Amy_Coney_Barrett.jpg

USA: Trumpova kandidátka na post sudkyne Najvyššieho súdu je veriaca katolíčka

184
Kultúra života

Jednou z kandidátok na uvoľnený post sudkyne na Najvyššom súde USA, je Amy Coney Barrettová, ktorú chce nominovať prezident Donald Trump. Táto 48 ročná právnička sa netají svojou katolíckou vierou a mohla by v budúcnosti výrazne ovplyvniť výroky Najvyššieho súdu, vrátane zmeny výkladu zákonov a ústavy vo vzťahu k umelým potratom. Je matkou siedmich detí.

Po tom, ako sa uvoľnil post sudkyne po zosnulej liberálnej sudkyni Ruth Bader Ginsburgovej, sa liberáli obávajú, že konzervatívci získajú na Najvyššom súde výraznú väčšinu. Ak by sa sudkyňou stala Amy Barrettová, tak by tomu skutočne tak bolo.

Liberálni Demokrati s ňou mali problémy už v roku 2017, keď bola počas výsluchu v senáte obviňovaná z toho, že jej viera môže ovplyvňovať jej sudcovské hodnotenia. Demokratická senátorka Dianne Feinsteinová sa rozhorčovala: „Keď si prečítate jej prejavy, tak z nich máte dojem, že ohlasujú dogmy. Je to znepokojujúce, pokiaľ ide o závažné veci, za ktoré v tejto krajine roky bojuje veľké množstvo ľudí.“ Tým mala zrejme na mysli liberálnu agendu ohľadom potratov a práv LGBT.

Senátor Dick Durbin uviedol, že v nedávno zverejnenom texte Barrettová používa pojem „ortodoxný katolík”. Na pojednávaní sa preto spýtal: „Považujete sa za ortodoxnú katolíčku?“

Coney Barrettová odpovedala: „Ak sa pýtate, či svoju vieru beriem vážne a som oddaná katolíčka, tak to som.“ Zároveň sa ohradila proti obvineniam, že by pri výkone sudcovskej funkcie uprednostňovala vieru pred dodržiavaním zákonov a ich záväznosti.

Ak by sa skutočne sudkyňa Barrettová stala členkou Najvyššieho súdu, tak by sa situácia v kauze umelo zabíjaných nenarodených detí, a nielen táto kauza samozrejme , mohla posunúť smerom k pozitívnej zmene.

BM