AAPLOG_1024_512_75_s_c1.jpg

Aby sa stala lekárkou, musela sa naučiť páchať potraty

239
Milko Kostovič
Kultúra života

Ďalšia bývalá pro-potratová lekárka odsudzuje svet potratov po svojom obrátení. 

V nedávnom videu pre Asociáciu pro-life pôrodníkov a gynekológov (APLOG) doktorka Lori Buzzettiová, gynekologička a súčasná členka APLOG, podrobne opísala svoju zmenu postoja po rokoch podporovania potratovej ideológie. 

Pred svojím obrátením sa doktorka Buzzettiová "domnievala, že vláda nemá čo hovoriť do toho, čo žena robí so svojim tehotenstvom," uviedla. "Mala som pocit, že interrupcia by sa nemala používať ako forma antikoncepcie, ale za určitých okolností som cítila, že je prijateľné, aby žena potrat podstúpila."

Buzzettiová poznamenala, že sa naučila páchať potraty vo svojom univerzitnom programe.

"V skutočnosti sme museli prejsť touto procedúrou a naučiť sa, ako vykonať svojvoľné ukončenie. Môj mentor mi ukázal, ako vykonať prvý potrat, a potom ma usadil a predviedol mi ukončenie tehotenstva. Pamätám si, že na konci som cítila veľkú nevoľnosť."

"Keď som odchádzala, narazila som na jedného zamestnanca a ten mi povedal, aký je hrdý, že som sa zúčastnila na tejto aktivite. Nepamätám si, čo som mu odvetila, ale pamätám si, že som si pomyslela, že na to byť hrdá nemôžem."

Napriek tejto skúsenosti Buzzettiová stále potraty podporovala. Až po vlastnej skúsenosti so stratou dieťaťa si začala uvedomovať osobnosť nenarodených. 

"Po dokončení štúdií som vstúpila do súkromnej praxe a krátko na to sme s manželom čakali prvé dieťa. Zavčasu sme mohli vidieť tlkot srdca nášho dieťaťa. Zrazu ležím na ultrazvukovom stole a pozerám na obrazovku, no srdce nášho bábätka bolo nehybné."

Buzzettiová sa spočiatku snažila ignorovať pocity smútku nad stratou dieťaťa, pretože: "keď žena zažila skorú stratu nenarodeného dieťaťa, všetko sa vrátilo do normálu, nie?!"

Po šiestich mesiacoch však smútok nezmizol a práca v pôrodníckej praxi jej pripadala čoraz ťažšia. "Napokon som sa zverila so svojimi pocitmi blízkej priateľke a tá mi povedala, že smútim kvôli strate nášho dieťaťa."

"Nedovolila som si uvedomiť svoj smútok kvôli nasledujúcej myšlienke: ak život nezačal, kým dieťa samo neprežije mimo maternice, prečo by som cítila takú bolesť,?"

"A tak sa začal rúcať môj pro-potratový postoj. Ako som pokračovala vo svojej praxi, tieto odhalenia mi otvorili oči a začala som vnímať zlomenosť, ktorú tieto ukončenia tehotenstva spôsobovali."

Buzzettiová dodala, že vlastné utrpenie ju prinútilo "uvedomiť si, že ako pôrodníci sa musíme prestať chlácholiť a dovoliť, aby boli tieto deti prehliadané"

Napriek ich úlohe pri vítaní nového života mnohí pôrodníci a gynekológovia podporujú zabíjanie nenarodených detí. Nedávny prieskum medzi členmi poprednej asociácie OG-GYN v USA ukázal, že 25 percent spáchalo v predchádzajúcom roku aspoň jeden potrat.

"Keď sme dokončili nás lekársky výcvik, zložili sme prísahu, že nebudeme ubližovať, a podľa toho, čo som videla, sú tu dvaja naši pacienti, ktorí trpia, keď umožňujeme voliteľné (potraty)," povedala doktorka Buzzettiová.

"Už sa musíme vážne zamyslieť nad tým, čo prináša naša profesia a zasadiť sa o zdravie a pohodu našich pacientov. Chcela by som vás pozvať, aby ste sa ku mne pridali a pomohli tým najzraniteľnejším v našej spoločnosti, našim nenarodeným deťom," dodala.