Mexický najvyšší súd rozhodol, že vládny zákon potvrdzujúci manželstvo medzi mužom a ženou je protiústavný

133
Matej Trančo
Kultúra smrti

Mexický najvyšší súd v utorok rozhodol, že občiansky zákon štátu Jalisco je neústavný, pretože definuje manželstvo ako spojenie medzi mužom a ženou, píšu národné médiá.
 

Pro-rodinní aktivisti však tvrdia, že boj ešte nie je u konca a že štátni zákonodarcovia môžu slobodne ignorovať rozhodnutie a zachovať občiansky zákonník tak, ako je a to po dobu najmenej ďalších 90 dní.
 

Jednomyseľným hlasovaním plenárneho zhromaždenia všetkých jedenástich ministrov sa najvyšší súd snažil zrušiť článok 258 kódexu, ktorý hovorí, že "manželstvo je inštitúcia verejného charakteru a spoločenského záujmu, pomocou ktorého sa muž a žena rozhodnú zdieľať stav života pri hľadaní ich osobného naplnenia a založenia rodiny."   

Rozhodnutie Najvyššieho súdu bolo reakciou na sťažnosť Národnej komisie pre ľudské práva (CNDH), ktorá údajne kritizovala zákon za to, že porušuje ústavnú záruku "slobodného rozvoja osobnosti" ako práva každého občana, ako aj slobody pred "diskrimináciou" v dôsledku "sexuálnej preferencie", ustanovenia, ktoré bolo do ústavy pridané v roku 2011.   

Toto rozhodnutie nadväzuje na súdny výnos z júna 2015, ktorý vyhlásil všetky zákony štátu, ktoré obmedzujú manželstvo na muža a ženu,  za protiústavné. Tento dekrét však nebol rozhodnutím plenárneho zasadnutia súdu a osobitne nestanovil žiadne zákony štátu. V iných štátoch súd vydal dekréty, ktoré vyžadujú uznanie určitých homosexuálnych "manželstiev" bez zovšeobecnenia tejto požiadavky.

Organizácie, ako sú Mexičania za životy všetkých (Mexicanos por la Vida de Todos), ktoré protestovali proti rozhodnutiu pred budovou Najvyššieho súdu, odsúdili nadchádzajúci verdikt, kým súd rozhodoval a vyzýval štátnych zákonodarcov, aby ignorovali tento dekrét. 

"Nemôžeme sa dostať do ideologickej hry, ktorá je úplne cudzia voči hodnotám Mexika, ktoré sú zneužívané a groteskne manipulované legislatívnymi a súdnymi organizáciami a tiež exekutívou," povedal Daniel Gallegos Mayorga, zakladateľ Mexičania za život všetkých, v rozhovore pre noviny El Universal. 

Advokát Luis Antonio Martínez Guzmán v tej istej publikácii povedal, že aj napriek falošnej propagande "gay loby" mohli práve štátni zákonodarcovia naopak bezpečne ignorovať rozhodnutie a Najvyšší súd by musel po 90 dňoch vydať ďalší dekrét na jeho presadenie. "Počas týchto 90 dní budeme oznamovať konanie", ktoré bude zamerané proti tomuto dekrétu," povedal. 

Martinez Guzmán poznamenal, že Európsky súd pre ľudské práva rozhodol, že ak homosexuálne "manželstvo" nie je krajinou prijaté, "nie je to diskriminačné. Ide o vnútornú záležitosť práva podľa toho, čo ľudia demokraticky chcú robiť so svojou krajinou; Nejedná sa o ľudské právo."