Matka odmietla potrat a tvrdí, že jej dcéra narodená bez očí je „nádherná.“

1,115
Kultúra života

Počas rutinnej prehliadky 21-týždňoveho dieťatka v maternici tehotnej Danielle Davisovej sa ukázala mozgová cysta. Jej nastávajúca matka povedala: „Obávali sme sa toho.“

Lekári radili 24-ročnej Danielle a jej 31-ročnému manželovi Andrejovi Smithovcom, aby dieťatko dali na potrat, pretože mozgová cysta pravdepodobne znamená postihnutie. 

Pre Danielle to bolo bolestné rozhodnutie. „Bola to šokujúca novinka, pretože sme to nečakali,“ vysvetlila Danielle. „Zobrali sme si dva dni na rozmyslenie pred tým, ako sme lekárom povedali, že nechceme ukončenie tehotenstva.“

Lekári pokračovali v monitorovaní cysty počas Daniellinho tehotenstva. Nakoniec po 18 týždňovom čakaní Danielle vyvolali pôrod. Danielle porodila dcérku Daisy. Aj keď sa veľa ráz stane, že deti s hrôzostrašnými diagnózami počas tehotenstva sa nakoniec narodia zdravé, v tomto prípade sa malá Daisy s postihnutím skutočne narodila.

„Anophthalmia“ je grécky výraz, ktorý znamená „bez očí“ a je aj názvom pre toto neliečiteľné postihnutie, pri ktorom sa oči dieťatka v maternici nevyvinuli a očné jamky ostali prázdne.

„Bol to šok,“ povedala Danielle. „Nikdy predtým sme o takomto stave nepočuli, ani nikto z našich známych a rodiny. Ľudia skutočne nevedeli, čo nám majú povedať, keď sme im to hovorili.“

„Ale je to nádherné dieťa a vôbec neľutujeme, že sme odmietli ukončenie tehotenstva,“ vyhlásila odvážna matka.

Pro-life hnutie vždy potvrdzovalo, že dieťa alebo každá ľudská bytosť môže byť postihnutá a vzácna, dokonca „nádherná“.

„Ak je postihnutie dôvodom pre stratu hodnoty dieťaťa pred narodením, akú krutú správu tým vysielame smerom k postihnutým ľuďom, ktorí sa už narodili? Povedali by ste niekomu na vozíku, že sa radšej nemal(a) nikdy narodiť?“ pýta sa skupina Feministky za život. „Ľudia, ktorí prekonajú ťažkosti sú výzvou a obohatením pre náš svet. Je smutné, že s postihnutými ľudmi sa často nepočíta, ako niekedy so ženami.“

V čase písania článku mala prekrásna Daisy osem týždňov a bývala v Cwmbran v južnom Walese spolu so svojimi bratmi, šesťročným Loganom a štvorročným Tylerom. Správa sa „ako každé iné dieťa.“

„Chceme dať Daisy taký normálny život ako to len bude možné a dať jej tie isté možnosti ako ostatným deťom,“ hovoria Danielle a Andrew.

Počas prvého mesiaca budú Daisy skúšať sklenené oči, aby jej otvoli očné jamky a zaistili, že kosti a mäkké tkanivo okolo očných jamiek bude správne rásť. Keď bude mať rok a pol vymenia jej ich za trvalejšie, prirodzene vyzerajúce oči.

Takisto chcú zvýšiť povedomie o anophthalmii. Stav, ktorý sa vyvinie v maternici, môže byť spôsobený genetickými mutáciami alebo abnormálnymi chromozómami. Deti s anophthalmiou sa môžu narodiť bez jedného alebo obidvoch očí.

Výskumníci prišli s teóriou, že enviromentálne faktory, ako je vystavenie sa röntgenovým lúčom, chemikáliám, liečivám, pesticídom, toxínom, radiácii alebo vírusom, zvyšuje riziko anophthalmie.

Danielle a Andrew plánujú zoskok s oneskoreným otvorením padáku z výšky 4000 metrov, aby zvýšili povedomie o anophthalmii a vyzbierali financie pre charitu Kráľovský národný inštitút pre slepých ľudí. Dúfajú, že vyzbierajú 2 500 libier (asi 3 500 euro).

Danielle vysvetlila: „Dúfam, že zvýšením povedomia ostatní rodičia nezažijú ten istý šok ako sme zažili my, pretože budú vedieť, že takýto stav existuje.“

Tento úžasný pár, ktorého nepodmienečná láska prekonala postihnutie dieťatka a mohlo sa narodiť, teraz ešte viac potrebuje modlitbu. Počas testov sa odhalilo, že malá Daisy je takisto čiastočne hluchá a budú jej vyrobené audiofóny.

Ak chcete podporiť charitatívny zoskok tohto páru, navštívte stránku:

www.gofundme.com/q5n3ew

Pre viac informáciii ohľadom anophthalmie, navštívte www.macs.org.uk.