Sisters

Južný Sudán - chladnokrvná vražda dvoch rehoľných sestier: "Sme šokovaní"

237
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Modlite sa prosím za tieto sestry!

V pondelok, 16. augusta 2021, boli počas desivého útoku v Južnom Sudáne surovo zastrelené sestry Mary Daniel Abutová a Regina Robová od Sestier Najsv. Srdca z arcidiecézy juhosudánskeho hlavného mesta Juba.

Neznámy ostreľovač zabil 5 obetí, vrátane týchto dvoch sestier, keď čakali v prícestnom úkryte pri návrate z farnosti Nanebovzatia Panny Márie v juhosudánskom meste Nimule do Juby. Sestry boli v Nimule na oslavách 100-tého výročia farnosti, v ktorej bol založený ich rád. 

Ďalšie dve sestry popisujú detaily tohto útoku. Sestra Christine John Amaaová povedala, že ostreľovač sestry "chladnokrvne" zavraždil. Spolu cestovalo 7 sestier, no v čase útoku sa im podarilo rozutekať a "ukryť sa v okolitých kríkoch". Sr. Amaaová pokračuje: "Ostreľovač prišiel k miestu, kde ležala sr. Mary Daniel a zastrelil ju. Nesmierne nás to šokovalo; slzy nám dokáže zotrieť iba Stvoriteľ, ktorý si ich vzal k sebe. Nech dá Boh večné odpočinutie ich dušiam a nech spočinú pod ochranným plášťom Matky Márie."  

Sr. Bakhita K. Francisová svoju spolusestru doplnila“Útočníci prenasledovali sestry do kríkov a ako utekali, strelili sr. Reginu do chrbta; sr. Antoinette sa podarilo utiecť. Keď našli sr. Reginu ešte žila, no po prevoze do nemocnice v Jube zomrela." 

V súvislosti s týmto útokom vydal prehlásenie aj Sv. Otec František. Povedal, že ho "tento nezmyselný akt násilia hlboko zarmútil". Rodinám sestier a rehoľnému rádu vyjadril "úprimnú sústrasť". Vatikánsky štátny sekretár kard. Pietro Parolin poslal telegram, v ktorom ich uisťuje o modlitbách Sv. Otca. "V dôvere, že ich obeta prispeje k pokoju, zmiereniu a bezpečnosti v tomto regióne sa Jeho svätosť modlí za ich večný odpočinok a za pokoj v srdciach pre všetkých, ktorí oplakávajú ich stratu", hovorí sa v telegrame. Arcidiecéza v Jube zavrela na dni smútku (17.-20. augusta) katolícke školy, univerzity a semináre. Za juhosudánske sestry sa každý deň slúži sv. omša.

Pomodlite sa prosím za tieto sestry aj vy!

 

Tu je video o útoku od Rome Reports: