Justice-Minister-Arif-Virani-810x500.jpg

Kanadský minister spravodlivosti Arif Virani vyhlásil, že prijatie zákona o online škodách je "absolútnou prioritou

26
Neutral

Povedzte svojmu poslancovi a senátorom, aby sa postavili proti návrhu zákona o ‘online škodách’ - Pošlite správu ešte dnes

OTTAWA (LifeSiteNews) - Kanadský minister spravodlivosti Arif Virani sa odvoláva na rastúce napätie v Kanade, aby presadil zákon obmedzujúci slobodu prejavu cenzúrou tzv.” 

Pred zasadnutím vlády 21. novembra Virani médiám povedal, že je jasné, že je potrebná legislatíva na zákaz určitého internetového obsahu vzhľadom na streľbu a útoky spáchané v Kanade od vypuknutia vojny medzi Izraelom a Hamasom. Neposkytol však podrobnosti týkajúce sa toho, čo bude cenzurované.   

“Myslím si, že to, čo sme počuli od komunít, je, že vzhľadom na prebiehajúcu krízu na Blízkom východe sa online nenávisť opakovane šíri online a prejavuje sa v podobe skutočného násilia v Kanade,” povedal.  

“Tento víkend sme’mali útoky v Toronte. Mali sme’streľbu na školách v Quebecu,” pokračoval Virani, zrejme narážajúc na nedávnu strelbu pred židovskými školami v Montreale a na útoky na ontarijských moslimov. 

V posledných týždňoch sa židovské školy v Kanade čoraz častejšie stávajú terčom propalestínskych protestov. Dňa 12. novembra bola už po druhýkrát ostreľovaná montrealská škola Ješiva Gedola. Začiatkom novembra táto škola aj ďalšia židovská škola žiadali o pomoc po tom, čo sa na ich budovy po hodinách strieľalo. Minulý týždeň polícia vyšetrovala bombovú hrozbu v torontskej komunitnej hebrejskej akadémii Tanenbaum. 

V Toronte sa nedávno odohrali aj protimoslimské útoky. Minulý týždeň 28-ročný Chandler Marshall údajne napadol veriacich v torontskej mešite, taxikára a ženu, ktorá mala na sebe výrazné islamské šaty.  

“To’v tejto krajine nepotrebujeme a myslím si, že zákon o nenávisti na internete môže pomôcť to riešiť,” vyhlásil Virani.  

“Je to absolútna priorita pre mňa a mnohých ďalších ministrov kabinetu,” povedal. 

Virani, ktorého do funkcie nedávno vymenoval premiér Justin Trudeau, neuviedol, kedy bude zákon prijatý, ale médiám povedal, že sa tak stane “čo najskôr.” 

ČÍTAJTE: Niet dôkazov o sprisahaní vodcov Freedom Convoy s cieľom vyburcovať protestujúcich, tvrdia advokáti

Návrh zákona z roku 2021 predložil vtedajší kanadský minister spravodlivosti David Lametti. Zákon C-36 bol formulovaný ako “zákon, ktorým sa mení a dopĺňa Trestný zákonník a kanadský zákon o ľudských právach a ktorým sa vykonávajú súvisiace zmeny a doplnenia iného zákona (propaganda nenávisti, zločiny z nenávisti a nenávistné prejavy).”   

Bolo to odpískané ako kontroverzný “zákon o nenávistných prejavoch”, ktorý by dal polícii právomoc “niečo urobiť” s nepopulárnymi názormi na internete. Obhajcovia slobody prejavu sa obávali, že v prípade prijatia tohto právneho predpisu by sa sťažovatelia zamerali na blogerov a používateľov sociálnych médií za to, že vyjadrujú svoj názor.  

Návrh zákona C-36 obsahoval text, ktorým sa mal zmeniť a doplniť kanadský Trestný zákonník a zákon o ľudských právach tak, aby definoval “nenávisť” ako “emóciu, ktorá zahŕňa odpor alebo očierňovanie a ktorá je silnejšia ako odpor alebo pohŕdanie (haine).”  

Ak by bol návrh zákona prijatý, teoreticky by umožnil tribunálu súdiť každého, kto má sťažnosť na online “nenávisť” vznesenú voči nemu, aj keď nespáchal trestný čin. Ak by sa zistilo, že je vinný, osoba by porušila nový zákon a mohla by jej hroziť pokuta vo výške 70 000 dolárov, ako aj domáce väzenie.  

Zákonom C-36 by sa tiež obnovil článok 13 kanadského zákona o ľudských právach. Oddiel 13 bol kontroverzný zákon o nenávistných prejavoch podľa zákona o ľudských právach, ktorý bol zrušený v roku 2013.  

Virani vyslovilpodobný komentár v októbri, keď zdôvodnil koncepciu zatiaľ nezavedeného zákona tým, že Kanada potrebuje ‘bezpečné a chránené digitálne prostredie rovnako, ako potrebujeme bezpečné ulice v našich komunitách.’ 

Utvrdil, že zatiaľ čo Kanada má “na jednej strane slobodu prejavu, ktorá vytvára živú demokraciu a umožňuje nám odlišovať sa od iných častí sveta,” na druhej strane sa vláda dostala “pod tlak, aby zabezpečila, že keď ľudia komunikujú online, v skutočnosti’neútočia na skupiny, nepropagujú alebo neočierňujú skupiny, nepropagujú nenávisť alebo násilie voči nim.”  

Kým Trudeauovej vláde sa nepodarilo prijať zákon C-36, podarilo sa jej prijať zákony C-11 a C-18, ktoré obmedzovali slobodu prejavu cez internet.  

Zákon C-11, alebo zákon o online vysielaní, sa stal zákonom začiatkom tohto roka a teraz nariaďuje kanadskému’regulačnému orgánu pre vysielanie Canadian Radio-television and Telecommunications Commission (CRTC) dohliadať na reguláciu online obsahu na platformách, ako sú YouTube a Netflix, s cieľom zabezpečiť, aby tieto platformy propagovali obsah v súlade s rôznymi jeho usmerneniami.  

Nedávno kanadský profesor práva Dr. Michael Geist upozornil, že nové právomoci udelené Kanade’s regulátorom vysielania prostredníctvom zákona C-11 sa nezastavia pri “webových gigantoch”, ale povedú k tomu, že vláda začne prenasledovať aj “spravodajské stránky” a iné “online” videostránky.  

Druhý zákon o cenzúre internetu, zákon C-18, Online News Act, bol prijatý Senátom v júni.    

Tento zákon nariaďuje veľkým technologickým spoločnostiam platiť za zverejňovanie kanadského obsahu na ich platformách. V dôsledku toho Meta, materská spoločnosť Facebooku a Instagramu, zablokovala všetok prístup k spravodajskému obsahu v Kanade, zatiaľ čo Google prisľúbil urobiť to isté namiesto platenia poplatkov stanovených v novej legislatíve.   

Kritici Trudeau’ových nedávnych zákonov, ako napríklad technologický magnát Elon Musk, uviedli, že to svedčí o tom, že “Trudeau sa snaží potlačiť slobodu prejavu v Kanade.”   

Musk sa vyjadril po tom, ako CRTC oznámila, že vďaka novým právomociam, ktoré jej boli udelené prostredníctvom zákona o online streamingu, má novo nariadil, aby sa určité online streamovacie služby a podcasteri “zaregistrovali” u vlády do 28. novembra 2023.  

Čítajte: Kanadská komisia pre ľudské práva zosmiešnená za útok na Vianoce ako formu ‘kolonializmu’

Povedzte svojmu poslancovi a senátorom, aby sa postavili proti ‘online škodám’ návrhu zákona – Pošlite správu ešte dnes