transgender

Súťaž krásy žien v Nevade vyhral biologický muž

479
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Transgender osoba je v súčasnosti o krok bližšie stať sa korunovaným/ou Miss USA. Kataluna Enriquez, biologický muž, vyhral/a minulý týždeň súťaž krásy o Miss Silver State USA. Táto súťaž sa, podľa KVVU-TV pokladá za najvýznamnejšiu predbežnú súťaž o Miss Nevada USA.

Pre Enriquez, ktorý/á sa teraz posunul/a do širšieho výberu súťaží krásy, vedúcich k titulu Miss USA, prípadne Miss Universe, ide o "monumentálne víťazstvo". ´Súťaže krásy´, združené v Miss Universe Organization, boli kedysi vlastníctvom bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa a získať na nich korunku krásy bolo vždy uznávané vo svete týchto súťaží.

Enriquez nazval/a túto skúsenosť "oslavou ženskosti, rozmanitosti a oslavou možnosti byť svojím pravým ´ja´". Spomenul/a, že vo svete súťaží krásy nebol/a vždy tak vítaný/á. Keď organizátori predchádzajúcej súťaže zistili, že je transgender, žiadali od neho/nej lekársku dokumentáciu, dokazujúcu, že je ženou. Organizátori ho/ju odmietli ubytovať s inou ženou. Údajne mu to pripomenulo časy, keď mal/a pocit, že ho/ju nikde nechcú. Podľa KVVU-TV však Enriquez namiesto toho aby sa na základe minulých skúseností so svojou gender identitou stiahol, rozhodol sa, že práve v súťažiach krásy dá o transgender komunite vedieť. Tento odkaz evidentne zarezonoval aj v súťaži krásy o Miss Silver State USA, pretože transgenderizmus nadobúda v progresívnych kruhoch čoraz väčšiu popularitu a kladie dôraz na vyhýbanie sa akejkoľvek forme diskriminácie.

Organizátori súťaží krásy zaznamenali za posledné roky čoraz viac žiadostí o účasť biologických mužov a čoraz viac nátlaku ak odmietli zaradiť ich do súťaže. V roku 2018 vyhral/a súťaž krásy o Miss Universe Spain Angela Ponce, prvý transgender biologický muž. Bol/a dokonca favoritom na korunováciu Miss Universe.

Podľa informácií sa súťaž o Miss Nevada plánuje na jún 2021.