elderlypatient32.jpg

Kanadský Reader’s Digest pretláča eutanáziu, ignoruje hospice

140
Milko Kostovič
Kultúra smrti

V Kanade sa presadzuje normalizácia eutanázie ako najlepší spôsob smrti - aby sa ušetrili peniaze a zabránilo sa citovým zrúteniam. Aký výrazný je tento tlak? Kanadský Reader’s Digest - ako príklad - zverejnil príručku plánovania konca života, ktorá propaguje eutanáziu a vôbec nezmieňuje hospice

Táto príručka odporúča čitateľom "vybrať si správny čas" na smrť, tzn. absolvovať eutanáziu - eufemisticky známu ako "lekárska pomoc pri umieraní" (MAID). V "Konečnej príručke plánovania konca života" sa dozviete: 

Plánovaná smrť môže ľuďom umožniť rozlúčiť sa tak, ako chcú. Podľa Helen Longovej je MAID často ako oslava života - až na to, že tam bude čestný hosť. "Priateľ môjho otca mal jedného veterána a spolu so synom sa vydali na poslednú jazdu po susedstve," uviedla. "Akonáhle sa človek rozhodne, je to pre neho často veľmi oslobodzujúca skúsenosť. Vracia mu to kontrolu."

Zmienka o "čestnom hosťovi" sa týka večierkov s eutanáziou, kde sa ľudia zúčastňujú na rozlúčke a sledujú, ako je pacient zabitý, alebo - ako sa to deje v USA - užije lieky s jedom. Podľa môjho názoru ľudia, ktorí sa zúčastňujú takýchto zhromaždení, schvaľujú samovraždu a sú morálne spoluúčastní na smrti.

Prevencia samovrážd? Ha! Čo je to?

Príručka sa okrem iného vyznačuje tým, čo opomína. Ako už bolo spomenuté vyššie, nediskutuje sa tu o súcitných službách dostupných pre nevyliečiteľne chorých ľudí a ich rodiny zo strany hospicov, ako napríklad tlmenie bolesti, duchovná starostlivosť, služba dobrovoľníkov, poskytovateľov domácej starostlivosti a podobne.

Rovnako sa nehovorí o tom, ako pristupovať k bolesti a kontrole príznakov. Ani o tom, ako prekonať existenčný strach a úzkosti - napríklad obavy z toho, že bude človek príťažou - ktoré sú hlavnou príčinou toho, že ľudia žiadajú lekárov, aby ich zabili, ale ktoré je možné vhodnými zásahmi výrazne zmierniť. 

Keď kanadský Reader’s Digest podporuje zabíjanie - a takmer vôbec sa nevenuje starostlivosti - a skutočne vynecháva najdôležitejšie informácie, ktoré vystrašení, nevyliečiteľne chorí pacienti a ich rodiny skutočne potrebujú, aby mohli urobiť správne rozhodnutia, viete, že kultúra smrti sa stala mainstreamom. 

Hanbite sa Reader’s Digest Canada.