GovBillLee-e1708694131582-810x500.jpg

V Tennessee bol prijatý zákon "Baby Olivia Act", ktorý vyžaduje, aby verejné školy ukazovali vývoj nenarodených detí

12
Kultúra života
  • Zákon Baby Olivia Act v Tennessee vyžaduje, aby školy ukazovali animácie nenarodených detí.
  • Učebné osnovy o rodinnom živote sú povinné v okresoch s vysokou mierou pôrodnosti mladistvých.
  • Video Baby Olivia zobrazuje vývoj plodu od počatia a je overené gynekológmi.
  • Podobná legislatíva sa presadzuje aj v iných štátoch ako Iowa, West Virginia a Kentucky.

V utorok guvernér štátu Tennessee Bill Lee podpísal zákon o "Baby Olivia Act", ktorý vyžaduje, aby verejné školy ukazovali žiakom "vysokokvalitnú počítačovú animáciu alebo ultrazvuk vo vysokom rozlíšení" nenarodených detí vyvíjajúcich sa v maternici.

Zákon uvádza počítačom animované video spoločnosti Live Action’Baby Olivia” zobrazujúce oplodnenie a vývoj plodu od počatia ako príklad animácie, ktorá by spĺňala požiadavky zákona’ktoré zahŕňajú zobrazenie “vývoja mozgu, srdca a ďalších životne dôležitých orgánov v ranom vývoji plodu.”

Učebné osnovy o rodinnom živote sú podľa zákona štátu Tennessee povinné vo všetkých okresoch, v ktorých miera pôrodnosti mladistvých presahuje 19,5 na 1 000 žien vo veku 15 až 19 rokov, čo podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) predstavuje 78 z 95 okresov štátu.

Video Baby Olivia, ktoré X zdieľala zakladateľka a prezidentka Live Action Lila Rose, začína zobrazením momentu oplodnenia a vysvetľuje, že “to je moment, kedy sa začína život,” a že po oplodnení je už určené“pohlavie, etnický pôvod, farba vlasov, farba očí a nespočetné množstvo znakov dieťaťa.”

Video ďalej pomocou živej počítačovej animácie zobrazuje míľniky raného vývoja plodu vrátane objavenia sa badateľného srdcového tepu v 22. dni od počatia a zaznamenateľnej mozgovej aktivity v šiestich týždňoch od oplodnenia.

“[Dieťa Olivia] dokáže v 7 ½ týždni spojiť ruky a objavia sa jej samostatné prsty na rukách a nohách. Môže tiež začať štikútať,” vysvetľuje sa vo videu.

Live Action overila, že video presne zobrazuje vývoj plodu, citujúcrecenziu a certifikáciu “predných gynekológov a lekárov” vrátane Dr. Davida Bolendera, ktorý má doktorát z bunkovej biológie, neurobiológie & anatómie, a Michelle Cretella, MD, výkonnej riaditeľky Americkej akadémie pediatrov. Informácie vo videu boli získané od Nadácie pre ľudský rozvoj, neziskovej organizácie zaoberajúcej sa bioetikou. 

Video objasňuje, že meria dni a týždne vývoja dieťaťa’od oplodnenia, a nie od poslednej menštruácie (LMP) ženy’čo lekári bežne používajú na určenie gestačného veku. Kritici videa Baby Olivia sa postavili proti tomuto meradlu a tvrdia, že je zavádzajúce. Žena’LMP pridáva dva týždne do oplodnenia, uvádza sa vo videu.

“Je vedeckým faktom, že ľudský život sa začína počatím,” povedalrepublikánsky štátny poslanec Gino Bulso, hlavný predkladateľ návrhu zákona, v marci. “Pri oplodnení máte’všetkých 46 chromozómov, máte celú genetickú výbavu dieťaťa a od tohto momentu je to’jednoducho otázka rastu a vývoja. Takže ak máte niečo, čo’rastie od momentu počatia, netuším, ako môže niekto povedať, že ste nemali život. Je zrejmé, že máte život, pretože niečo rastie.”

Napriek jeho vedeckej presnosti a prepracovanej animácii sa na video Baby Olivia ohradili vehementne pro-potratoví jedinci, ktorí tvrdia, že je to “propaganda.”

“Toto roztomilé lesklé ružové video je urážlivo detinské. Znižuje zložitosť reprodukčného zdravia. Je to’urážlivé pre ženy a je to’urážlivé pre lekársku profesiu,” senátorka Heidi Campbell, D-Nashville, povedal The Tennessean. “Tehotenstvo je zdravotný stav a je“to vážny stav. Robiť z’osobných zdravotných problémov žien propagandistické videá na indoktrináciu detí je urážlivé.”

Predkladateľka zákona, senátorka Janice Bowlingová, obhajovala video ako “medicínsky správne.”John Stonestreet a Timothy Padgett z Breakpoint Colson Center upozornili, že ďalšia Live Action video zobrazujúce potratové procedúry “ukázalo, že keď sú ľudia konfrontovaní s pravdou o tom, čo je nenarodené dieťa a čo potraty v skutočnosti spôsobujú, značná časť z nich opustí (alebo aspoň spochybní) svoje pro-potratové postoje.”

“To“preto, lebo pravda je na strane života”. A to’je dostatočný dôvod na to, aby sme štátu Tennessee týmto rozhodnutím fandili. Veď či nechceme, aby sa naše deti naučili, čo je pravda?"”

Dlhodobo ustálené biologické kritériá a mainstreamové lekárske učebnice stanovujú, že živá ľudská bytosť, štrukturálne a geneticky odlišná od svojej matky, vzniká pri oplodnení a je prítomná počas celého tehotenstva – bez ohľadu na to, či je tento embryonálny človek umelo udržiavaný mimo maternice.

Toto nie je predmetom vážneho sporu; v roku 2019 absolvent Katedry porovnávacieho vývoja človeka Chicagskej univerzity Steve Jacobs zistil, že 96 percent z viac ako 5 500 oslovených biológov s tým súhlasilo, a to napriek tomu, že sa v drvivej väčšine označili za “liberálov,” “pro-choice,” a demokratov a väčšina sa označila za “nenáboženskú.” 

Mnohí aborcionisti a pro-abortion aktivisti a filozofi to pripúšťajú, priznávajú predčasne narodeným deťom’ ľudskosť, pričom buď tvrdia, že matka’má “telesnú autonómiu” prednosť pred právami jej dieťaťa’ alebo vyslovujú zaťažujúce tvrdenie, že niektorí ľudia sa nemusia nevyhnutne počítať za “osoby.”

Obhajcovia potratov zvyknú vyzdvihovať ako dôvod na námietky skorý srdcový tep, ktorý tvorí základ pre zákazy potratov v šiestich týždňoch v celej krajine, s odôvodnením, že “elektrické impulzy” zistené v šiestich týždňoch alebo skôr údajne ešte nie sú skutočnými údermi srdca. Hlavné lekárske učebnice však už dlho potvrdzujú, že srdce začína pumpovať krv už v troch týždňoch a elektrická aktivita súvisiaca s funkciami srdca je stále znakom života, aj keď fyzické štruktúry potrebné na prijímanie týchto signálov ešte nie sú plne vytvorené.

LifeSiteNews už skôr informoval, že podobná legislatíva sa presadzuje aj v Iowa a West Virginia; Live Action poznamenáva, že bola zavedená aj v Kentucky, Missouri a Virgínii a uzákonená v Severnej Dakote.