duhovy-pochod-budapest-clanokW.jpg

Únia chce ochrániť dúhové rodiny

191
Kultúra smrti

Práva ľudí s menšinovou sexuálnou orientáciou by sa mali uznávať v celej Európskej únii. Počíta s tým historicky prvý plán boja proti diskriminácii lesbičiek, gejov, bisexuálov, transsexuálov a ďalších skupín (LGBTIQ), ktorý vo štvrtok predstavila Európska komisia. Brusel chce zaistiť rovnaký prístup k "dúhovým" rodinám v celej únii a tiež od budúceho roku rozšíriť definíciu zločinov z nenávisti, aby zahŕňali aj homofóbne nenávistné prejavy.

„Každý by mal mať možnosť byť tým, kým chce byť, bez toho, aby sa musel báť perzekúcie,“ vyhlásila podpredsedníčka komisie Věra Jourová. „Táto stratégia nie je proti nikomu. Nie je o tom, či je niekto muž, alebo žena, ale o láske,“ napísala na twitteri.

Stratégia rozvrhnutá na päť rokov ráta s návrhom právnej normy, ktorá by zaviedla jednotné uznávanie práv homosexuálnych rodín po celej únii. Komisia chce skoncovať s praktikou, keď homosexuálny pár pochádzajúci z rôznych štátov adoptuje dieťa v jednej členskej krajine, ale v druhej krajine nemá rovnaké práva. "Rodinné väzby sa prestanú uznávať, keď dúhové rodiny prekročia vnútorné hranice. Hneď ako prekročíte hranice, vaše dieťa zrazu môže prestať byť vaším dieťaťom. A to je neprijateľné,” citoval Jourovú portál EURACTIV.

Krajinám EÚ, ktoré nerešpektujú práva osôb s menšinovou sexuálnou orientáciou, by podľa eurokomisárky pre rovnosť Heleny Dalliovej mali hroziť finančné pokuty. V rozhovore pre portál Politico konštatovala, že navrhovaný mechanizmus podmieňujúci čerpanie financií z rozpočtu EÚ dodržiavaním zásad právneho štátu by sa mal týkať aj dodržiavania hodnôt únie v tejto oblasti. Európska komisia dala najavo výhrady napríklad voči prístupu k homosexuálom v Poľsku, kde sa niektoré obce vyhlásili za „zóny bez LGBT“ a prezident Andrzej Duda v letnej predvolebnej kampani práva sexuálnych menšín spochybňoval, pričom „ideológiu“ LGBT označil za nebezpečnejšiu ako komunistickú.

Podpredsedníčka Európskej komisie odmietla komentovať utorňajší návrh novely maďarskej ústavy, ktorá má zakotviť, že „matka je žena, otec je muž“, umožniť adopciu iba zosobášeným párom a vyžadovať výchovu detí v súlade s kresťanskou interpretáciou rodových rolí. Podľa Jourovej Európska komisia hodnotí právne normy až po ich prijatí.

Prístup k sexuálnym menšinám sa síce v Európe v posledných rokoch mierne zlepšil, aj tak sa ešte vlani s nejakou formou diskriminácie stretlo 43 percent ľudí s menšinovou orientáciou, konštatovala EK. Podľa jej údajov 76 percent občanov EÚ vlani súhlasilo s tým, že lesbičky, gejovia a bisexuáli by mali mať rovnaké práva ako heterosexuáli, napríklad na Slovensku, kde je akceptácia sexuálnych menšín najnižšia v celej únii, je to iba 31 percent.

V štrnástich z 27 krajín EÚ sa partneri rovnakého pohlavia môžu sobášiť. V ostatných s výnimkou Slovenska, Bulharska, Litvy, Lotyšska, Poľska a Rumunska im zákon umožňuje uzatvárať aspoň registrované partnerstvá.