Shutterstock_1788824081-810x500.jpg

Súd v Britskej Kolumbii súhlasí s preskúmaním prípadu proti pasom vakcín COVID, ktorý podali poškodené ženy

19
Neutral

Apelačný súd Britskej Kolumbie súhlasil, že sa bude opäť zaoberať súdnym prípadom, ktorý sa bude podrobne zaoberať otázkou, či boli pasy vakcíny COVID právne platné v prípade dvoch žien, ktoré sa zranili po prvej dávke očkovacej látky COVID, a ďalšej, ktorá ju nemohla dostať zo zdravotných dôvodov.

Sudcovia odvolacieho súdu Britskej Kolumbie na pojednávaní 6. októbra uviedli, že je možné niečo “získať, ak tento súd posúdi túto otázku a poskytne určité usmernenie.”

Sudcovia napísali, že v otázke, či “právo na slobodu podľa § 7 zahŕňa právo na pohyb, ako to vyjadrili niektoré strany, je dôležité.”

Prípad bol začala Kanadská ústavná federácia (CCF) v mene troch žien, ktoré tvrdia, že provinčný’systém očkovacích pasov, ktorý bol v platnosti na čas od konca roka 2021 do konca októbra 2022, im spôsobil ujmu.

Ženy tvrdili, že zo zdravotných dôvodov nemohli dostať očkovanie COVID. Považovali ich však za osoby, ktoré nemajú nárok na výnimku z povinnosti, keďže ich zdravotný stav nebol uvedený na vládnom zozname. Tvrdili, že v tom čase platný provinčný systém očkovacích pasov, ktorý im na mnohých miestach znemožňoval vstup bez očkovania, ako aj prácu na iných miestach, im znemožňoval normálne sa zúčastňovať na živote spoločnosti a pracovať.

Dve zo žien mali po jednej dávke očkovania COVID závažné reakcie, a preto nedostali ďalšie očkovania.

Prvá z nich bola tínedžerka, u ktorej sa po prvom očkovaní objavil zápal srdca. Druhou bola žena, ktorá po očkovaní čiastočne ochrnula. Tretia žena trpela chronickými zdravotnými problémami a uviedla, že očkovanie nemohla dostať.

V roku 2022 CCF prípad prehrala, ale neskôr sa odvolala.

Vtedy predseda najvyššieho súdu Christopher Hinkson rozhodol, že zistil, že tri ženy “nevyčerpali opravné prostriedky, ktoré mali k dispozícii podľa legislatívneho systému.”

“Ak by tieto opravné prostriedky využili, alternatívne postupy by neboli duplicitné alebo neúčinné,” poznamenal.

Riaditeľka súdnych sporov CCF Christine Van Geynová poznamenala v nedávnej tlačovej správe, že jej skupina sa domnieva, “že v rozhodnutí súdu nižšej inštancie došlo k chybám.”

“Najvýznamnejšia chyba bola v zistení, že tri ženy, ktoré tento prípad podali, mohli požiadať o prehodnotenie výnimky zo systému očkovacích pasov, čím sa ich súdna námietka stala predčasnou,”povedala.

Keď došlo k odvolaniu, súd zvažoval, či prípad rozhodne ako sporný, keďže očkovacie pasy už nie sú v platnosti. Súd však v tretí deň pojednávania rozhodol, že sa prípadom bude opäť zaoberať.

Zástupcovia úradu generálneho prokurátora’súdu tvrdili, že platnosť príkazov na vydanie očkovacích pasov “vypršala už pred viac ako 17 mesiacmi a neboli nahradené.”

V súčasnosti žiadna kanadská provincia nemá zavedený program COVID očkovacích pasov, ale zdravotnícke orgány v Britskej Kolumbii nedávno opätovne zaviedli mandát na používanie masiek v zdravotníckych zariadeniach. Táto provincia stále nariaďuje zdravotníckym pracovníkom, aby sa nechali očkovať vakcínou COVID.

Geoffrey Trotter, právnik troch žien, uviedol, že tento prípad je dôležitý pre všeobecný “verejný záujem.”

Mandát na očkovanie vakcínou COVID, ktorý prišiel od provinčných vlád s podporou federálnej vlády premiéra Justina Trudeaua”rozdelil kanadskú spoločnosť. Samotné mRNA očkovania boli spájané s množstvom negatívnych a často závažných vedľajších účinkov u detí.

Očkovania tiež spojenie s bunkovými líniami pochádzajúcimi z potratených detí. V dôsledku toho ich mnohí katolíci a iní kresťania odmietli užívať.

Pred mesiacom Health Canada schválila revidovanú injekciu COVID na báze mRNA od spoločnosti Moderna napriek tomu, že výskumy ukázali, že u 1 z 35 príjemcov posilňovacej injekcie došlo k poškodeniu myokardu.

Nežiaduce účinky prvého kola očkovania COVID viedli k tomu, že narastá počet Kanaďanov, ktorí požiadali o finančné odškodnenie za údajné poškodenia spôsobené očkovaním prostredníctvom kanadského’programu pre poškodenia spôsobené očkovaním (VISP).

Doteraz program VISP vyplatil p> viac ako 6 miliónov dolárov osobám poškodeným injekciami COVID, pričom na vybavenie zostáva 2 000 žiadostí.