shooter

Študenti strieľali po ´transfobických´ spolužiakoch

281
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Bývalý stredoškolák je spolu so svojou transgender komplickou obvinený zo streľby na "transfobických" spolužiakov na súkromnej škole v Colorade a uznaný vinným vo všetkých 46 bodoch obžaloby, vrátane vraždy.

20-ročný Devon Michael Erickson spolu so svojou komplickou Mayou "Alec" McKinneyovou zastrelili jedného študenta a 8 ďalších zranili pri streľbe v zatemnenej triede spomínanej strednej školy. Incident sa odohral 7. mája 2019, zatiaľ čo nič netušiaci spolužiaci sledovali The Princess Bride. Erickson a McKinneyová túto fatálnu streľbu naplánovali len tri dni pred maturitami. Vtedy 16-ročná McKinneyová sa minulý rok priznala k obvineniam a svedčila proti Ericksonovi. Tomuto hrozí, že strávi celý život vo väzení. McKinneyová môže byť po 20 rokoch podmienečne prepustená, pretože v čase činu bola mladistvá. Križiacka výprava sociálnej spravodlivosti na sociálnych médiách sa zasadzuje u #AbolishPrisons za prepustenie McKinneyovej, ktorá bola minulý rok v júli odsúdená na doživotné väzenie s možnosťou podmienečného prepustenia. McKinneyová sa narodila ako žena, ale identifikuje sa ako muž.

Ľavičiari tvrdia, že McKinneyovú k takémuto násiliu priviedla "tyranská spoločnosť" a "svet, ktorý nás úmyselne zabíja", pričom tvrdia, že si nezaslúži byť za svoje zločiny potrestaná, pretože spomínaných skutkov sa dopustila nie zo svojej viny. Bojovníci za sociálnu spravodlivosť túto ´hromadnú strelkyňu´ obhajujú a zastávajú sa jej, aby sa údajne mohla "rozvíjať ako trans osoba" a žiadajú súd, aby odvolal obvinenie z prvostupňovej vraždy a z ďalších 16 bodov obžaloby, ku ktorým sa priznala. McKinneyová pritom počas vyšetrovacej väzby polícii povedala, že jej terčom boli traja študenti, ktorí ju kvôli jej transgenderizmu šikanovali; chcela totiž, aby trpeli rovnako ako ona/on, informuje Denver Post. Verdikt sa v utorok čítal po menej ako 24-hodinovom uzavretí argumentácie na súdnom procese. Erickson bol obvinený zo 46 trestných činov, vrátane trestného činu vraždy prvého stupňa, vykonanej s mimoriadnou ľahostajnosťou, trestného činu podpaľačstva a poškodenia majetku.

Erickson zastrelil 18-ročného Kendricka Castilla, ktorý sa ho pokúsil odzbrojiť keď sa mu po niekoľkých výstreloch zablokovala zbraň. Otec mŕtveho tínedžera, John Castillo, povedal reportérom: "Som si istý, že dnes tu na nás pozerá zhora a chce pomôcť porotcom vyniesť záverečný verdikt. Som presvedčený, cítim, že je tu s nami." Otec, olúpený o syna, svedčil pri procese s McKinneyovou, pričom zdôraznil, že chce, aby odsúdený vrah dostal maximálny možný trest. McKinneyová vyjadrila ľútosť za svoj čin a sudcovi povedala, že si nežiada žiadnu zhovievavosť: "Nezaslúžim si ísť domov", povedala McKinneyová, uznajúc zlo, ktoré svojimi skutkami spôsobila. Tých, ktorí uvažujú o spáchaní trestného činu vyzýva, aby radšej vyhľadali pomoc a aby do reálneho sveta, v ktorom už beztak vládne násilie, nepridávali ešte viac nenávisti.