Afghanistan

Talibanci zabili ženu za to, že nemala oblečenú burku

146
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Taliban podľa dostupných zdrojov zabil istú ženu za to, že nemala oblečenú burku. Podľa správy z New York Post sa to paradoxne stalo v deň, keď táto teroristická organizácia sľúbila (?!), že bude uznávať a rešpektovať práva žien. 

The Post uviedol, že talibanskí ostreľovači zastrelili minulý utorok ženu, ktorá nemala burku, a to aj napriek prísľubu, že budú rešpektovať práva žien. Fox News informoval, že hrôzostrašná fotografia ženy, ležiacej v kaluži krvi, pochádza z provincie Takhar. Na fotografii ľudia identifikovali blízkych tejto ženy, ktorí sa okolo nej zhŕkli po tom, ako ju povstalci zastrelili, pretože nemala na verejnosti prikrytú hlavu. Podľa správy z U.K. Mirror, bola žena "popravená smrtiacim komandom v Taloquan". The New York Post uviedol, že hovorca Talibanu Zabihullah Mujahid oznámil, že skupina vzbúrencov bude "rešpektovať práva žien", no ženy zároveň dôrazne napomenul aby sa vrátili do školy a naučili sa šiť pokrývky hlavy. 

Bývalý afgánsky kontraktor so štátnym zastupiteľstvom USA povedal pre Fox News, že talibanskí povstalci útočia na Afgáncov, ktorí sa snažia uniknúť talibanskej nadvláde: "Boli tam deti, ženy, bábätká, starenky ... ledva išli. Veľmi, veľmi zlá situácia, poviem vám. Ku koncu ich tam už podľa mňa bolo aj do 10.000 a všetci utekali na letisko ... Talibanci ich surovo bili a ľudia skákali z ohrád, plotov, múrov ... Bojové jednotky potom chodili po susedoch a hľadali ľudí, ktorí pomáhali USA  a na ktorých sa vypytovali aj talibanskí povstalci". Ďalšie správy hovoria o tom, že talibanci chodia za posledné roky po celom Afganistane a strieľajú každého, kto proti nim protestuje a že vo vzniknutom chaose často zbijú aj novinárov.