vigano_cic-e1697018689880-810x500.jpg

Arcibiskup Viganò zakladá v USA pobočku svojej novej organizácie na pomoc prenasledovaným kňazom a rehoľníkom

49
Kultúra života

Arcibiskup Carlo Maria Viganò oznámil založenie Exsurge Domine USA, americkej pobočky svojej medzinárodnej organizácie na pomoc “zrušeným” kňazom a rehoľníkom.

“Ako viete, založil som Exsurge Domine ako medzinárodné úsilie na podporu prenasledovaných komunít, vrátane kňazov, seminaristov a rehoľníkov, ktorí sa stali obeťami bergogliánskych čistiek. Mnohí ma kontaktovali z celého sveta a hľadali usmernenie a podporu. S potešením oznamujem, že som teraz spustil Exsurge Domine USA,” arcibiskup Viganò v sobotu zverejnil na X, predtým Twitter.

“Prostredníctvom tejto iniciatívy sme schopní lepšie lokálne podporiť tých, ktorí sa ocitli vo vážnej a bezprostrednej núdzi na území Spojených štátov a ktorí boli vysídlení alebo im boli odopreté základné potreby a iné dôležité zdroje, aby mohli žiť svoje povolanie,” pokračoval bývalý pápežský nuncius v Spojených štátoch.

“Posielam svoje požehnanie vernému stádu v krajine slobodných a v domove odvážnych. Som s vami spojený v boji za obnovu nášho posvätného dedičstva. Úprimne vám ďakujem za vašu rozhodnú reakciu, aby ste sa pevne postavili na obranu svojej vlasti a svätej Matky Cirkvi. Nech nám príde na pomoc Panna Mária Víťazná, pokorí draka a dá nám víťazstvo prostredníctvom Exsurge Domine USA ako pri Lepante,” dodal prelát.

V záverečnej časti svojho vyhlásenia arcibiskup povzbudil tých, ktorí chcú “konať” navštíviť jeho americko-webovú stránku so sídlom exsurgedomine.us, aby ste mohli darovať daňovo odpočítateľný príspevok.

Arcibiskup Viganò najprv oznámil založenie Exsurge Domine v júli s cieľom “poskytovať pomoc, podporu a materiálnu pomoc duchovným, rehoľníkom a zasväteným laikom, ktorí sa nachádzajú v podmienkach mimoriadnych ekonomických a logistických ťažkostí; brániť nezmenenú a neporušiteľnú Tradíciu katolíckej viery; zachovávať a podporovať tradičnú liturgiu; podporovať štúdium a teologické a kultúrne povedomie o obrovskom náboženskom, historickom a umeleckom dedičstve kresťanstva; podporovať možnosti dialógu a stretnutia medzi rôznymi združeniami, skúsenosťami alebo skupinami pôsobiacimi v rámci večnej Tradície Katolíckej cirkvi.”

Ako príklady útokov na ortodoxných veriacich uviedol benediktínsky kláštor v Taliansku a kláštor karmelitánok v Texase, ktoré budú čitateľom LifeSiteNews známe. Tieto prípady, ako aj zbytočné apoštolské vizitácie, odvolávanie bezúhonných biskupov a suspendovanie verných kňazov a divinis alebo ich nútený návrat do laického stavu, sú podľa neho “potvrdením úmyselnej vôle deformovať a zničiť posledné zvyšky katolicizmu zo strany najvyšších predstaviteľov hierarchie.”

Arcibiskup Vigan”sa prvýkrát dostal na titulné stránky medzinárodných médií v roku 2018, keď obvinil pápeža Františka z ignorovania sexuálnych deliktov vtedajšieho kardinála Theodora McCarricka”a vyzval pontifika na odstúpenie. Odvtedy vydal mnoho ostrých vyhlásení, v ktorých kritizoval Františka, prvky súčasného pontifikátu, výluky COVID – ktoré na mnohých miestach zahŕňali pozastavenie sviatostí &squo;– a experimentálne údery COVID.