolútnych číslach je Španielsko v počte potratov na treťom mieste v EÚ po Francúzsku a Veľkej Británií.

Asi 20% všetkých tehotenstiev končí potratom. A približne 36,2 % žien bolo takých, ktoré už na potrate v minulosti boli.

Čo sa týka rodiny a manželstva, správa zistila, že počet manželstiev aj naďalej klesá potom, čo už klesol z 220 533 na 168 556 medzi rokmi 1990 a 2012. A znova – klesol by ešte viac, keby úroveň nezvyšovali nešpanielske manželstvá, ktorých bolo v roku 2012 18,2 % z celkového počtu.

Niet divu, že priemerný vek pri prvom sobáši sa zvýšil a teraz je na úrovni 36,3 rokov u mužov a 33,3 u žien.

Počet tých, ktorí sa nebrali v kostole a sú zosobášení len civilne, momentálne dosiahol mieru 61,8 % z celkového počtu.

Rozvod

Rozvodovosť tiež vzrástla a v kombinácii s množstvom separácií bolo rozvodov celkovo asi 110 tisíc za rok.

Ostatné záležitosti, ktorým sa štúdia venuje, sú zákony týkajúce sa materskej dovolenky na pracovisku a vôbec sociálnej podpory pre rodiny.

Správa uvádza, že iba jedna z deviatich žien na pracovisku má možnosť flexibilnej pracovnej doby. Už len Portugalsko je spomedzi 28 krajín EÚ na tom horšie. Okrem toho počet tých, ktorí využívajú materskú dovolenku, klesá.

Správa komentuje, že kombinácia nízkej pôrodnosti a vysokej úrovne potratov a rozvodov vážne ohrozuje rodinný život.

Medzi dôsledkami spomenutých trendov sú zvýšenie vládnych výdavkov na sociálne zabezpečenie a dôchodkov, zvýšenie počtu osôb, ktoré žijú sami, a väčšia nestabilita v rodinnom živote.

Situácia sa zhoršila v posledných rokoch v dôsledku ťažkých ekonomických podmienok - vysokej miery nezamestnanosti a poklesu príjmov rodiny.

V závere správy sa spomína, ako málo vláda robí pre podporu rodín v porovnaní s ostatnými európskymi krajinami. Inštitút vyhlásil, že rodiny sú v Španielsku v porovnaní so zvyškom Európy diskriminované.

V Španielsku práve prebieha debata o potratoch. Vládnuca vláda Ľudovej strany navrhla zákon obmedzujúci potraty, a tak plní svoj volebný sľub z roku 2011. Zníženie počtu potratov by bolo krokom vpred, ale bola by to len jedna z mnohých vecí, ktoré rodinný život v Španielsku potrebuje na svoje posilnenie.