Všetky neželané pro-life fakty o hormonálnej antikoncepcii - I. časť

3,742
Kultúra smrti

Pôjdem jednoducho k veci a hneď vám poviem, že tento článok pravdepodobne nahnevá veľa ľudí. Ale ja hovorievam pravdu a pravda niekedy bolí. Ide o informácie, ktoré jednoducho nemôžeme – ako zástancovia pro-life - ignorovať... bez ohľadu na to, ako veľmi ovplyvní náš súčasný životný štýl.

Tento článok je prvou z troch častí o hormonálnej antikoncepcii. Dúfam, že si prečítate všetky tri časti a podelíte sa o tieto faktické informácie s ľuďmi, ktorí o týchto skutočnostiach možno nevedia.

Mantrou pro-life bola vždy veta: „Život začína počatím.“ Naozaj tomu veríme, však? Naozaj veríme, že život začína v tej úžasnej chvíli počatia? Alebo vlastne veríme, že začína až uhniezdením? Možno si myslíte, že je to hlúpa otázka. „Samozrejme, pro-liferi veria, že život začína počatím! Dobré ráno! Hovoríme to celé roky!“

Nuž, tu je pes zakopaný. Ak si myslíte, že život začína počatím, potom sa musíte jednoznačne postaviť proti hormonálnej antikoncepcii. A tu je dôvod prečo. Hormonálna antikoncepcia nezabráni ovulácii vždy. V skutočnosti aj viaceré štúdie vypracované samotnými výrobcami antikoncepcie uvádzajú, že skutočná ovulácia prestane asi len u polovici žien užívajúcich antikoncepciu.

Hmm... Tak ako potom tieto metódy fungujú, ak minimálne polovicu času ovulácia prebieha? Jednoducho. Tieto metódy majú záložný plán. Hormonálne metódy účinkujú na tenkú sliznicu endometria (steny maternice), tak, že nová počatá ľudská bytosť (život začína počatím, nie?) sa nemôže uhniezdiť na steny maternice. Vzhľadom k tomu, že sa dieťa nemá kde uhniezdiť, je spontánne potratené.

Neveríte mi? Pozrite sa na fotografie informačných letákov, ktoré pochádzajú priamo od výrobcov alebo sa pozrite na tieto linky:

 

Nuvaring – Vaginálny prstenec

Image

Kombinovaná hormonálna antikoncepcia funguje tak, že potláča gonadotropíny. Hoci je primárnym efektom tohto účinku zabránenie ovulácii, medzi iné zmeny patria zmeny hlienu v krčku maternice (ktorý tak sťažuje spermiám vstup do maternice) a vnútra maternice (ktoré následne zmenšuje pravdepodobnosť uhniezdenia).

OrthoEvra – „Náplasť“

Image

NGMN je aktívny progestín, ktorý je zodpovedný ze progestačné aktivity, ktoré sa vyskytujú u žien užívajúcich ORTHO EVRA. NGMN je tiež prvotným aktívnym metabolitom produkovaným vďaka perorálnemu užívaniu NGM, čo je progestínový komponent niektorých peroroálnych antikoncepčných prostriedkov.

Kombinovaná hormonálna antikoncepcia funguje tak, že potláča gonadotropíny. Hoci je primárnym efektom tothto účinku zabránenie ovulácii, medzi iné zmeny patria zmeny hlienu v krčku maternice (ktorý tak sťažuje spermiám vstup do maternice) a vnútra maternice (ktoré následne zmenšuje pravdepodobnosť uhniezdenia).

 

Mirena – Hormonálne antikoncepčné teliesko

Image

Mirena je balená spolu s dávkovačom. Dávkovač (obr.11), ktorý sa používa na dávkovanie Mireny do dutiny maternice pozostáva zo symetrického dvojstranného tela a kĺzavého jazdca, do ktorých sú vstavané: príruba, zámok, vopred ohnutá dávkovacia rúrka a plunžér. Vonkajší priemer dávkovacej rúrky je 4,4 mm. Vertikálna trubička Mireny je zavedená do dávkovacej rúrky na špičke dávkovača. Rúčky sú narovnané do horizontálnej pozície. Odnímateľné závity sú vo vnútri dávkovacej trubičky a v rúčke. Po tom, čo sa Mirena raz aplikuje, je dávkovač viac nepoužiteľný.

Konkrétny spôsob, akým zvyšuje antikocepčnú silu Mireny postupné uvoľňovanie LNG, nie je celkom preukázaný. Štúdie vykonané ohľadom Mireny a iných podobných prototypov vnútromaternicových teliesok uvoľňujúcich LNG poukázali na to, že tehotenstvu zabraňuje viacero mechanizmov: zahustenie hlienu v krčku maternice (ktorý následne bráni prechodu spermií do maternice), zabránenie kapacitácie spermií alebo ich prežitie a vnútromaternicové zmeny.

 

Paragard - Medené vnútromaternicové teliesko (vec, ktorá znie bezpečne!)

Image

Antikoncepčná efektivita Paragardu je spôsobená ustavičným uvoľňovaním mede vo vnútri maternice. Mechanizmus (al. mechanizmy), akým meď spôsobuje antikoncepčný účinok zahŕňa zásah do presunu spermií a oplodnenia vajíčka a možné zabránenie uhniezdeniu.

 

OrthoTriCyclen Lo - Antikoncepčné tabletky inak známe ako Kombinovaná perorálna antikoncepcia

Image

Kombinovaná perorálna antikoncepcia pôsobí prostredníctvom potláčania gonadotropínu.

Hoci je primárnym efektom tohto účinku zabránenie ovulácii, medzi iné zmeny patria zmeny hlienu v krčku maternice (ktorý tak sťažuje spermiám vstup do maternice) a zmeny vnútra maternice (ktorá následne zmenšuje pravdepodobnosť uhniezdenia).

(Štúdie receptorov zvierat i ľudí preukázali, že norgestimát a 17-deacetyl norgestimát (najvýznamnejšie metabolitové sérum) kombinuje vysokú progestačnú aktivitu s minimálnou vnútornou androgenicitou. Norgestimát v kombinácii s etinylestradiolom nezmenšuje zvýšenie pohlavného hormónu viažuceho globulín (SHBG), ktoré je spôsobené estrogénom, čo má za následok nižšiu hladinu testorénu.)

 

Depo Provera - „Injekcia“

Image

Keď sa Depo-Provera Cl (Medroxyprogesterón acetát) podáva žene v odporučenom dávkovaní každé 3 mesaice, zabraňuje vylučovaniu gonadotropínu, ktorý následne zabraňuje folikulárnemu dozrievaniu a ovulácii a jeho výsledkom je stenšenie vnútra maternice. Tento mechanizmus vytvára jej antikocepčný účinok.

 

Implanon - Trojročná metóda antikoncepcie podávaná injekciou do ruky (Uff!)

Image

Antikoncepčný efekt IMPLANON-u zaručuje potláčaniu ovulácie, zvýšenú viskozitu hlienu v krčku maternice a vnútromaternicové zmeny.

Čisto progestínova tabletka - „Minitabletka“

Image

 

Čisto progestínová perorálna antikoncepcia ORTHO MICRONOR zabraňuje počatiu prostredníctvom potláčania ovulácie (čo je asi u polovice tých, ktorí ju užívajú), zahustením hlienu v krčku maternice kvôli zabráneniu preniknutiu spermií, znížením najvyšších hodnôt folikulostimulačného a lutenizačného hormónu, spomalením pohybu vajíčka cez vajíčkovody a vnútromaternicovými zmenami.

 

Potratia sexuálne aktívne ženy svoje deti počas každého cyklu? Pravdepodobne nie. Ale je to možné. To nikdy nevedno, a práve to je tá desivá (a morálne znepokojujúca) časť.

Povedzme, že demolačná firma má použiť na zničenie starej školy demolačnú guľu. Ak sa dozorný orgán spoločnosti pýta riaditeľa, či sa uistil, že budova je prázdna a on povie: „S najväčšou pravdepodobnosťou áno. Nie sme si 100% istí, ale sme si dosť istí,“ Bolo by to prijateľné? Boli by ste ochotný stlačiť tlačidlo, ktoré uvoľní demolačnú guľu? Boli by ste ochotný riskovať, keď v tejto budove môže, no nemusí byť niekto nažive?

Sexuálne aktívna žena užívajúca hormonálnu antikoncepciu uvoľňuje takúto demolačnú guľu každý mesiac.

Našťastie existuje spôsob, ako zabrániť tehotenstvu bez potenciálnych strát na životoch. Hovorí sa tomu prirodzené plánovanie rodičovstva. Existuje MNOHO rôznych spôsobov a niekedy treba vyskúšať viac, až kým nájdete taký, aký je vhodný pre vás. Odporúčam vám navštíviť stránku www.iusenfp.com a preskúmať rôzne spôsoby, ktoré sú na nej uvedené.

A ak ste jedným z tých ľudí, ktorí hovoria, „musím brať antikoncepciu kvôli takému alebo onakému zdravotného stavu“, tak vlastne nemusíte. Chystám sa na túto tému napísať ďalší článok, ale poviem vám, že užívaním antikoncepcie problém iba maskujete a neriešite. Prirodzené plánovanie rodičovstva a NaPro technológie môžu váš problém skutočne vyriešiť. Viac informácií si môžete nájsť na www.fertilitycare.org.

Dámy, kŕmili nás myšlienkou, že musíme skrotiť svoju neskrotnú plodnosť... a že zodpovednosť za našu plodnosť je výlučne na nás. Ale realita je takáto. O zodpovednosť za plodnosť sa majú muž a žena podeliť. Sama neotehotniete. PPR je krásnym spôsobom, ako vám pomôcť zdieľať tento dar. Stojí za to pozrieť sa na tento pôsob.