Útek z vlasti pre právo na domáce vzdelanie

1,877
Kultúra smrti

2. marca 2012 (LifeSiteNews.com) – Líder švedskeho hnutia za domáce vzdelanie ušiel zo svojej krajiny. Ako dôvod udal, že „bezpečnosť mojej rodiny už dlhšie nebolo možné zaručiť.“

Jonas Himmelstrand, prezident Švédskej asociácie pre domáce vzdelávanie (ROHUS) hovorí, že mestský parlament v Uppsale ho „ohrozoval“.

„Hrozieb z uppsalskej samosprávy bolo príliš veľa, boli veľmi brutálne a každá snaha o dialóg bola zamietnutá,“ povedal Himmelstrand. „Akcie uppsalskej samosprávy si možno ťažko vysvetliť inak ako skrytú žiadosť o vysťahovanie.“

Himmelstrand má dôvod na obavy pred švédskou vládou. V júni 2009, po mesiacoch konfliktov, vláda prevzala opatrovníctvo nad Domenicom Johanssonom z jeho rodiny domáceho vzdelávania, čo nazval „štátom podporený únos“.

Po dva a pol roku je Domenic Johansson stále izolovaný od svojej rodiny v opatrovníctve pestúnskych rodičov pridelených vládou. Podľa poslednej informácie uverejnenej v časopise Crisis sa Domenicova matka Annie nervovo zrútila a traumatizovanému Domenicovi jeho pestúnski rodičia povedali, že mu nikdy nedovolia vrátiť sa späť do jeho rodiny.

ROHUS napísal, že Himmelstrandovcov boli obťažovaní  a zastrašovaní pokutami do výšky 26 000 dolárov, čo je podľa Jonasa Himelstranda ďaleko vyššia suma ako bežná pokuta za „zločin“ domácej výchovy dieťaťa. „Je ťažké túto vysokú sumu nazvať inak ako trest za moju prezidentskú funkciu v ROHUS a za moju medzinárodnú kritiku švédskej rodinnej politiky,“ povedal Himmelstrand.

„Nie je možné žiť v krajine, kde sú vedúci politici pripravení pre ideológiu finančne zruinovať rodiny a zastrašovať ich niekedy neschopnými, ale vždy mocnými švédskymi sociálnymi úradmi. Okrem toho, odmietli každú snahu o stretnutie a diskusiu. Nie je zdravé žiť v takomto strese,“ dodal. ROHUS napísal, že Himelstrandovi bolo povedané, že nemožno zabezpečiť bezpečnosť jeho rodiny pokiaľ zostanú vo Švédsku.

Himmelstrand a jeho rodina sa pridali k niektorým ďalším švédskym rodinám učiacim doma svoje deti na fínskych ostrovoch Alandách, kde parlament uznáva právo na domáce vzdelávanie. Hovorí, že cíti „neuveriteľnú úľavu“ a dodáva, že „iba teraz začíname rozumieť, pod akým tlakom sme doteraz žili.“

„Je to neskutočný zážitok byť nútený opustiť Švédsko kvôli problému, ktorý je vo väčšine demokratického sveta a podľa OSN považovaný za ľudské právo,“ povedal Himelstrand.