76051.jpg

Vakcinológ Petráš varuje: Vakcína od spoločnosti Pfizer má nežiadúce účinky

2,383
Kultúra života

Český vakcinológ Marek Petráš upozorňuje na riziká vakcíny od firmy Pfizer, ktorú plánuje nakúpiť Európska únia v stovkách miliónov kusov a bude sa ňou očkovať zrejme aj na Slovensku. Tento druh vakcíny, je podľa Petráša úplne nový a nie príliš preskúmaný. Je to tzv. RNA vakcína, ktorá v ľudskom organizme pôsobí inak ako bežné vakcíny. Podľa vakcinológa existujú oprávnené obavy o jej bezpečnosti.

Americká spoločnosť Pfizer sa pochválila, že jej vakcíny majú 95% účinnosť. Európska únia už avizovala, že od tejto firmy nakúpi 300 miliónov vakcín pre členské krajiny. Vakcína od tejto spoločnosti sa tak zrejme dostane aj na Slovensko.

Navyše, najnovšie odhalenia ukazujú, že na firmu Pfizer má prepojenie aj Matovičov infektológ Pavol Jarčuška, ktorý je na stránke mimovládky Euromedpro n.o. vedený ako jej riaditeľ. A práve spoločnosť Pfizer vyrábajúca tieto vakcíny proti koronavírusu sponzoruje túto mimovládku. Viac sa dočítate tu.

 

RNA vakcíny od firmy Pfizer majú svoje riziká

Zdá sa však, že práve vakcína od americkej spoločnosti Pfizer ma obrovské riziká. Je to totiž prvá vakcína svojho druhu, ktorá bude používaná na ľuďoch. Budeme opäť pokusnými králikmi ako pri celoplošnom testovaní?

„Jediným úskalím tejto vakcíny je jej technologická vyspelosť, ktorá nemá zatiaľ žiadnu oporu známu z tradičného očkovania. Ide totiž o RNA vakcínu, ktorej účinná látka je nesená v lipidovej (tukovej) nanočastici. Takto konštruovaná vakcína nebola doteraz nikdy u ľudí používaná, a preto existujú oprávnené obavy o jej bezpečnosti, ktorú nevieme z doterajšieho očkovania akokoľvek odhadnúť,“ povedal špičkový vakcinológ Marek Petráš pre portál CNN.prima.news

Klinické hodnotenie vakcíny doteraz podľa vakcinológa Petráša ukázalo aj neobvykle vysokú mieru nežiaducich účinkov:

Ostatne už výsledky klinického hodnotenia fázy I naznačili nezvyčajne vysokú frekvenciu sledovaných nežiaducich účinkov, ako je bolesť hlavy, únava, horúčka či zimnica, ktorých početnosť dokonca po druhej dávke nezvyčajne stúpala. Bude tak treba počkať na zhodnotenie bezpečnosti, ktorá by mala byť aspoň prijateľná, tj. za predpokladu, že nežiaduce účinky budú len prechodného charakteru nezávisle od ich intenzity.“

 

Vakcináciu podporuje

Petráš však vakcináciu obyvateľstva všeobecne podporuje a tvrdí, že pri vakcinácii sú nežiadúce účinky bežné, no mali by byť v malej miere:

„Všetky bežné nežiaduce účinky by mali byť tzv. očakávateľné. Malo by sa tak jednať o reakcie známe z akéhokoľvek iného očkovania. Ostatne niektoré z týchto reakcií nám dokonca nepriamo potvrdzujú skutočnú stimuláciu imunitného systému. Medzi ne patrí najčastejšie lokálne reakcie v mieste vpichu. Určite sa dá predpokladať, že u niektorých očkovaných by sa mohli objavovať i celkové reakcie, ako je napr. teplota až horúčka, niekedy bolesť hlavy či únava a pod.“

 

Ruská vakcína je v poriadku

Vakcinológ Marek Petráš nemá problém s Ruskou vakcínou:

„Nedomnievam sa, že by ruská vakcína významne vybočovala z radu tých ostatných adenovirových vakcín, ktoré sa pripravujú vo Veľkej Británii, USA alebo Číne. To, že ruský producent chce svoju vakcínu klinicky testovať aj v iných krajinách, je úplne normálne a žiaduce. Aj Český štát dostal ponuku na možnosť klinického testovania tejto vakcíny. To, že túto vakcínu mediálne sprevádzali nešťastné vyjadrenia ruských činiteľov, neznižuje fakt, že vakcína môže byť pre očkovanie rovnako prijateľná ako akákoľvek iná adenovirová vakcína.“

 

Vakcína nie je o ideológii. Občanom treba ponúknuť viac možností

Ak sa už slovenská vláda rozhodla robiť kampaň a presviedčať ľudí, aby sa dali zaočkovať proti koronavírusu (dúfajme, že skutočne dobrovoľne) , mala by ľuďom ponúknuť vakcíny od spolčnosti z rôznych krajín, nielen z tých západných, ale aj z východných, napríklad z Ruska, alebo Číny. Nech si ľudia vyberú sami po preštudovaní pre a proti, ktorá je pre nich najlepšia. O tom je demokracia.

Používať v takejto závažnej veci, pri zásahu do ľudského tela ideológiu a výlučne presadzovať západnú vakcínu je neprijateľné. Je potrebné tiež sledovať, či na Slovensku nebude zvýhodňovaná a do popredia pretláčaná vakcína od spoločnosti Pfizer, na ktorú ma prepojenie Matovičov infektológ Jarčuška, pretože tu existuje veľké podozrenie z konfliktu záujmov.