240568.jpg

Čína: Tisíce farárov sa ukrývajú v čase rastúceho vládneho prenasledovania

642
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Desiatky tisíc farárov a evanjelistov domácich cirkví sa začali skrývať v čase, keď komunistická strana chystá zrejme "konečný útok" na kresťanstvo v snahe vykoreniť ho z krajiny. S touto správou prišla misionárska skupina Asia Harvest. 

Misionárska skupina vo svojej záverečnej správe pre rok 2020 uviedla, že farári sa vzdali svojich telefónov a počítačov, aby vládne orgány už nedokázali používať tieto zariadenia na sledovanie ich pohybu. Títo farári zároveň údajne zničili mikročipy vo svojich občianskych preukazoch, aby ich úrady nevystopovali ani touto cestou. 

"Každá osoba v Číne musí mať občiansky preukaz. Je nemožné, aby človek letel, cestoval vlakom, otvoril si bankový účet, získal zamestnanie alebo si prenajal byt bez svojho preukazu. Každý občiansky preukaz obsahuje počítačový čip, ktorý sa tiež používa na sledovanie pohybu ľudí," dodáva sa v správe. 

Hoci misionárska skupina odmietla žiadosť redakcie Christian Post o rozhovor, redakcia CP informovala o mnohých kľúčových obavách týkajúcich sa rastúceho prenasledovania, ktoré sú uvedené v ich správe, vrátane pokusov režimu o "prekrútenie Evanjelia" prepísaním biblických príbehov. 

Jedným z príkladov tohto je komunistická učebnica používaná v čínskych školách, ktorá falšuje biblické rozprávanie v Jánovi 8,3-11. Učebnica tvrdí, že Ježiš zavraždil ženu, ktorá bola prichytená pri cudzoložstve a potom sa tiež označil za hriešnika. 

V učebnici, ktorú vydalo vládou-riadené Nakladateľstvo Univerzity elektronických vied a technológií, sa uvádza: "Dav chcel ženu ukameňovať podľa ich zákona. Ale Ježiš povedal: ‘Kto z vás je bez hriechu, nech prvý hodí do nej kameň.’ Ako to počuli, jeden po druhom sa vytrácali. Keď dav zmizol, Ježiš ukameňoval hriešnicu k smrti a povedal: ‘Aj ja som hriešnik. Keby však zákon mohli vykonávať iba ľudia bez viny, bol by mŕtvy.‘"

Režim sa týmto pokúša "ovládnuť Cirkev a nakoniec ju odzbrojiť a podriadiť komunistickému systému," dodáva misionárska skupina. "Vláda otvorene oznámila plány na ‘reinterpretáciu‘ Biblie a ďalších náboženských textov, aby obsahovali ‘socialistické črty’." 

Čína zároveň v posledných mesiacoch sprísnila obmedzenia distribúcie náboženských materiálov, keď sa vyhrážala pokutami, zatvorením tlačiarní alebo dokonca uväznením za predaj kresťanských kníh či umožnenie kopírovania piesní. S touto informáciou prišla publikácia Bitter Winter, ktorá monitoruje porušovanie náboženskej slobody v Číne. 

V októbri prepadli úrady v meste Luoyang tlačiareň, keď hľadali zakázané náboženské materiály. Luoyang  je prefektúrne mesto v centrálnej provincii Henan. 

Cenzúra cieliaca na kresťanov v Číne sa stala natoľko závažnou, že dokonca aj oficiálne vládou-schválené kresťanské skupiny v súčasnosti používajú vo svojom online kníhkupectve čínske pchin-jin iniciály "JD", ktoré majú nahradiť čínske znaky pre "Krista". 

Dve oficiálne vládou-schválené náboženské organizácie - Kresťanská rada Číny a Výbor vlasteneckého trojjedinného hnutia protestantských cirkví v Číne - aktualizovali názvy a popisy všetkých svojich kníh na svojom internetovom kníhkupectve "Tianfengshuyuan". Informácie priniesla neziskovka China Aid, ktorá odhaľuje prenasledovanie a podporuje náboženskú slobodu, ľudské práva a právny štát v Číne.

V apríli 2018 čínska vláda zakázala internetovým obchodníkom predávať kópie Biblie. Biblia môže byť oficiálne distribuovaná len vládou-schválenými agentúrami, ktoré dohliadajú na kresťanské cirkvi v Číne.

Odvtedy sa obmedzenia voči Bibliám a náboženskej literatúre iba zvýšili.

V septembri bol majiteľ internetového kresťanského kníhkupectva odsúdený na sedem rokov väzenia a pokutu takmer 30 000 dolárov za účasť na tzv. "nelegálnych obchodných operáciách"

Ďalšími prípadmi represie boli príkazy, keď sa kresťania museli vzdať svojej viery a nahradiť vyobrazenia Ježiša portrétmi predsedu Maa a prezidenta Si Ťin-pchinga, ako aj pokračujúce demolície kostolov

Misionárska skupina Asia Harvest zaslala do Číny v priebehu rokov 13 miliónov kusov Biblií, aby ochránila tamojšiu vieru. V samotnom roku 2020 skupina zaslala najviac Biblií, uvádza sa v ich správe. 

"Zázračnou Božou rukou projekt pokračuje plnou parou vpred. Pokiaľ Pán bude naďalej držať dvere otvorené, plánujeme naďalej pomáhať našim bratom a sestrám čínskych domácich cirkví v prístupe k Božiemu slovu," uvádza sa v správe. 

Kresťanstvo napriek prenasledovaniu v Číne rastie. Podľa Svetovej evanjelickej aliancie (WEA) sa Protestantská cirkev rozrástla z 1,3 milióna členov v roku 1949 na najmenej súčasných 81 miliónov. Podobne sa v rovnakom 50-ročnom období rozrástla Katolícka cirkev v Číne z 3 miliónov členov na viac ako 12 miliónov.

Podľa národných štatistík Čínskej štátnej rady však protestantskí kresťania tvoria odhadom iba 3% čínskej populácie a asi 38 miliónov ľudí, uvádza časopis The Economist. Tento odhad je však oveľa nižší ako odhad WEA a nezahŕňa kresťanov podzemnej cirkvi. 

Organizácia Open Door hodnotí Čínu na 23. mieste na zozname 50 krajín sveta, kde sa kresťanom najťažšie žije. Nezisková organizácia poznamenáva, že všetky cirkvi sú vnímané ako hrozba, ak sa stanú príliš veľkými, príliš politickými alebo pozývajú zahraničných hostí.