Škandalózneho pápeža ukryli do skladu

4,643
Kultúra smrti

Benedikt XVI. v nohavičkách, so slizkým úškrnom a s ružovou sponkou v blonďavých vlasoch. Tak zobrazil hlavu cirkvi taliansky sochár Paolo Schmidlin. Po tom, ako jeho výstava šokovala Taliansko a cirkev, teraz si ju môžete pozrieť aj na Slovensku. Reakcie našej katolíckej vrchnosti na seba nedali dlho čakať. Preto sochu pápeža teraz ukazujú v sklade.

Schmidlinovo dielo si môžete pozrieť v bratislavskej River Gallery na nábreží Dunaja a volá sa Miss Kitty. V piatok, teda hneď v prvý deň otvorenia výstavy, do galérie prišiel poburujúci list od Konferencie biskupov Slovenska.

„Výstava zásadným spôsobom znevažuje ľudskú dôstojnosť niektorých osobností súčasného sveta, s osobitnou bolesťou musím konštatovať, že sa objektom zneváženia stal aj Svätý otec,“ napísal predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský. V galérii preto vyšli cirkvi v ústrety a sochu odložili do skladu. „Odtiaľ uňho môže každý absolvovať osobnú audienciu,“ vysvetľuje majiteľ galérie Pavol Susa.

Alžbeta II. na predaj

Okrem Hello Kitty za pozornosť stojí aj socha Porno Queen, ktorá zobrazuje obnaženú anglickú kráľovnú Alžbetu II. s vyťahaným poprsím. Jeden jej prsník drží mužská ruka a na druhom je „cucflek“. Toto dielo si môžete aj kúpiť, stojí 24-tisíc eur. Z 13 vystavených Schmidlinových výtvorov sa kúpiť nedá iba socha pápeža.

Okrem talianskeho sochára tu vystavujú aj obrazy Milana Černušáka. Jeho najdrahší obraz Monday Heroes stojí 15-tisíc eur. Výstava potrvá do 5. júna a vstup je bezplatný.