censorship

Google cenzuruje informácie o tom, ako potraty zabíjajú a zraňujú ženy

146
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Operácia záchrana (Operation Rescue) zverejnila aktualizovanú verziu svojej populárnej informačnej stránky "Potraty v Amerike"

Táto stránka, ktorá na jednom mieste sústreďuje údaje, grafy a odkazy k aktuálnym dostupným potratovým štatistikám, bola kedysi najnavštevovanejšou stránkou iniciatívy. Od roku 2017 však Google začal obmedzovať jej obsah. 

Aktualizovaná stránka obsahuje viac údajov ako kedykoľvek predtým, vrátane informácií o potratových zariadeniach v Amerike. Informácie vychádzajú z každoročného prieskumu o potratových klinikách, ktorý poskytuje tie najnovšie údaje o počtoch potratových zariadení a súčasných trendoch. 

Údaje o počtoch potratov a demografických údajoch o potratoch boli odvodené zo správ vydaných Centrom pre potláčanie chorôb a prevenciu (CDC) 27. novembra 2020, ktoré obsahovali dáta z roku 2018.

Na rozdiel od trojročného čakania na údaje o potratoch zverejňuje CDC údaje o počte narodení každoročne. 

"Je zvláštne, že CDC dokáže zverejniť štatistiky narodenia tak rýchlo, zatiaľ čo na potratové štatistiky musíme čakať tri roky. Tiež sa zdá, že každý rok vydávajú menej podrobné informácie o potratoch," povedal Troy Newman, prezident Operácie záchrana. 

Údaje z pro-potratového Guttmacherovho inštitútu sú zahrnuté na účely porovnania, sú však tiež roky pozadu. Niektoré údaje neboli aktualizované od roku 2014. Ročné počty potratov podľa Guttmacherovho inštitútu sú všeobecne vyššie ako počty od CDC. Závisí to aj od dobrovoľného nahlasovania, ktoré je neúplné.

"Je smutné, že štatistiky súvisiace s potratovou demografiou sú také rôznorodé, zastarané a neúplné. Človek by si myslel, že CDC so svojim personálnym obsadením a rozpočtom financovaným na úkor daňovníkov dokáže viac," povedal Newman. "Údaje CDC a Guttmacherovho inštitútu používame iba preto, že existuje málo ďalších možností."

Stránka "Potraty v Amerike" iniciatívy Operácia záchrana napriek tomu obsahuje širokú škálu údajov a farebných grafov, ktoré ilustrujú všetko od "oficiálnych" počtov po aktuálne dáta, napríklad koľko stojí potrat a kde sa potraty vykonávajú. Tiež tam nájdete údaje o tom, ako sa na potraty pozerajú samotní Američania. 

Dáta sú vhodné pre školský projekt alebo pre kohokoľvek, kto chce porozumieť aktuálnym potratovým trendom. 

"K užitočným informáciám na našej stránke Potraty v Amerike mali prístup stovky - niekedy tisíce - ľudí každý deň," povedal Newman. "Keďže Operácia záchrana je v súčasnosti silne cenzurovaná a potláčaná vyhľadávačmi a sociálnymi sieťami, pomôžte nám sprístupniť našu stránku Potraty v Amerike pre tých, ktorí by z toho mohli mať prospech, vložením do záložiek a zdieľaním na sociálnych sieťach."