joebiden22.jpg

Joe Biden obnovuje verejné financovanie pro-potratovej Svetovej zdravotníckej organizácie

177
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Vo svojom prvom pro-potratovom kroku vo funkcii prezidenta Joe Biden v liste informoval OSN, že USA sa opätovne pridáva a obnovuje financovanie pro-potratovej Svetovej zdravotníckej organizácie. WHO sa dostala pod paľbu kritiky pro-life obhajcov za propagáciu potratov a chybné riešenie koronokrízy spojené s klamstvami. 

V apríli prezident Donald Trump oznámil, že pozastaví verejné financovanie WHO, medzinárodnej agentúry, ktorá závažne pochybila pri reakcii na koronavírus. WHO bola obvinená zo lží o koronavíruse. WHO tiež kritizovala prezidenta Trumpa za to, že chránil Američanov pred COVIDOM, keď zakázal cestovanie z Číny, odkiaľ vírus pochádza.

WHO schytalo ostrú kritiku aj za falošné tvrdenie, že zabíjanie detí v rámci potratov je akosi súčasťou akútnej starostlivosti v čase, keď svet rieši pandémiu. WHO uviedla, že "služby spojené s reprodukčným zdravím sa považujú za súčasť nevyhnutných služieb počas pandémie COVID-19."

"Právo žien si vybrať a právo na starostlivosť o sexuálne a reprodukčné zdravie treba rešpektovať bez ohľadu na to, či má pacientka podozrenie na infekciu COVID-19," uviedla WHO vo svojom stanovisku. Lekárske skupiny zastupujúce viac ako 33 000 lekárov s tým nesúhlasia.

Vedúci predstavitelia OSN medzitým presadzovali 2 miliardový výdavkový plán pre koronavírus, ktorý zahŕňa financovanie potratov nenarodených detí pri voliteľných potratoch na základe odporúčaní WHO.  

Dnes Biden zvrátil toto rozhodnutie vystúpiť z WHO. 

Správy hovoria, že Biden poslal Dr. Anthonyho Fauciho na stretnutie WHO, aby preukázal podporu tejto organizácii spadajúcej pod OSN. 

Biden, iba niekoľko hodín po svojej stredajšej inaugurácii, splnil svoj sľub z kampane a zrušil nariadenie Trumpovej administratívy z tohto leta, ktorým USA vystúpili zo zdravotnej agentúry OSN. Začiatkom štvrtka bol vyslaný jeho vrcholný lekársky poradca pre pandémiu Dr. Anthony Fauci, aby preukázal novú americkú podporu pre WHO

Aby bolo jasné, Spojené štáty neopustili WHO.

Trumpova administratíva, ktorá spustila jednoročný notifikačný proces vyžadovaný Kongresom, však oznámila plány na odchod 6. júla. USA tiež prerušili financovanie WHO, ktorá tak prišla o prostriedky z krajiny, ktorá bola z dlhodobého hľadiska jej najväčším darcom. 

Trumpova administratíva vinila agentúru z troch hlavných vecí: z jej údajnej pomalej reakcii na pandémiu po tom, čo vypukla v čínskom Wu-chane koncom roka 2019; z jej údajného podliezania sa čínskej vláde; a administratíva tvrdí, že WHO kritizovala Trumpove pozastavenie vstupu ľudí z Číny do USA v súvislosti so šírením pandémie.

Predstavitelia WHO spochybnili využívanie zákazov cestovania - z obáv, že by mohli brániť úsiliu lekárskej pomoci - ale konkrétne nekritizovali politiku USA. Agentúra sa tradične stavia proti verejnej kritike členských štátov, najmä keď ide o také vplyvné štáty ako USA. 

Vyšetrovanie agentúry Associated Press vlani v júni zistilo, že najvyšší predstavitelia WHO opakovane verejne chválili Čínu, hoci v súkromí sa sťažovali, že Peking im neposkytuje dôležité údaje o vypuknutí pandémie vrátane genetickej sekvencie nového vírusu. A správa, ktorú tento týždeň pre médiá vydal panel zvolaný WHO, dospela k záveru, že agentúra mohla konať rýchlejšie pri zastavovaní nového koronavírusu a mohla ho skôr označiť za pandémiu. 

Vo svojom rannom prejave k výkonne rade WHO Fauci uviedol, že USA obnovia plné financovanie WHO a ponechajú jej aj zamestnaneckú podporu. Fauci zároveň oznámil, že USA sa pridá k úsiliu distribuovať COVID-19 vakcíny, diagnostiku a terapiu pre ľudí v núdzi po celom svete. 

Keď prezident Trump pozastavil financovanie WHO, vysvetlil svoje rozhodnutie takto:

"S vypuknutím pandémie COVID-19 máme hlboké obavy, či sa americká štedrosť využila tým najlepším spôsobom," uviedol Trump na svojom dennom brífingu v Bielom dome.

Trump uviedol, že WHO zlyhala vo svojej povinnosti informovať pravdivo o vzostupe šírenia koronavírusu a zatajila dôkazy o tom, že vírus sa môže šíriť z človeka na človeka. Ďalej dodal, že oneskorenia pri vyhlásení mimoriadnej zdravotnej situácii "stáli drahocenný čas" a že bolo možné zachrániť mnohé životy, keby WHO intenzívnejšie vyšetrovala správy o vypuknutí v Číne. 

"Naša krajina bude musieť nájsť iné cesty spolupráce s ostatnými národmi pri dosahovaní cieľov v oblasti verejného zdravia," uviedol Trump. 

"Skutočnosť je taká, že WHO nedokázala adekvátne získať, preveriť a zdieľať informácie včas a transparentne," uviedol. 

V roku 2017 Trump zastavil verejné financovanie Populačného fondu OSN (UNFPA), pretože tento fond presadzoval potraty v ďalších krajinách a už desaťročia spolupracuje s Čínou pri implementácií politík kontroly populácie prostredníctvom nútených potratov. Trump obnovil tento príkaz aj v rokoch 2018 a 2019. Týmto rozhodnutím prišiel rozpočet UNFPA o 32,5 milióna dolárov.