Burger

Mäsiar odstránil z výkladu znaky BLM a LGBTQ. Výsledok? Dve tretiny personálu odišli

455
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Reťazec mäsiarstiev v oblasti New York City bol po odchode dvoch tretín personálu nútený dočasne uzavrieť prevádzky. Stalo sa tak minulý mesiac hneď potom, čo z výkladov svojich obchodov majitelia odstránili znaky Black Lives Matter (BLM) a LGBTQ Pride. 

K "prvým náznakom problému" pre brooklynských Fleishers Craft Butchery došlo podľa Forbesu 22. júla. Hlavný investor celého podniku, Rob Rosania, vtedy obdržal správu od priateľa ktorý tvrdil, že ho urazili znaky, naznačujúce otvorenú podporu BLM hnutiu v reťazci týchto obchodov v Connecticute. Rosania údajne zareagoval na sťažnosť tým, že zavolal novému výkonnému riaditeľovi podniku Johnovi Adamsovi a "nariadil" mu, aby tieto znaky odstránil. Adams najprv odcestoval odstrániť tieto znaky do Westportu a Greenwichu v Connecticute a neskôr sa vrátil do dvoch prevádzok reťazca v N.Y. City. Spolu s plagátmi BLM odstránili aj plagáty, podporujúce LGBTQ Pride.

Tento krok sa očividne nepáčil dvom tretinám 40 členného personálu prevádzok, z ktorých sa polovica identifikuje ako "BIPOC (Black, Indigenous, People of Colour/čierni, domorodci, farební), nebinárni (ani muž ani žena) alebo queer (všetko okrem heterosexuálov a cisgender - rod, zodpovedajúci pohlaviu)". Po odstránení spomínaných znakov odišli z práce asi tri tucty zamestnancov, čo donútilo spoločnosť uzavrieť prevádzky. Aby to nebolo také jednoduché, masový exodus zamestnancov prišiel práve v čase, keď v oblasti podnikania celkovo chýba veľa zamestnancov a firmy sa usilujú zaplniť potrebné pozície. Milióny pracovníkov sú spokojní, že môžu skončiť s prácou a radšej poberať a využívať benefity, určené pre nezamestnaných z dôvodov pandémie.

Adams v panike údajne hneď na druhý deň tieto znaky vrátil do výkladov prevádzok a upozornil na to aj personál, no už bolo príliš neskoro, škoda sa už stala. 32-ročný zamestnanec Ajani Thompson pre Forbes uviedol, že o Adamsovi sa predpokladalo, že bude obhajcom pracovníkov a že bude slúžiť ako ´nárazník´ medzi nimi a Rosaniom, ktorý sa v poslednom čase staral o prevádzku biznisu, no "zlyhal". Preto sa niektorí pracovníci už necítia v tejto práci ´bezpečne´. "Povedal som mu, že zlyhal", uviedol Thompson, "Snažili ste sa získať našu dôveru, ale ja sa tu necítim príjemne, ani bezpečne."

Forbes uviedol, že "Fleischers" založili v roku 2004 manželia Joshua a Jessica Applestonovci. V New York Times z roku 2009 ich opísali ako "mäsiarov veľkosti rockových hviezd". Očakáva sa, že spoločnosť bude zavretá minimálne do konca augusta nakoľko zápasí s nedostatkom personálu, ako uvádzajú plagáty na výkladoch jednotlivých prevádzok.