shutterstock_499593430-810x500.jpg

Buďte pripravení, ak sa vaši prebudení príbuzní budú tento rok na Deň vďakyvzdania snažiť presadiť propagandu potratov

23
Kultúra smrti

Ms. Magazine spoluzaložila v roku 1971 jedna z popredných amerických aktivistiek za potraty Gloria Steinemová. Od samého začiatku bola legalizácia potratov hlavným cieľom časopisu a v roku 1972 sa v ňom objavil slávny článok s názvom “We Have Had Abortions.” Potraty boli na väčšine miest v Spojených štátoch stále nelegálne, a tak sa mnohí z 53 signatárov vyzývavo priznávali k zločinu - medzi nimi boli Billie Jean King, Susan Sontag, Nora Ephron, Dorothy Pitman Hughes a samotná Steinem. Cieľom bolo normalizovať zabíjanie detí a “pomôcť odstrániť stigmu.” Nasledujúci rok sa rozhodnutím Najvyššieho súdu v roku 1973 v prípade Roe v. Wade všetky ich sny stali skutočnosťou. 

Odvtedy, čo bol rozsudok Roe v minulom roku zrušený, sa pani Steinemová rozhodla, že sa bude snažiť odstrániť stigmu. Magazine sa vrátil k svojim koreňom a uverejňuje prúd článkov o tom, ako si zaobstarať nelegálne interrupcie; správy o bojoch proti interrupciám; a post-Roe verzie ich pred-Roe “Mali sme interrupcie” článku. Na Deň vďakyvzdania - v tento deň, keď sa Američania schádzajú pri štedrovečernom stole, aby sa poďakovali Bohu rovnako, ako to pred stáročiami urobili pútnici v Plymouth Rock so svojimi domorodými kolegami - priniesol Ms. Magazine článok: “Ako viesť efektívne rozhovory o potratoch na rodinných stretnutiach.” Autorka Andrea Schmidtová priznáva, že je’nervózna, pretože má niekoľko “veľmi otvorených príbuzných, ktorí sú proti potratom”, a tak ona - a my všetci! - musí byť pripravená “zmeniť srdcia, mysle a kultúry.” 

Jej rady stoja za pozornosť. Jej prvý bod znie: “Zhodnoťte, či to’stojí za rozhovor vo vašom prostredí.” To znamená, že možno nie je rozumné hovoriť o potratoch “pred ostatnými pri stole.” Čo je, myslím, dobrá rada. Môže brzdiť vďačnosť niektorých príbuzných, keď počujú, ako niekto obhajuje rozrezávanie detí v maternici, zatiaľ čo sa snažia vďačne vychutnávať jedlo. Schmidtová hovorí, že ak už k diskusii dôjde, je dôležité vyzbrojiť sa faktami, ktoré sa podľa nej možno dozvedieť z informačného listu o plánovanom rodičovstve. Zástancovia života by mali byť v tomto prípade pripravení reagovať informáciami o spoločnosti Planned Parenthood, napríklad o tom, že predáva časti detských tiel za účelom zisku a že obhajuje zabíjanie detí v maternici v akomkoľvek veku. 

Čítajte: Myslíte si, že nenarodené deti sú len ‘zhluky buniek’? Tieto videá vás prinútia zamyslieť sa ešte raz

Schmidtová ďalej radí svojim čitateľom, aby “automaticky neodpisovali ľudí,” a namiesto toho sa snažili nájsť spoločnú reč v diskusii. Aj to je dobrá taktika, ktorú by si mali ľudia za život zapamätať – v skutočnosti na našich školeniach apologetiky života hovoríme ľuďom za život, aby si pri diskusii o potratoch zapamätali tri kľúčové taktiky: Nájsť spoločnú reč, používať analógie a klásť otázky. Mnohí ľudia podporujú potraty, pretože nepoznajú základné fakty o dieťati v maternici; mnohí veria, že potrat je súcitná reakcia na ťažké okolnosti, o ktorých sa dá hovoriť. Videl som stovky ľudí, ktorí zmenili svoj názor na potraty pomocou tejto taktiky a jednoduchej apologetiky ľudských práv. 

Po štvrté, Schmidt hovorí: “Pamätajte: To je škodlivá nepravda – interrupcia nie je o čom, ale o kto. Diskusia o potratoch nie je len politickou diskusiou o “reprodukčnej zdravotnej starostlivosti” verzus náboženské pro-life názory, ale ide o právo ľudského dieťaťa vyvíjajúceho sa v maternici nebyť zabitý. V skutočnosti máme morálnu zodpovednosť chrániť tieto deti, a nie ich vystavovať barbarským zákrokom, ktoré na nich pácha potratový priemysel.  

ČÍTAJTE: Bývalý potratár opisuje otrasné potraty rozdelenia počas vypočutia Planned Parenthood

Po piate, hovorí Schmidt, účastníci Dňa vďakyvzdania podporujúci potraty môžu použiť staré osvedčené Ms. Magazine taktiku pomôcť “destigmatizovať potraty zdieľaním svojho príbehu.” Okrem toho by si argumenty za potraty mali prípadne precvičiť s “podobne zmýšľajúcim priateľom” vopred a diskutujúci by mali “mať na pamäti, že to pravdepodobne bude trvať viac ako jeden rozhovor.”Ona uzatvára: 

Ak je to’pre vás bezpečné, využite svoj hlas a prihovorte sa v mene ľudí, ktorí práve teraz trpia kvôli zákonom zbytočne obmedzujúcim prístup k reprodukčnej starostlivosti. Milióny ľudí už nemajú slobodu robiť vlastné rozhodnutia o svojom zdraví. Pacientky sú nútené znášať finančné ťažkosti a cestovať tisíce kilometrov za potrebnou zdravotnou starostlivosťou a tie, ktoré nemôžu cestovať, sú nútené donosiť tehotenstvo proti svojej vôli.

Ak Schmidtová argumentuje proti interrupciám – viac ako 65 miliónov detí bolo zabitých v rámci amerického’interrupčného režimu, pričom počas tohto procesu často strašne trpeli. Potrat nie je “zdravotná starostlivosť” – je to zabíjanie. Neberte si to odo mňa – berte si to od potratárov, ktorí rutinne priznávajú, že je to zabíjanie. Niektoré z týchto citátov by sa mohli hodiť aj. 

Čítajte: Google zakazuje virálne video, na ktorom bývalý potratár opisuje, ako sa robia interrupcie

Prípad pro-life je jednoduchý. Ľudské bytosti majú ľudské práva. Ľudské práva sa začínajú vtedy, keď sa začína ľudská bytosť. Veda nám nesporne hovorí, kedy sa začína nový ľudský život. Potrat je teda porušením ľudských práv. Ak sa vaši príbuzní, ktorí sú za potraty, rozhodnú počas večere obhajovať zabíjanie, môžete na to upozorniť.  

RELATED

Veda potvrdzuje, že ľudský život sa začína pri oplodnení

PREHLIADNITE SI: Reportér BBC je ohromený, keď najvyšší americký potratár priznal, že je ‘vrahom detí’

PREHLIADNITE SI: Predstavitelia plánovaného rodičovstva sa pod prísahou priznali k pozmeňovaniu potratov v škandále s odberom orgánov